National

Religia in scoli, INLOCUITA cu Etica si cultura civica!

Publicat: 23 oct. 2014
1
Inlocuirea Religiei cu un optional de Etica si cultura civica ar putea deveni realitate, dupa ce proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputatilor si asteapta votul final din Senat. Expertii propun mai degraba un curs combinat de Istorie a religiilor si Etica.
O propunere legislativa de a inlocui optionalul de Religie cu „Etica si cultura civica“ in scoli a trecut de curand tacit de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie dezbatuta la Comisia de Invatamant din Senat, cel mai probabil la inceputul anului viitor. Initiativa de a inlocui controversatul optional i-a apartinut deputatului independent Remus Cernea.

Citeste si: Biserica si-a facut CAR! Cum pot credinciosii sa se imprumute

Concret, acesta a propus ca elevii sa invete la ora de „Etica si cultura civica“ cele mai importante doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica sau religioasa ale umanitatii, dar si elemente de cultura civica. Mai exact, disciplina ar trebui sa cultive spiritul critic, rationalitatea si empatia, arata deputatul. In ceea ce priveste Religia, ea ar deveni cu adevarat o ora facultativa, predata cel mai devreme din clasa I, si nu de la pregatitoare, iar copiii nu ar mai primi note, ci calificative care sa nu fie luate in considerare la media generala.
Comentarii
 • Din nou,noi romanii,suntem pusi sa facem un pas inapoi in tara noastra!Pentru ca,o creatura ciudata(ca sa exprim eufemistic)care poarta si un nume:Remus Cernea,care,culmea,a ajuns in Parlamentul Romaniei,a initiat o lege(iata cine initiaza legi!!!)privind Religia in scoli.Numele Remus Cernea are si el o preocupare:nu vrea Religie si vrea drepturi pentru homosexuali.Pe banii contribuabililor romani,crestini-ortodocsi in proportie de 80-90%.Iar,teama imi este,ca,de frica cucoanei Europa,cea foarte suparacioasa pe noi,dar mult mai intelaegatoare cu altii,alesii nostri o vor vota.Probabil,ne meritam soarta!

  • Religia nu are ca cauta intr-o tara laica. Cine vrea ca al sau copil sa faca religie,sa-l duca la biserica,unde sunt adevaratii propavaduitori ai credintei.Eu nu vreau ca al meu copil sa fie discriminat in scoala de ceilalti copii majoritari ortodocsi. Eu imi invat copilul sa fie tolerant cu cei de alta credinta, in schimb ortodocsii isi bat joc de cei de alte confesiuni religioase.Asa sunt invatati si imi vine tare greu sa-i explic copilului meu ca Dumnezeu vede si aude tot.Religia trebuie scoasa afara din scolile de stat.Numai asa vom avea un climat normal intre copii.

   • Eu nu sunt ortodoxa. Cand aveam ore de religie in orar, nu eram obligata sa particip, pentru ca eram de alta confesiune. Dar eu stateam la orele de religie, nu ma deranjau cu nimic si nu ma simteam „altfel” fata de colegii mei, deci nu vad de ce ar trebui scoase orele de religie din scoli. O ora de religie pe saptamana nu mi se pare mult; ar trebui facuta o programa in care religia sa fie predata intr-un mod placut, fara ca elevii sa fie inspaimantati de „flacarile iadului”, „pedepsele crude si nemiloase ale lui Dumnezeu”, etc. Ar putea fi combinata religia cu etica.

  • Sper sa treaca legea, pt ca sunt satul de indoctrinarea religioasa care se practica in scoli; de fapt de cand se naste copilul e indoctrinat. Dupa 12 ani de scoala, ajunge indobitocit de-a dreptul. Ajunge o drona religioasa, pupatoare de moaste. E un pas facut in directia buna. Nu-ti place, du-te-n munti.

 • In sfarsit ar fi dreptate facuta in tara asta. Religia din toate timpurile si din totdeauna a provocat ura intre semeni,lupte si chiar razboaie.De aceea din scoli va disparea ura intre copiii care nu au aceeasi religie si vor invata ceea ce le trebuie cu adevarat:iubirea intre semeni,respectul pentru oameni si adevaratele valori morale.

  • Bai ,,cititorule” dute tu si pupa oase si lasa copiii sa invete ce inseamna sa fii civilizat intr-o tara normala si sa-si aleaga ei credinta cand vor fi majori.De credinciosi de astia ca tine care se calca in picioare ca sa pupe ceva,suntem satui.Asa ca este foarte buna legea propusa.Dar tu esti oricum prea retardat sa intelegi ce inseamna CULTURA CIVICA SAU ETICA.Una peste alta Religia nu te invata cu sa fii,ci cu ar trebui sa fii,e o mare diferenta.(Pun pariu ca nu ai inteles ce am vrut sa-ti transmit)

 • Sunt de acord cu „parinte” cred k asta e un pct d vdr echilibrat. Din pacate ora d religie din scoli inseamna propovaduirea ortodoxa. Dak parintii vor k copiii lor sa fie invatati in ce priveste religia, o pot face personal aksa sau ducandu-si copii la biserica. Sfatul meu pt romani e k ar tb sa arate respect fata d cei care nu „admira” cultul ortodox.

Adauga un comentariu