Actualitate

RELU… TI-AM PREGATIT UN PAT IN CELULA! – FOTO

Publicat: 08 dec. 2011

@ Dupa ce locotenentul sau, Radu Prisacaru, a fost condamnat la 4 ani de puscarie, Relu Fenechiu a fost chemat ieri la DNA Bucuresti pentru a fi audiat in „Afacerea Transformatorul” @ Potrivit procurorilor, aceasta afacere, care-l are in centru pe Fenechiu, ar fi prejudiciat statul roman cu 1,5 milioane euro @ Din afirmatiile procurorilor reiese ca firmele lui Fenechiu luau de la Dragos Stanescu, din comuna Grajduri, transformatoare vechi la preturi infime si le revindeau catre SC Electrica Moldova SA la preturi uriase @ Asta deoarece SC Electrica Moldova le platea ca si cum ar fi fost noi @ De aceea, in dosar, sunt cercetati si fostii directori ai SC Electrica Moldova SA: Ioan Turbatu, Traian Mazilu, Toma Suru @ De asemenea, sunt implicati si doi fosti ministri, care, in perioada derularii afacerii, erau angajati la firmele lui Fenechiu, respectiv Cristian Adomnitei, fost ministru al Educatiei, si Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei @ Va raspunde, in cele din urma, Fenechiu pentru faptele sale sau va fi „spalat” de pacatele penale si de aceasta data, asa cum s-a intamplat cu celelalte dosare in care a fost implicat?

Este doar spectacol sau va fi o ancheta penala obiectiva? Procurorii anticoruptie ieseni l-au chemat ieri pe Relu Fenechiu la DNA pentru a-l „spala” sau se va face lumina in dosarul penal care se refera la „Afacerea Transformatorul„? Exista indicii ca multi ar vrea sa-l scoata basma curata si din acest dosar, la fel cum s-a intamplat si cu celelalte in care era implicat baronul PNL Iasi, Relu Fenechiu. Unul dintre argumentele care alimenteaza aceste temeri consta in faptul ca „Afacerea Transformatorul” s-a derulat in perioada 1999 – 2000, iar ancheta este finalizata abia acum. Le-au lasat timp procurorii lui Relu Fenechiu si partenerului sau din aceasta afacere, Dragos Stanescu, din comuna Grajduri, sa-si puna in ordine documentele astfel incat sa nu mai aiba nici un fel de probleme? Potrivit unor surse, chiar Fenechiu ar fi platit niste experti contabili sa puna in ordine actele de la firma lui Dragos Stanescu. Ulterior, firma prin care acesta din urma i-a vandut lui Fenechiu transformatoarele vechi a fost radiata de la Registrul Comertului

Complicii lui Fenechiu

Alaturi de Fenechiu, in dosar sunt cercetati si fostii directori ai Electrica Moldova SA si de la Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Moldova (SISE Moldova), respectiv Ioan Turbatu, Traian Mazilu si Toma Suru. Afacerea cercetata de procurorii DNA s-a derulat in perioada 2000 – 2004. A fost demarata o investigatie intrucat s-a constatat ca au fost prejudiciate companii ale Guvernului, implicit statul roman. S-a stabilit ca firmele lui Fenechiu au cumparat transformatoare electrice vechi de la cetateni de etnie rroma din comuna Grajduri si le-au revandut catre SC Electrica Moldova SA si SISE Moldova, la preturi uriase. S-a constatat ca, de fapt, cele doua companii au platit instalatiile ca si cum ar fi fost noi, si nu niste vechituri. Proportiile afacerii sunt impresionante, in primul rand, datorita sumelor vehiculate. Din primele estimari reiese ca firmele lui Fenechiu ar fi platit pentru transformatoarele respective in jur de 20 de miliarde lei vechi si ar fi incasat ulterior de la companiile de stat, prin revanzarea lor, circa 100 miliarde lei vechi. Trebuie tinut cont de faptul ca afacerile s-au derulat in perioada 1999-2004, cand valoarea monedei romanesti era cu totul alta. Potrivit agentiilor de presa, procurorii au comandat o expertiza in acest dosar care a fost finalizata recent. Raportul arata ca statul ar fi fost prejudiciat cu cel putin 1,5 milioane euro. Desi Fenechiu s-a dat curat ca lacrima la iesirea din sediul DNA, sustinand ca nu stie exact pentru ce a fost chemat la DNA, lucrurile stau cu totul altfel. „Nu am o urmarire penala pentru ceva. Toata lumea vorbeste de dosarele mele, vreau sa stiu si eu si nu mi se spune nimic. Nu am inceperi, nu am neinceperi de urmarire penala„, a sustinut Relu Fenechiu.

In aceste conditii, trebuie precizat ca presa centrala a anuntat ieri ca DNA a instituit sechestru asiguratoriu pe averea lui Fenechiu. Ori, o asemenea masura se ia numai in momentul in care e inceputa urmarirea penala.

Afacerea „Transformatorul”

„Combinatia” a fost numita generic de presa „Afacerea Transformatorul„. In perioada respectiva, subiectul a fost tratat pe larg in paginile cotidianului ZIUA DE IASI, in prezent BUNA ZIUA IASI. De altfel, la vremea respectiva, jurnalistii ZIUA DE IASI au stat de vorba chiar cu Dragos Stanescu, partenerul lui Fenechiu. Acesta nu a reusit sa spuna clar de unde avea transformatoarele pe care ulterior i le-a vandut lui Fenechiu. Ancheta jurnalistica a scos la iveala faptul ca multe transformatoare fusesera furate.

Printre firmele lui Fenechiu care sunt implicate se numara La Rocca SRL, Fene Grup SA si Tehnorom SA si Europlus SRL. Mai trebuie adaugat ca, in acest dosar, sunt anchetati si doi fosti ministri, care, in perioada derularii afacerii, erau angajati la firmele lui Fenechiu. Este vorba de Cristian Adomnitei, fost ministru al Educatiei, si Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei. „Afacerile cu domnul Relu nu le mai facem, pentru ca am vazut ca lumea vorbeste. Noi am primit transformatoare de la tigani din toata tara. Eu le-am luat la un pret si le-am vandut domnului Relu si el le-a dat mai departe, nu ma intereseaza unde, ca in afaceri”, a sustinut la acea vreme Dragos Stanescu.

Este vorba despre transformatoare electrice mari MVA 40, care erau fabricate altadata de Electroputere Craiova. Dragos Stanescu a luat o parte din instalatii si de la societati comerciale care doreau sa le vanda pentru ca nu le mai foloseau. Aceste firme sunt: Tepro SA din Iasi, Celhart Donaris SA, Siderca SA si Famos SA Suceava.

La vremea respectiva, toate aceste societati comerciale erau controlate de statul roman prin SIF II Moldova. „Era in anul 2000 si la noi la fabrica a venit acest Dragos Stanescu, din Ciurea, patron la firma Sarp Impex. A venit cu sase – sapte oameni de la Urtae SA Roman (actuala SC Elerom SA Roman – n.r.), pentru ca trebuia sa desfaca transformatorul. Din cate stiu eu, aveam nevoie disperata de bani, pentru ca incepuseram sa construim fabrica de seringi”, a afirmat la acea vreme Aurelian Mateiciuc, actualul director al SC Famos SA. De precizat ca aceasta era o firma de medicamente.

Relu, capusa si pe Tepro

S-a mentionat mai sus societatea comerciala SC Tepro SA. De la aceasta societate comerciala, firmele lui Fenechiu a cumparat 9 transformatoare mari. Aceastea erau folosite de ani de zile si urmau sa fie scoase din uz. De exemplu, pe 21 iulie 2000, de la Tepro SA, Fenechiu a cumparat primul transformator de mare capacitate, pentru care a platit doar 325 milioane lei. SC Tepro SA era devalizata chiar in perioada in care fabrica fierbea, fiind zdruncinata de scandaluri. Coincidenta sau nu, cel mai mare dintre transformatoare a fost vandut cu o saptamana inainte de asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu. Celhart Donaris SA, fabrica de hartie de la Braila, este o alta societate comerciala de la care firmele lui Fenechiu a cumparat transformatoare vechi. S-ar parea ca aceste transformatoare au fost carate cu ajutorul unor utilaje speciale, care au apartineau Combinatului de Utilaj Greu, in prezent SC Fortus SA. „Transformatoarele au fost aproape toate carate de Fenechiu cu trailerul de la CUG. El a stat in umbra si l-a bagat in fata pe Stanescu, pentru ca stia ca odata se va intoarce impotriva lui. Ciobanu, care era director, a inceput sa tipe intr-o zi ca de ce este trailerul ocupat tot timpul, cand el are contracte de mare tonaj in Olanda. A intervenit Mustata (fost director FPS) si totul s-a calmat, iar Ciobanu a zis ceva de genul: «Terminati odata cu transformatoarele astea ale lui Fenechiu, sa nu mai aud de ele»”, a afirmat la acea vreme un fost salariat de la CUG.

Aceste aspecte au fost confirmate si de Dragos Stanescu.

In cursul zilei de ieri, Tudor Chiuariu, fostul avocat al lui Fenechiu si fost jurist al Fene Grup SA, a emis un comunicat prin care se delimita de dosarul penal in care este anchetat seful liberal. A refuzat, insa, sa raspunda la apelurile telefonice ale reporterilor BZI.

Procurori detergenti pentru Fenechiu

Baronul PNL a fost implicat in mai multe dosarele penale, dar majoritatea au fost solutionate in perioada in care Fenechiu era la putere si numea ministri in Guvernul Tariceanu. Prin urmare, a fost spalat de toate pacatele penale. Reamintim ca este vorba in special de dosarele in care sunt cercetate afacerile firmelor lui Fenechiu cu statul roman, contracte obtinute prin trucarea licitatiilor etc. Trebuie reamintit aici dosarul penal care se refera la modul in care firma lui Fenechiu a obtinut un contract in valoare de circa 4 miliarde lei vechi pentru realizarea unor lucrari de imbunatatiri funciare in comuna Dolhesti, lucrarile de modernizare si reparatii la sediile Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca etc. In cazul primului dosar solutia data este de rasul curcilor. Astfel, desi procurorii au constatat ca s-a incalcat legea, cei vinovati s-au ales doar cu o amenda. Este vorba de administratorii SC Fene Grup SA, Lucian Fenechiu si Orest Nagy Szekely, care au primit cate o amenda de 5.000 lei, pe care, culmea, au contestat-o in instanta si au redus-o pana la 1.000 lei. Adica procurorii anticoruptie au gasit ceva ilegalitati in aceasta afacere, dar au considerat ca ar trebui sa fie blanzi si le-au dat doar o amenda. Si judecatorii s-au gandit sa fie mai blanzi si au redus amenda de la 5.000 lei de fiecare la 1.000 lei de persoana, desi suma de 4 miliarde lei vechi (400.000 lei), incasata de Fenechiu, provenea de la bugetul de stat, de unde se platesc si salariile magistratilor. Afacerea se refera la faptul ca, in anul 2005, Directia Agricola Iasi a organizat o licitatie in vederea selectarii unei firme care trebuia sa efectueze lucrari de imbunatatiri funciare in comuna Dolhesti, la limita de sud a judetului Iasi. SC Fene Grup SA a castigat licitatia organizata de DADR fara sa detina un atestat emis de Ministerul Agriculturii pentru executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare, dupa cum prevede Legea nr. 138/2004 la articolul 73, litera D. De precizat ca ceilalti contracandidati ai Fene Grup SA, respectiv Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si SC Hidromec SRL, au prezentat la licitatie o copie dupa atestat. In loc sa mearga cu un atestat, firma SC Fene Grup SA a depus o serie de adrese in care se arata doar ca este in curs de atestare, dar nu a trecut toate examenele in acest sens. Prin urmare, potrivit Legii nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare, firma SC Fene Grup SA nu avea dreptul sa execute lucrarile scoase la licitatie. Initial, procedura a fost castigata de SC Hidromec SA, dar reprezentantii acestei firme s-au retras fara nici o explicatie.

Ultimul dosar „spalat”

Ultimul cadou pe care procurorii i l-au facut lui Relu Fenechiu priveste modul in care firma baronului PNL a contractat lucrarile de reparatii la trezoreriile din Targu Frumos, Pascani si Raducaneni, dar si cele de modernizare a unor cladiri apartinand Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). La acea vreme, cele doua institutii care au organizat licitatiile, respectiv Directia Generala a Finantelor Publice Judetene si AJOFM, erau conduse de doi liberali, Anton Dobos si Gabriela Vasilache. In perioada in care DGFPJ derula acest contract cu Fene Grup SA, Dobos a contractat o vila in cartierul ridicat de Fenechiu in Bucium, I. C. Bratianu. In rezolutia pe care au dat-o in acest dosar pe 24 ianuarie 2011, procurorii au ajuns la concluzia ca nu este vorba de spaga, dupa ce i-au intrebat pe Dobos si pe Fenechiu. Concret, Dobos a spus ca nu a luat spaga de Fenechiu. Acesta, la randul sau, a afirmat ca nu i-a dat spaga lui Dobos si gata. Si in dosarul UMF Ciureanu si Drugus au spus ca nu au luat spaga de la Corvin Pughin, administratorul firmei Maguay Impex SRL, dar s-a demonstrat ca minteau. Numai ca, in acest dosar, procurorii DNA Bucuresti nu s-au obosit sa faca cercetari suplimentare. In ceea ce priveste contractul cu AJOFM, Fenechiu a fost scos basma curata prin rezolutia mentionata tot pentru ca procurorii l-au crezut pe cuvant atunci cand a zis ca e cinstit. El i-a convins pe procurori spunandu-le ca respectivul contract cu AJOFM, in valoare de 6,3 miliarde lei vechi, este un fleac, reprezentand doar 3 la suta din cifra de afaceri a firmelor sale. Si procurorii s-au convins. De asemenea, acestia i-au crezut si pe angajatii AJOFM care au spus ca licitatia a fost corecta, desi nu au facut cercetari suplimentare. Directorii Gabriela Vasilache si Anton Dobos au afirmat ca nu au favorizat firma Fene Grup SA si au fost crezuti pe cuvant. Si Lucian Fenechiu, administratorul SC Fene Grup SA, a fost crezut pe cuvant cand a declarat ca fratele sau, Relu Fenechiu, nu l-a ajutat in obtinerea respectivelor contracte de lucrari cu AJOFM si DGFPJ.

Pentru amuzamentul cititorilor, cotidianul BUNA ZIUA IASI publica in facsimil rezolutia procurorilor pentru a vedea cum se spala de fapte penale un om politic influent. Oare acelasi destin va avea si „Afacerea Transformatorul”?

Vezi aici articolul publicat pe 8.12.2006 care a tratat subiectul „Afacerea Transformatorul”

Comentarii
 • Alt model de smecher intrat in politica pentru a-si sustine afacerile ! Stie bine ca politica ii asigura controlul unor posturi importante in Administratia Publica Nationala si Locala iar acestea ii asigura contracte avantajoase cu statul.Faptul ca a reusit sa promoveze mai multi dintre salariatii sai in posturi inalte in stat , inclusiv doi ministri , spune totul despre „calitatuile ” care sunt necesare unui individ de a obtine o demnitate publica : sa fie pe placul mai-marilor politicieni de la putere. Din pacate , coruptie si trafic de influenta se practica la nivel inalt si acum de PDL asa cum au fost practicate de PSD si PNL cand au fost la putere !

 • AR TREBUI ,CA TOTI IDIOTII CARE AU DOSARE PENALE SA NU MAI BENEFICIEZE DE FUNCTII PUBLICE SI IN PRIMUL RIND SA NU BENEFICIEZE DE INDEMNIZATII SI PENSII DE PARLAMENTARI.FRUMOS AR FI SA LI SE CONFISTE AVERILE ILICITE.ACESTI DOBITOCI FARA CREIER NE RID IN NAS,IAR PROSTIME IESEANA II VOTERAZ. IESENI ALEGETI CU CAPUL NU CU ALTCEVA…

 • Tov. Fenechiu, ia demonstreaza onestitate si dati demisia si te pune la dispozitia organelor de cercetare penala.Pun pariu ca nu ai curaj. Felicit ziarul si pe autorul C.M. pentru perseverenta si obiectivitate. Va rog din suflet tineti-l in observator, acest om nu are ce sa caute in politica. Locul lui este in puscarie. Am lucrat la firma lui intr-o functie de raspundere si daca nu plecam la timp probabil ajungeam si eu pe mana procurorilor poate ca tap ispasitor. Lucreaza dupa principii asmanatoare lui SOV.

 • Iata unul din motivele pentru care mai tot timpul avem avarii si intreruperi de curent. Multumitii domnului Fene pt. transformatoarele de la fier vechi.

 • Dar de Mustata si Ciobanu de la fortus cind va ocupati?Nici nu va imaginati ce avere a fost la fortus,ce depozite pline cu materiale,scule,piese de schimb care au fost furate,binenteles cu „acte in regula”.Nu trebuie doar judecati ci executati in public.

 • Multumim,fenegroup,pentru casele dvs fara numar,mafia pe care ati creat-* in Iasi,numeroasele intreruperi de curent si mai ales prodigios penibila activitate de parlamentar…votati,penele,ca sa ramanem doar cu..penele.Rusine,e prea putin spus…puscaria,mai degraba!

 • Trebuia odata sa se sparga ulciorul.Toata lumea din Iasi si din tara stia ca Fenechiul si Nichita (primarul)sunt califica-ti in furturi bine aranjate,dar poate acuma le vine de hac DNA-ul.Vrem sa-i vedem la puscarie ca prea mult au furat impreuna,nu se vede ce prieteni sunt,parca ar fi homosexuali,bateiar focul de hoti.Poate acuma se face lumina la Iasi.

 • Individul asta care apare din ce in ce mai des la tv dind lectii si vorbind despre coruptie trebuia de mult bagat in puscarie .Si nu e singurul…

 • Acum inteleg de ce si-a facut Vasilache vila in cartierul lui fene de 25* *** euro.A facut licitatie trucata si ptr.ai multumi luiFenechiu pt.numirea in post de director.Ca sa-inchida gura lui Necula l-a numit director adj.A facut imprumut la banca pr. a masca spagile.A facut fundatie in numele ajofm pr amulge bani de la proiecte europene.Acum tremura sa nu o aresteze pr.colaborarea cu Bian.

 • Din titlul la articol, reiese ca cineva de la bzi este deja in celula?!?

  Daca tot i-ati pregatit patul in celula lui Relu – rezulta ca…!

 • toti basistii va-ti gasit sa comentati. bine ca stiti voi ce sa votati licheleleor. ati votat pt un pix si un kg de faina, si acu rupeti cu gura ca aveti pene de curent. dar ca salariile v-au scazut cu x% tot fenechiu e de vina? sa traiti bine, eu ma duc sa vomit

 • Mai Mandea, de ce vrei sa pari inteligent cand bubuie prostia in tine. Se vede ca esti virusat de reclame. Titlul spune clar: Ti-am pregatit un pat in celula. Daca era cum spui tu, trebuia sa fie titlul: Ti-am pregatit un pat la noi in celula. Mandea, vezi ca ai muci in loc de creier. Cumpara-ti niste batistute ca se imprastie pe jos.

 • da ce mm vroiai sa-l votam pe geoana???idiotule care esti,tu si toti kretinii care ati votat iliescu si psd dea lungul vremurilor!!!culegeti dobitocilor acum ce ati semanat!!!mai traiti???BINEEEEE….HAHAHAHAHAHA

 • mda, toti securistii lui Basescu si-au facut aparitia pe forum Este adevarat FENECHIU ESTE UN HOT – a delapidat Romania cu *,5 milioane de euro, dar BASESCU A FURAT FLOTA ROMANIEI – ceva miliarde de euro! Dar, Basinescu – securistul de la Anvers, ESTE BUN haha Da bai fraierilor BASINESCU ESTE SALVAREA ROMANIEI – O FACE NEVAZUTA DE TOT si pe ROMANI II SCAPA DE CHINUL VOIETII PRIN MOARTE SIGURA SI RAPIDA! asa idioti numai in Moldova mai gasesti! Hai SRI-istilor, va asteapta licuriciul, dar spalati-va gura inainte!

 • Aha ,are fata imberbul de „sef de camera „[ ajunge in scurt timp ,’sacul ‘cu madulare in c-u-r ,el il ia tot !]- Un ex. de onanist analfabet: \”*92*32 Marius | *9-*2-2*** ” ” Prosti ,da multi !” (L.)

Adauga un comentariu