Actualitate

Remdesivir a ajuns în România! Un spital a început deja să îl folosească

Publicat: 10 aug. 2020
Doză de Remdesivir
Doză de Remdesivir

Remdesivir a ajuns în România! Un spital a început deja să îl folosească.

Medicamentul oferă speranțe uriașe persoanelor infectate cu noul coronavirus și care suferă de o formă severă. Remdesivir a început deja să fie folosit de medicii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Cu toate că veștile sunt bune, doar 7 pacienți pot beneficia de acest medicament, fiindcă sunt doar 35 de doze.

Remdesivir a ajuns în România! Un spital a început deja să îl folosească

Cu toate acestea, în prezent, la Spitalul din Timişoara sunt tratați, însă, 15 pacienţi cu coronavirus, internaţi la ATI. Cristian Oancea, afirmă că spitalul său a primit o primă tranșă de 35 de flacoane de Remdesivir. Acesta declară că va cere Ministerului Sănătăţii suplimentarea numărului de doze, deoarece cantitatea este insuficientă în raport cu nevoile de pe secţia de Terapie Intensivă.

Nu toți pacienții vor beneficia de tratament

„În acest moment avem Remdesivir aproximativ pentru şapte pacienţi, deja pe doi pacienţi aflaţi în Terapie Intensivă i-am pus sub acest tratament, urmând ca următorii să intre în următoarea perioadă, următoarele zile. De asemenea am făcut în atenţia Ministerului Sănătăţii o cerere de suplimentare a cantităţii de Remdesivir pentru spitalul nostru”, a declarat Cristian Oancea.

Remdesivirul a fost acreditat de Comisia Europeană în luna iulie, pentru a fi folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. România va beneficia de 25.000 de doze care vor ajunge în spitalele din ţară, în trei tranşe.

România primește Remdesivir. Câți pacienți vor putea fi tratați

România primește 25.157 de flacoane de Veklury (Remdesivir), în mai multe tranșe, anunță Ministerul Sănătății. Prima tranșă va sosi vineri, 7 august și este suficientă pentru tratarea a 1.200 de pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).

Flacoanele de Remdesivir sunt furnizate în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană, care a semnat un contract cu compania farmaceutică producătoare.

României i-au fost repartizate 6.026 flacoane Remdesivir, potrivit Ministerului Sănătății. Repartiția realizată de Comisia Europeană ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate, după Spania.

Conform calendarului transmis de Bruxelles, pe 11 septembrie vor fi primite alte 10.336 de flacoane, pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar pe 9 octombrie – un număr de 8.795 de flacoane, care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili. Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

România primește Remdesivir: Flacoanele vor ajunge în depozitele Unifarm

Livrarea medicamentului se va face în depozitele Companiei Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.

Veklury (Remdesivir) este primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate. Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane de euro. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.

Adauga un comentariu