Coronavirus

Remdesivir a fost declarat ineficient de un studiu al OMS

Publicat: 16 oct. 2020
fiolă de Remdesivir
Un studiu arată că Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid-19

Medicamentul Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora, potrivit unui studiu realizat de OMS. Studiul contrazice alte două mari studii americane care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.

Medicamentul „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării“, se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de Covid.

Niciunul dintre medicamente nu a avut efect substanțial asupra ratei mortalității și nici nu a redus necesitatea ventilării mecanice a pacienților, potrivit Financial Times care a obținut o copie a studiului.

„Aceste tratamente cu Remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon au arătat efect nesemnificativ asupra reducerii mortalității pacienților internați”, mai spune studiul OMS.

Tot acesta susține că aceste medicamente au avut efecte nesemnificative și asupra duratei internării, dar cercetătorii OMS au precizat că studiul lor a vizat în principal impactul acestor medicamente asupra mortalității pacienților bolnavi de Covid aflați în spitale.

Remdesivir, o afacere profitabilă

Washington a autorizat la data de 1 mai utilizarea acestui medicament, fabricat de compania farmaceutică americană Gilead Sciences şi dezvoltat iniţial ca tratament împotriva virusului Ebola. Uniunea Europeană şi alte ţări au autorizat şi ele Remdesivir, chiar și în condițiile în care compania Gilead a stabilit un preț foarte mare pentru tratament: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni. Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

Ulterior au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament. La sfârșitul lui iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

După publicitatea făcută la nivel global medicamentului „minune”, cei de la Gilead au vândut patentul și altor țări, ca să-și fabrice singure dozele de Remdesivir. În UE, Ungaria a anunțat că a început propria producție de antiviral.

Nelu Tătaru susține că Remdesivir n uva fi produs în România în următorii doi ani

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit despre producerea Remdesivir în România. Nelu Tătaru este de părere că anul acesta sau anul viitor ar fi imposibil ca medicamentul Remdesivir, pentru bolnavii de COVID-19, să poată fi produs în România.

Ministrul Sănătății consideră că este nevoie de o linie specială de producție, pe care producătorii români de medicamente nu o au.

„Noi avem aceste discuții încă din vară. Avem fabrica antibiotice la care am avut această discuție. Nu are linie tehnologică și trebuie obținut acel patent, dar linie tehnologică încă nu avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir”, a declarat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu