National

Remus Borza, raspuns la o intrebare-interesanta a lui Bogdan Chirieac

Publicat: 22 nov. 2015

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, invitat vineri la DCNews Live, a raspuns la o intrebare „foarte interesanta” pe care i-a adresat-o analistul politic Bogdan Chirieac, in legatura cu cea mai profitabila companie din Romania.

„Suntem cea mai mare companie in administrare de insolventa din Romania. Administram 6 miliarde de euro active, administram o cifra de afaceri de 2,3 miliarde euro, avem 25.000 de salariati pe statul de plata. Suntem cel mai mare contributor la bugetul statului. Aproape 900 de milioane de euro, anul trecut, taxe, impozite, platite bugetului de stat, a declarat Remus Borza.

Presedintele Euro Insol, compania care administreaza compania Hidroelectrica, a explicat, totodata, ca in momentul in care a preluat compania, era cea mai indatorata din Romania: 1,2 mld de euro, astazi fiind insa cea mai profitabila, „mai profitabila decat Petrom, decat Romgaz. In acesti 3 ani de zile de cand suntem noi la butoane, am realizat un profit de 800 de milioane de euro”, a reamintit Remus Borza, moment in care Bogdan Chirieac a lansat o intrebare-cheie.

„De ce vreti sa o scoateti pe bursa. De ce nu ramane a statului?”, a dorit sa stie Bogdan Chirieac.

„E foarte interesanta intrebarea. In mod normal, Hidroelectrica, astazi, nu mai are nevoie de banii investitorilor. Astazi este o companie foarte lichida. Stam pe un munte de bani. In fiecare luna, noi capitalizam Trezoreria cu vreo 100 de milioane de lei de lei. Am dat dividende, caz unic in lume, o companie in insolventa, dar care in august 2015, a dat 200 de milioane de euro dividende actionarilor: statului si FP”, a explicat Remus Borza.

Hidroelectrica dispune de cel mai generos buget de investitii
„Stam pe o lichiditate de 1,3 mld de lei. Si multa lume, cu rea credinta sau din ignoranta, pune aceasta performanta finaniciara a Hidro pe seama doua lucruri. Borza sa faca asa profit cata vreme a taiat bugetele de mentenanta si de investitii. Eronat. Cei care sunt economisti de profesie stiu ca toate investitiile se descarca pe un alt cont. Hidroelectrice este compania care are cel mai generos buget de investitii,1,3 mld euro 2015-2020, o medie de 280 de mil de euro anual”, a adaugat Borza, precizand ce investitii au fost finalizate in 2015, amintind, de asemenea si de proiectele bugetate pentru 2016.

„Hidroelectrica nu s-a zgarcit la investitii. Din contra, e foarte activa. De asemenea, pe mentenanta. Avem bugete de mentenanta de 50 de milioane de euro. Ca inainte erau 110 mil de euro pe mentananta, recunosc lucrul acesta, dar restul de 60 erau practic „sifonati” de alte 200 de firme constituite la nivel local ale smecherilor locali, ai baronilor politici, ai oamenilor din strcturi de forta, ai fostilor sau rudelor directorilor”.

„Ce spuneti dvs, este nevoie de un DNA strict al Hidroelectrica”, a adaugat analistul politic.
„Probail ca da. Avem suficient material. In septembrie 2012, am elaborat o analiza exhaustiva si completa, un demers in premiera care a ramas singular in Romania, practic o monografie a evolutiei Hidroelectrica in ultimii 6 ani, o lucrare monumentala de vreo 500 de pagini, in care am identificat toate cazurile insolventei si implicit persoanele responsabile. E un document public, care a fost asumat si de catre actionari si de catre creditori, 481. Poate fi descarcat oricand de pe site-ul Hirolelctrica. Constituie suficient material de lucru pentru institutiile cu astfel de atributii”, a conchis Borza in legaturp cu acest subiect.loading...

Adauga un comentariu