National

Renate Weber, despre Legea carantinării: „Lipsesc cu desăvârșire contravențiile”

Publicat: 13 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Renate Weber despre Legea carantinării Lipsesc cu desăvârșire contravențiile
Renate Weber este o juristă din România care, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, 2009 și 2014, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL.

Renate Weber, Avocatul Poporului consideră că proiectul de Lege privind carantinarea și izolarea, în varianta înaintată Executivului este unul cu multiple probleme. Unul dintre explemplele oferite de aceasta se referă la mutarea forțată a medicilor în spitale. Acest lucru încalcă dispozițiile CEDO. Renate Weber consideră că acest lucru ar putea fi văzută drept muncă forțată.

”Am citit cu foarte mare atenție ceea ce a plecat de la Guvern, ceea ce a ieșit de la Camera Deputaților și încerc să urmăresc ceea ce se discută în Senat. CCR a zis clar: este neconstituțional să se dicteze internarea unei persoane printr-o decizie a unui ministru. Noi discutăm acum despre Legea carantinării. Guvernul a stat destul de mult pentru a elabora proiectul de lege și apoi cere Parlamentului să-l aprobe într-un ritm nebunesc. Problemele apar la aplicarea acestei legi. Nu s-a pus niciodată problema distrugerii bunurilor.

«Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat»

A mai apărut problema a ceea ce se întâmplă cu copiii care au părtinții în izolare/carantinare. Aici s-a speriat lumea, când a văzut amendamentul din Camera Deputaților. Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat. Păi așa suntem în această categorie toți cetățenii acestei țări. De asemenea, s-a venit cu aceea idee a detașării medicilor pentru 30 de zile. Medicii spun așa: mă obligi, fără voia mea, să schimb locul de muncă, să lucrez în altă parte și cred că aceste măsuri contravin practicilor CEDO privind munca forțată.

Vă atrag atenția asupra unui aspect: Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege. În această lege se vorbește despre izolare, despre carantină, dar în acest proiect de lege lipsesc cu desăvârșire contravențiile. Se vorbește mult despre reintroducerea stării de urgență, dar Guvernul n-a modificat acel OUG declarat neconstituțional de către CCR și dacă se introduce starea de urgență nu vor exista contravenții.”, a spus Renate Weber.

Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării

Senatorul Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, senatorul PSD spune faptul că această lege este una anti-democratica şi prost făcută. Declaraţiile vin în contextul în care, astăzi, 13 iulie 2020, Legea carantinarii ajunge astăzi pe masa parlamentarilor.

Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării

Mihai Fifor declară că nu poate vota o lege anti-democratică şi prost făcută. Acesta spune că o bună parte din conţinutul acestei legi reprezintă o contradicţie a intereselor şi drepturilor poporului român.

”Nu voi vota niciodată o lege anti-democratică, o lege prost făcută, care prin conținutul său contravine intereselor și drepturilor poporului român. Pentru că asta prezintă Parlamentului Ludovic Orban, prin Legea carantinei și izolării, un proiect legislativ lipsit de transparență și mai ales neconstituțional. Din start, specialiștii s-au pronunțat calificând proiectul trimis Parlamentului de guvernanţii PNL drept unul care ignoră deciziile CCR și continuă să promoveze prevederi anticonstituționale confuze, care încalcă drepturi și libertăți pe termen nedefinit.”

Legea este pe fond neconstituţională

Conform lui Mihai Fifor, legea este neconstituţională pentru că lipseşte avizul Consiliului Economic Social dar mai ales pentru că ceea ce doreşte Guvernul PNL nu este în acord cu legislaţia europeană în vigoare şi promovează practica abuziva a autorităţilor:

”Așadar, legea este pe fond neconstituțională și îi lipsește avizul Consiliului Economic și Social (CES). La aceasta se adaugă faptul că ceea ce dorește PNL nu este în acord cu legislația europeană în vigoare și perpetuează practica abuzivă de a internă/izola/ introduce în carantină pe oricine sau orice – inclusiv persoane sănătoase, doar pe baza unei suspiciuni. Mai mult decât atât, Codul Penal prevede deja sancțiuni grave pentru zădărnicirea combaterii bolilor și conexe, dacă asta intenționau liberalii.

Indiferent de interpretare sau de modificările de formă aduse, Legea carantinei și izolării rămâne un act legislativ abuziv, lipsit de claritate și care nu respectă drepturile și libertățile democratice constituționale al românilor”, scrie Mihai Fifor pe Facebook.

Adauga un comentariu