News Flash:

Renuntarea completa la actualul sistem de termoficare este imposibila

20 Octombrie 1999
589 Vizualizari | 0 Comentarii
•Iasul nu poate suporta conversia integrala pe gaz metan •Regiei de termoficare i-ar trebui 65 de ani ca sa-si transforme toate punctele termice •Costul centralelor termice se mentine ridicat •Dublarea debitului de gaz metan nu poate fi suportata de actuala retea de distributie

Criza apei calde si caldurii din acest an a pus sub semnul intrebarii capacitatea Sucursalei Electrocentrale Iasi de a asigura, pe perioada iernii, agentul termic necesar consumului casnic. Iesenii, prin factori mai mult sau mai putin avizati, au inceput sa se pronunte in favoarea centralelor termice de apartament, de scara sau de bloc. Conducerea RA Termoficare a avansat ideea transformarii punctelor termice in microcentrale si renuntarea la serviciile CET care a fost calificat drept un "mastodont mofturos". Interesul crescut pentru centrale termice de mica putere care functioneaza pe gaz metan au adus in prim plan posibilitatile reale ale ROMGAZ de a rezolva o astfel de problema. Actualele tendinte ale iesenilor ar duce la inlocuirea unei dependente cu alta. Trebuie totusi avut in vedere faptul ca dependenta de gaz metan nu difera ca efecte de dependenta de carbune sau pacura.

"Este timpul sa terminam cu monopolul CET" a declarat Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare

"Iesenii au avut de suferit din cauza deciilor luate de CET. Sistarea sistematica a agentului termic a adus in pragul exasperarii pe multi ieseni. Cred ca este timpul sa terminam cu monopolul CET" a declarat Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare, incercind sa acrediteze ideea ca pot fi sustinute si alte variante prin care s-ar putea livra permanent apa calda si caldura. Incoltit de deciziile bulversante exprimate pe parcursul ultimelor doua luni de catre responsabilii de la CET sau Termoelectrica SA, administratorul Romeo Mistreanu s-a pronuntat pentru renuntarea la serviciile Sucursale Electrocentrale Iasi si demararea unui amplu program de dotare cu centrale termice de mica putere. In opinia administratorului Romeo Mistreanu, problema apei calde si caldurii ar gasi o rezolvare plauzibila prin montarea de centrale termice de apartament, de scara sau de bloc, RA Termoficare dorind sa avizeze favorabil orice intentie de acest gen venita din partea consumatorilor casnici. Ideea de transformare a punctele termice in microcentrale a fost preluata chiar de conducerea RA Termoficare. "Avem posibilitatea ca anual sa tranformam cite doua puncte termice in microcentrale. Am putea elimina restrictiile pe care le tot impune CET in furnizarea apei calde si caldurii. Principala problema o reprezinta alocarea cotei de gaz metan. ROMGAZ abia asteapta sa aiba de lucru. In plus, in citiva ani, s-ar putea amortiza costurile centralelor termice iar toata lumea ar fi multumita" a sustinut administratorul Romeo Mistreanu.

Costurile centralelor termice sint inca prohibitive

Pentru majoritatea iesenilor, instalarea unei centrale termice, indiferent de capacitate, reprezinta un deziderat greu de realizat. La mijloc nu se afla birocratia omniprezenta ci pretul centralelor termice care este inca prohibitiv pentru buzunarul ieseanului mediu. In principiu, costurile unei asemenea initiative cumuleaza pretul centralei termice, costurile de montare si instalare, costul racordului pentru instalatia de distributie a gazului metan precum si costul cota de combustibil. Montarea unei centrale de apartament atrage costuri cuprinse intre 10 - 15 milioane lei. O centrala de scara, pentru 20 apartamente, poate costa intre 130 - 170 milioane lei. Centrala unui bloc de 40 - 50 apartamente inseamna o cheltuiala de cel putin 450 milioane lei. Se poate remarca faptul ca puterea centralei este invers proportionala cu costurile calculate pe fiecare apartament. Cota aferenta unei familiii ar fi de 6,5 - 8,5 milioane lei in cazul unei centrale termice de scara si de 3 - 4 milioane lei pentru instalarea unei centrale care ar deservi un bloc. Chiar daca este evidenta scaderea costului pe familie, prin gruparea mai multor apartamente la o centrala, este greu de crezut ca ieseanul de rind, care in cel mai fericit caz cistiga lunar salariul mediu pe economie (circa 1,5 milioane lei), isi va permite sa faca un credit pentru a avea in permanenta apa calda si caldura. Aici intervin atit dobinzile cuplate rambursarii creditului, in medie 60 %, cit si costurile zilnice pentru intretinerea unei familii. La nivel macro, respectiv pentru transformarea unui punct termic in microcentrala, este necesara suma de 1,5 miliarde lei. Intr-un ritm de reconversie anuala pe gaz metan a doua puncte termice, regiei iesene de termoficare i-ar trebui circa 65 de ani pentru transformarea tuturor celor 130 de puncte termice pe care le gestioneaza. In acest caz s-ar pune acut problema sustinerii pe o durata atit de lunga a investitiilor cu implicatii directe asupra slabelor posibilitati ale autoritatilor locale vizavi de autonomia financiara.

Generalizarea ideii la nivelul Iasului este o imposibilitate tehnica

"Din punct de vedere tehnic nu este posibil ca intreg orasul sa fie incalzit cu ajutorul centralelor termice pe gaz metan. Reteaua de distributie a gazului metan a fost proiectata si realizata numai pentru consumul menajer si nu pentru preluarea debitului necesar functionarii centralelor care ar asigura apa calda si caldura. Aprobarile pentru alocarea cotelor de gaz metan, in vederea instalarii centralelor termice, le dam individual si le studiem de la caz la caz. Mai mult, prin contractele pe care le incheiem cu solicitantii le punem in vedere faptul ca pe perioada iernii nu putem garanta livrarea gazului metan. Dupa cum se stie, pe timpul iernii, in momentul in care temperaturile coboara sub - 15 xC, presiunea gazului scade semnificativ si nu mai putem face fata cererii actuale. Generalizarea instalarii centralelor termice pe gaz metan nu este insa posibla. Ideea ca ROMGAZ ar avea de lucru nu este fundamentata. Agentul termic se obtine prin arderea carbunilor, pacurii si gazelor naturale, fiecare componenta avind, in aceasta ordine, pondere. Cantitatea de gaz metan consumata de CET nu poate fi utilizata de eventualele centrale termice de apartament, scara sau bloc deoarece din punct de vedere tehnologic nu se poate realiza asa ceva. O posibila instalare a centralelor termice de mica putere, ar insemna asigurarea unui necesar, numai pentru populatie, de 60.000 metri cubi gaz metan pe ora. Ori actualmente Iasul, adica agentii economici si populatia, consuma 35.000 mc gaz metan pe ora. Experienta de 20 de ani in distributia gazelor naturale a demonstrat ca nu putem asigura consumul de 60.000 mc gaz metan pe ora. Pe de alta parte, cea referitoare la sustinerea financiara a ideii, va pot spune ca investitiile pentru realizarea unei asemenea retele, care sa suporte acest debit urias vor avea valori mari si necontrolate. Aici as putea sa adaug problemele de mediu si urbanism inerente unei lucrari de asemenea anvergura. In alta ordine de idei, prin instalarea in tot orasul a centralelor termice de mica putere, s-ar crea o dependenta de ROMGAZ, dependenta care ar putea capata aceleasi aspecte ca dependenta de Termoelectrica SA. In nici un oras din lume nu s-a realizat generalizarea introducerii centralelor termiice pe gaz metan" a declarat Marin Aparaschivei, directorul general al SC Distrigaz Nord SA. Responsabilul regiei de distributie a gazului metan a mentionat ca, teoretic, asigurarea unui debit de 60.000 metri cubi de gaz metan pe ora ar fi posibila prin continuarea unui proiect comun Romania - Moldova de construire a unei conducte de transport. Conducta respectiva, care ar urma sa fie instalata pe traseul Balti - Ungheni - Iasi, ar putea acoperi necesarul de consum amintit dar in acest moment inca nu se cunosc intentiile executivului roman in ceea ce priveste stabilirea potentialelor cote pentru consumul casnic si industrial.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1471 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015741 (s)