News Flash:

Repartitoarele fura din banii iesenilor

16 Iulie 2007
4121 Vizualizari | 5 Comentarii
Repartitoarele fura din banii iesenilor
• Facturile la energia termica emise catre consumatorii care au montate repartitoare de costuri sunt calculate fara respectarea legislatiei in vigoare, dupa cum sustine conducerea CET Iasi SA • "La noi, pe timp rece, lunar sunt depuse peste 300 de plangeri privind costurile exagerate pentru incalzire. Firmele de repartitoare sunt vinovate de acest lucru. Desi am trimis adrese catre ANRSC si firmelor de repartitoare, pana in prezent nu am primit nici un raspuns", a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET • Conducerea CET Iasi SA a trimis o adresa catre firmele de repartitoare din Iasi prin care le aduce la cunostinta ca montarea repartitoarelor se face numai cu avizul producatorului de energie termica • CET Iasi SA nu a dat nici un aviz in acest sens in ultimii trei ani • "Acesta este un razboi inceput inca de anul trecut intre CET si noi, deoarece CET vrea sa-si mareasca veniturile pe spinarea noastra", a precizat Dorel Bizim, director firma de repartitoare


Facturile la energia termica catre consumatorii care au montate repartitoare de costuri sunt calculate fara respectarea legislatiei in vigoare, dupa cum sustine conducerea SC CET Iasi SA. Drept urmare, SC CET Iasi SA a trimis adrese, atat catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), cat si catre firmele de repartitoare din Iasi, carora le aduce la cunostinta ca se incalca legislatia in vigoare de catre firmele de repartitoare. Desi adresele au fost trimise inca din luna mai, SC CET Iasi SA nu a primit nici un raspuns din partea firmelor sau din partea ANRSC. Mai precis, sefii CET Iasi SA aduc la cunostinta firmelor ca montarea repartitoarelor se face numai cu avizul producatorului de energie termica. "Conform Hotararii Guvernului numarul 933/2004, a ordinului numarul 233/2004 al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, precum si a Ordinului numarul 255/2006 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice care aduce unele modificari ale Ordinului 233/2004, firmele acreditate trebuiau sa respecte anumite conditii de montare, citire si repartizare a cantitatilor de energie termica dintr-un imobil. Montarea acestor repartitoare a inceput in anul 2004 si continua si in prezent fara a respecta conditiile minime de montaj, citire si prezentare a calculului energiei termice, aducand grave prejudicii la o parte din locatarii care au acceptat instalarea acestor repartitoare de costuri", se arata in adresa trimisa de CET Iasi SA. Montarea repartitoarelor a inceput la Iasi cu trei ani in urma, firmele de profil nefiind autorizate si supravegheate de catre organele abilitate.

De capul lor

Legalizarea activitatii firmelor de profil a inceput in anul 2004, cand s-a infiintat Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), organismul care le supravegheaza, fara a avea posibilitatea de a le amenda, ci doar de a emite sau ridica autorizatia. In plus, nu exista dotarile tehnice necesare verificarii calitatii si functionarii repartitoarelor. Astfel, ANRSC ii lasa pe cetateni la mana firmelor autorizate: daca acestea sunt de acord ca repartitorul este defect, il schimba, daca nu, nu. Inca din anul 2004, de cand iesenii au inceput sa-si monteze repartitoare de costuri, in speranta ca vor plati mai putin la factura pentru incalzire, firmele de repartitoare nu respecta mai multe conditii, respectiv de repartizare, montare si citire a cantitatilor de energie termica consumate. Cu toate acestea, reprezentantii firmelor de repartitoare ridica din umeri, dand vina pe sistem. Majoritatea sesizarilor privind costurile foarte mari pentru incalzirea locuintelor cauzate de neseriozitatea firmelor de repartitoare vin din partea pensionarilor, care nu mai pot face fata costurilor pentru intretinere.Firmele de repartitoare sunt vinovate

Directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET), Constantin Ciofu, acuza firmele de repartitoare ca functioneaza in ilegalitate, astfel, de aproximativ trei ani de zile, isi inseala clientii. "Costurile asa de ridicate la plata facturilor pentru incalzire la iesenii care au montate repartitoare au drept cauza faptul ca nici o firma nu are avizul tehnic de la CET. Firmele de repartitoare au obligatia sa monteze regulatoare de presiune pentru a scade consumul de gigacalorii, dar nu fac acest lucru. La noi, pe timp rece, lunar sunt depuse peste 300 de plangeri privind costurile exagerate pentru incalzire. Firmele de repartitoare sunt vinovate de acest lucru. Desi am trimis adrese catre ANRSC si firmelor de repartitoare, pana in prezent nu am primit nici un raspuns", a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET.
Reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca au depus documentatia la SC CET Iasi SA pentru a primi autorizatiile necesare, dar nu au fost luati in seama. Mai mult, acestia spun ca SC CET Iasi SA a inceput acest razboi impotriva lor deoarece vor sa incaseze bani grei de pe urma autorizatiilor. "Noi am depus la CET documentatia pentru obtinerea agrearii. Chiar daca montam regulatoare de presiune, nu scade consumul de gigacalorii, ci doar diminueaza zgomotul. Acesta este un razboi inceput inca de anul trecut intre CET si noi, deoarece CET vrea sa-si mareasca veniturile pe spinarea noastra", a precizat Dorel Bizim, director firma de repartitoare.Administratorii acuza CET Iasi SA

Administratorii asociatiilor de proprietari acuza SC CET Iasi SA pentru costurile ridicate la incalzire in cazul locatarilor care si-au montat repartitoare de costuri. Acestia sustin ca furnizorul agentului termic a fost cel care a nominalizat firmele de repartitoare in municipiul Iasi. "Problemele aparute pe parcurs trebuie solutionate intre SC CET Iasi SA si firmele de repartitoare. In momentul cand au aparut nereguli la firmele de repartitoare, am luat masuri pentru remedierea lor. In anul 2004, CET a fost cea care a nominalizat firmele de repartitoare care opereaza in municipiu", a declarat Cristian Andries, directorul SC Termo Service SA.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

10774 viz    13 com
5289 viz    4 com
4522 viz    9 com
11732 viz    22 com
2888 viz    3 com
2511 viz    4 com
4466 viz    3 com

Comentarii (5)

iabrehit  | #15729
JUNGLA HOTILOR , CU REPARTILOARELE, O AIUREALA PE BANII, ROMANILOR, PE ALGORITMIRI DE CALCUL PE POFTELE, TUTUROR, AVI DE NOI, NE JUMILESC TOTI. Nu ai la cine te plange iar A.M.R.0.S.C, LE SCALDA SI RASPUNDE PE LANGA LEGE. -
mantu mariana  | #15730
Desigur ca este ceva putred in tot acest hatis de vorbe, legislatii, calcule si invinovatiri. Problema este insa urmatoarea:daca da Dumnezeu si trecem peste aceasta vara fierbinte, vine din nou toamna si odata cu ea va reincepe stressul facturilor uriase. Si atunci ce este de facut? Adica ce solutie este pentru aceasta problema? Eu personal cred ca ar trebui sa demontam aceste blestemate de repartitoare si sa beneficiem de caldura data de CET, asa cum am facut-o si pina acum, atitia ani. Altfel, vom continua sa platim foarte mult pentru foarte putin. Paguba este a noastra, nu ar fi prima inselatorie din aceasta tara, nu-i asa?
dana  | #15731
bucur este unul din cei care baga numai strambe. nu stiti cum a fost cu acea studenta? deci unul ca el nu poate fi PRESEDINTE A. G. A. P. L.
Ce treaba are el cu d-l Serbina?
cornelia  | #15732
asi dori un singur raspuns din partea dlui Ciofu care tot declara ca CET-ul nu are nici o vina. Cum explicati domnule director ca pe canicula aceasta se consuma aceeasi cantitate de agent termic pentru a incalzi un mc de apa rece pt a obtine un mc cub de apa calda ca aceea de asta iarna. cum explicati domnule director Ciofu ca au crescut consumurile de agent termic iarna dupa ce s-a montat gigacalorimetre electronice ? poate primesc un raspuns.
bucur dumitru  | #15733
Persoana care se ascunde sub numele Dana este asa de pornita impotriva mea discutand pe langa tema propusa de Ziarul Ziua deoarece cred ca este reprezentanta firmei care monteaza repartitoare si a fost acuzata de mine ca nu respecta legilatia in vigoare la montarea repartitoarelor.
Eu imi pot sustine afirmatia plecand de la cunoasterea legislatiei in domeniu (inclusis normaa europeana EN 834 pe care de altfel o si am ) si la verificarile in teren.
Am facut adrese catre firmele de repartitoare, in baza legii 544/2001 pentru a primi informatii de modul cum au fost montate repartitoarele de costuri si cum sunt gestionate consumurile primite de la CET-UFET.
De la o singura firma nu am primit informatiile solicitate si aceea este si foarte agresiva in piata si nici nu respecta legea.
Domnul Serbina fiind secretarul CJ si fiind seful departamentuli protectie sociala a apelat la mine ca persoana neutra sa ii pun date concrete la dispozitie pentru a lua masuri in acest domeniu.
Cu strambe umbla Dana, ea nu are opinii in privinta montarii repartitoarelor, ea are ceva cu persoana care incearca sa impuna respectarea normelor UE in legislatia romanesca care stipuleaza clar "reprezentarea si participarea cetatenilor la definirea serviciilor comunitare"
Cine doreste poate discuta oricand cu mine despre serviciile comunitare (de la salubritate pana la producerea de energie termica)
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1470 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013684 (s)