Actualitate

Repetent la UTI, sef la Isan

Publicat: 03 aug. 2009
1

• In ograda marelui rector Vasile Isan, un individ a carui cariera academica este presarata numai cu momente de repetentie si minciuni este mare formator de jurnalisti • Dupa cum bine se poate intui, este vorba despre „smecherul” de la Ziarul de Iasi, „presedintele” Alexandru Lazescu, care a ramas repetent in anul 1994, pe cand era student doctorand la Universitatea Tehnica, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii • S-a chinuit cinci ani sub indrumarea marelui profesor Emil Luca, a incercat tot timpul sa fenteze rigoarea academica asa cum procedeaza in prezent, dar tot nu a reusit sa obtina doctoratul, fiind considerat un tip neserios si chiar mediocru • In prezent, ocupa abuziv postul de director al Departamentului de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Facultatea de Litere, cu complicitatea rectorului Isan

Aproape 20 de ani, o gasca de „smecheri” a spus lumii ca reprezinta elita intelectuala si financiara a Iasului doar pentru ca a reusit sa dea niste tunuri financiare si a infiintat un ziar, Monitorul, devenit apoi Ziarul de Iasi. Dupa ce au dat tunurile financiare pe la societatile statului (Gastrocom, Alimentara SA) imbogatindu-se peste noapte, membrii gastii aciuata in jurul Monitorului s-au gandit ca au nevoie si de ceva recunoastere sociala, stiintifica, academica. Asa cum ii sade bine oricarui marlan sau securist parvenit dupa 1989. Si au inceput sa impanzeasca mediul universitar, lucru posibil datorita influentei pe care le-o dadea controlul asupra ziarului Monitorul sau Ziarul de Iasi. In numarul de astazi, desi pare un episod cu repetitie, cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta situatia incredibila in care un repetent, pe nume „Andi” Lazescu, a ajuns sa formeze jurnalisti. Mai mult, la acea sectie de la Facultatea de Litere se da un fel de mentor in fata tinerilor care aspira sa devina jurnalisti, ii indruma de parca ar fi atins gradul absolut de cinste si competenta academica.

Iluzii de academician

De aproape 20 de ani se chinuie sa obtina titluri academice si nu reuseste. Insa in timp ce tineri care isi obtin doctorate la marile universitati europene sunt nevoiti sa ramana in strainatate, aici este posibil ca un repetent sa fie sef al Departamentului de Jurnalism din cadrul Facultatii de Litere de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Reuseste acest lucru datorita complicitatii unui personaj identic din punctul de vedere al intelectului si al caracterului cu cel al lui Lazescu. Este vorba despre rectorul Vasile Isan, care uneori uita sa-si mai ia pastila si injura pe toata lumea in conferintele de presa. Acest personaj devenit rector datorita sustinerii unor prieteni pe care, dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, i-a tradat, trambiteaza de vreo doi ani un Cod de Etica al Universitatii, dar cand este vorba sa-l si puna in practica il apuca amnezia. Astfel, desi ministrul Educatiei a sesizat situatia in care Lazescu este sef al Departamentului de Jurnalism fara sa intruneasca conditiile legale si i-a cerut imperios rectorului Isan sa ia masuri, acesta s-a facut ca nu aude. Reamintim ca Lazescu trebuie sa aiba titlul de conferentiar sau profesor, respectiv de doctor pentru a putea ocupa aceasta functie. Mai mult decat atat, toate tentativele acestuia de a obtine titlul de doctor au esuat lamentabil, fiind alungat in unele cazuri din mediul universitar deoarece era mediocru.

Repetent

In anul 1994, Alexandru Lazescu era inscris la doctorat la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi (UTI). Doctoratul sau ar fi trebuit sa fie realizat sub indrumarea marelui profesor Emil Luca, o somitate in domeniu. Lazescu nu se tinea de invatat, incerca tot timpul cu „mangleala”, cum face si astazi, sa fenteze rigorile universitare si sa obtina titlul de doctor. Nu i-a mers, iar in acelasi an a ramas si repetent. S-a lamurit cu doctoratul in inginerie, dar nu a renuntat insa la visul sau de a primi recunoastere academica. In anul 1998, s-a inscris din nou la doctorat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Aici si-a ales ca si coordonator pe profesorul Nica Panaite. Pentru ca era la moda si este si acum, Lazescu dorea sa devina doctor in management. Au trecut 11 ani si tot n-a ajuns doctor in economie. Dar studentii sunt in continuare nevoiti sa-l asculte la cursuri, desi ar putea lua notite de la profesori din cadrul universitatii care sunt cu adevarat calificati sa tina cursurile lui Lazescu.

Afacerile

De reamintit ca Lazescu detine firma Medianet SRL, parte a grupului de societati care controleaza Ziarul de Iasi. Cu aceasta firma s-a implicat in „Jaful de la Alimentara”, fosta societate de stat privatizata ilegal cu un patrimoniu de 60 de spatii comerciale. Smecherii Lazescu si Danut Prisecariu, care are postul de televiziune Tele M, (folosit pe post de bata de cate ori municipalitatea nu vrea sa-i dea vreo autorizatie) si ceilalti actionari de la Ziarul de Iasi au pus mana pe aceasta societate comerciala fara sa scoata nici un ban din buzunar, i-au vandut spatiile si s-au imbogatit. Firma lui Lazescu a platit 100 milioane lei vechi si a luat jumatate din Hala Centrala plus inca doua spatii ultracentrale pe strada Sfantu Lazar nr.45, bloc A6. Vom reveni.

Comentarii
  • Regret sa va dezamagesc, dl Lazescu este un bun indrumator. De altfel, DJSC-ul e altceva decit majoritatea catedrelor. E o scoala de presa. E poate singura unde inveti, concret, ceea ce urmeaza sa profesezi, fara maldare de papirusareli ce ar folosi, eventual, culturii generale a fiecaruia. Nu prea ma intereseaza ca nu ar fi un bun electronist, de un om care face presa e nevoie. Daca l-ati fi avut dvs. ca prof., ati fi inteles macar deontologia breslei.

  • niste hoti ordinari fura impreuna astea din fonduri europene ia cercetati pi astea de la cuza pe isan sa vedeti cati bani sau dus in firme interpus de e de lasescu si toni hritac violatoruu ot si betiv ordina si o sa ramaneti scupefiati si lafel si condurache unde sunt obligati toti studentii sa faca practivca zicetimi la ei la radio nord est la ziarul de iasi ca dac nu saracii studenti nui trec la examen sau licenta ia cautati cati studenti au sau transferat in alta parte ca sa dea licenta pentru ca nu iau putut intimida ca ei lazescu toni hritac sau isan sunt niste deontologi si eu maneresc fonduri din bani europeni si baga in ziar si radio si ei stau si nimeni nu le face nimic dna -le unde esti frate a cred ca si pe astea ii are cu ceva la mana de nu reactioneaza

  • nici macar aceasta unica stea nu o meriti domnule „jurnalist”… sincer, perspectiva dumneata ar trebui sa fie una obiectiva si ar fi trebuit sa inveti in scoala unde ai facut jurnalism sa iti exprimi propriile pareri sub forma unor insertii ironice… dai dovada de cutra prin acest articol, parca e un fragment dintr o barfa de la birt… nu ii cunosc pe acesti domni despre care vorbesti insa revizuieste ti stilul de scris inainte sa incepi o „ancheta”

Adauga un comentariu