Eveniment-Social

Replică dură a USLIP Iași dată premierului României, Ludovic Orban, în legătură cu amânarea majorării de salarii pentru profesori

Publicat: 15 aug. 2020
Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă, îl taxează pe premierul Ludovic ca o replică la amânarea majorărilor de salarii în Educație pentru profesori
USLIP Iași a oferit o replică dură premierului României, Ludovic Orban, în legătură cu amânarea majorării de salarii pentru profesori

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, prin liderul Laviniu Lăcustă, vine cu o replică acidă la adresa premierului României, Ludovic Orban. Totul este în legătură cu amânarea majorării de salarii pentru profesori. Având în vedere această situație, USLIP Iași îi solicită lui Ludovic Orban să își prezinte scuzele pentru analogia profund ofensatoare la adresa unei întregi categorii profesionale, cităm: „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași și liderul ei, prof. Laviniu Lăcustă, vin cu o replică acidă la adresa premierului României, Ludovic Orban. Starea de fapt are legătură cu amânarea majorării de salarii pentru profesori. Având în vedere această situație, USLIP Iași îi solicită lui Ludovic Orban să își prezinte scuzele pentru analogia profund ofensatoare la adresa unei întregi categorii profesionale.

„Asistăm stupefiați la una dintre cele mai jignitoare afirmații făcute de către un premier în funcție la adresa cadrelor didactice. Domnia sa a explicat astăzi (ieri, 14 august 2020) de ce nu vor fi majorate salariile din învățământ, printr-o analogie profund ofensatoare la adresa unei întregi categorii profesionale, cităm: «E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă»”, arată prof. Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași.

„Dorim să îi amintim domnului Ludovic Orban că majorarea din septembrie este oricum una simbolică, de aproximativ 250 lei net. Ea ar trebui acordată conform legii 153/2017 cu modificările ulterioare”, transmit cei de la USLIP Iași

Mai departe, cei de la USLIP Iași arată că majorarea din septembrie 2020 era una, oricum simbolică și în valoare de aproximativ 250 lei.

„Dorim să îi amintim domnului Ludovic Orban că majorarea din septembrie este oricum una simbolică de aproximativ 250 lei net. Ea ar trebui acordată conform legii 153/2017 cu modificările ulterioare. Facem precizarea că în învățământ sunt aproape cele mai mici salarii din zona bugetară, ele situându-se între 2.200 lei pentru un debutant și undeva la aproximativ 4.000 lei pentru un profesor cu peste 25 de ani vechime și grad didactic I. Deși comparațiile sunt redundante, trebuie spus că în sistemul medical un infirmier are peste 3.000 lei, șoferii de la primării de asemenea, iar angajații de la salubritate depășesc și ei 2.500 lei net. Înțelegem contextul economic dificil, dar nu ne explicăm cum pentru alte categorii din zona bugetară s-au operat majorări chiar în aceste zile de 25 la sută”, transmit cei de la USLIP Iași.

De asemenea, sindicaliștii arată că a compara majorarea pentru salariații din învățământ cu cheltuirea banilor la cârciumă reprezintă viziunea actualului Guvern în ceea ce privește modul de apreciere al unei categorii, de la care se cere tot, dar căreia nu i se oferă mai nimic.

„Prin urmare, considerăm că prim-ministrul României trebuie să asigure atât respectarea legilor în vigoare, dar și să aibă în vedere prezentarea scuzelor pentru afirmațiile iresponsabile și ofensatoare făcute la adresa corpului profesoral din România”, a mai punctat prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Premierul Ludovic Orban, despre salariile profesorilor

Prim-ministrul României a declarat că salariile profesorilor nu cresc din simplu motiv că se estimează o scădere economică drastică de 3,8 la sută. Ludovic Orban  aduce un exemplu din viața de familie, precizând că în momentul în care nu îți permiți să îți plătești cheltuielile elementare, nu dai banii pe alcool.

„Dintr-un motiv foarte simplu, nu se măresc salariile profesorilor. Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o scădere economică de 3,8 la sută. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și nu mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a explicat Ludovic Orban.

Interpelat despre declarațiile ministrului Educației, Monica Anisie, legate de mărirea salariilor profesorilor, Orban a spus:

„Banii au fost prevăzuți în buget, numai că, între timp, avem o serie de alte categorii de cheltuieli care au fost absolut necesare. Față de domeniul inițial pentru Sănătate, a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei, pentru a face față provocărilor generate de epidemie”.

Comentarii
  • La intocmirea bugetului pentru anul 2020,Catu a spus ca, pentru guvern invatamantul si sanatatea nu sunt o prioritate,taind 25%,fata de anul 2019.Deci nu este o noutate.Acum compara pe profesori cu niste alcoolici.Merita din plin, pentru ca au votat PNL,dupa ce PSD le-a dat marirea de salarii.Asa au facut si pensionarii si medicii si alti bugetari.

  • Nu ne multumeste raspunsul USLIP. Poate 250 net pentru Lacusta e o nimica toata, dar pentru altii conteaza mult. Vrem greva, nu vrem calcati in picioare!

  • Nu e adevarat, profesorii nu au votat pnl. Nu sunt nebun sa votez pnl cand psd ne a dat ce a luat candva pdl. Diaspora si prostimea su votat

  • Lacusta daca vrei mai multi bani du-te la cumnatul tau in Spania si tunde-i terenurile de golf. Esti, ai fost si vei ramane o curva pe interes.

  • Bani,bani,bani si iar bani,vacante,vauchere,sporuri dar treaba de calitate cand mai faceti”Lacustelor”?.Mai Lacusta,oare voi va intrebati vreodata ce faceti pentru banii astia,si ca chiar ii mertati????.Chiar nu va e rusine cand vedeti atatia copii semianalfabeti care ies de pe „mainile voastre”?

  • Este de apreciat „eleganța” replicii, specifică intelectualilor, dar lui Orban si acoloiților lui, dirijați de PLĂVANUL națiunii, nu trebuie să te adresezi cu sclipici. Aștia sunt niște rudimentari, cărora trebuie să te adresezi cât mai bolovănos, la nivelul lor. Numuți dumneavoastră un menbru al acestui guvern care să fie un intelectual de excepție.

Adauga un comentariu