Secretele istoriei

Republica, Conventia si Teroarea din Revolutia Franceza

Publicat: 09 ian. 2014
Refuzul lui Ludovic XVI de a ratifica desfiintarea garzii sale personale precum si crearea unei armate de voluntari au dezlantuit reactia violenta a poporului din Paris care, in „ziua revolutionara” de 20. VI. 1792, a navalit in palatul Tuileries si l-a obligat pe suveran sa se supuna. 
Manifestul ducelui de Brunswick (25. VII), comandant al trupelor austro-prusace, continand amenintarea cu distrugerea Parisului in caz ca familia regala ar fi fost in pericol, a contribuit la discreditarea monarhiei: o noua rascoala populara (10. VIII), condusa de cordelieri si de iacobini, a avut ca rezultat, la Paris, o Comuna insurectionala, nou centru politic al tarii. 
In urma unui al doilea atac la Tuileries, familia regala a fost arestata (12-13.VIII)
Inaintarea inamicului, criza economica si campania politica a celor mai inflacarati revolutionari (cu Marat in frunte), au creat un climat de spaima si de neincredere care a dus la macelarirea, din 5-6.IX a unor nobili si detinuti contrarevolutionari si la crearea unui Tribunal revolutionar. A fost aleasa prin sufragiu universal o noua adunare, Conventia Nationala, care a declarat abolirea monarhiei si a proclamat republica (21 -22,IX. 1792). Cu doua zile mai devreme, generalul Ch.Dumouriez reusise sa-i opreasca pe prusaci la Valmy.
In timpul procesului intentat lui Ludovic XVI, acuzat de tradare, Muntele (cea mai radicala factiune politica, fondata de iacobini) a fost pe primul plan si a obtinut condamnarea la moarte a regelui. Gravele infrangeri militare suferite din partea primei coalitii a puterilor europene (II. 1793), tradarea generalului Dumouriez si izbucnirea unei puternice insurectii contrarevolutionare in randul populatiei din Vendee (11.III), ostila fata de mobilizarea in masa decretata de Conventie, au marcat ascensiunea ulterioara a montagnarzilor, condusi de G. Danton si de M. Robespierre si sustinuti de masele populare pariziene, asa-numitii „sans-culottes” (sanculotii), care prezentau revendicari democratice radicale.
La 6.IV 1793, a fost creat un Comitet al Salvarii Publice (dominat pana in iulie de Danton, apoi de Robespierre), care a impus un mercurial al preturilor la grane si la faina, cerut de „sans-culottes”.
Girondinii au fost proscrisi, multi dintre ei executati, si a fost instaurat un regim dictatorial care a controlat cu strictete toate sectoarele administratiei, ale armatei si ale vietii publice: la 23. VIII a fost proclamata mobilizarea generala si, la 5.IX. s-a luat hotararea de „a se introduce Teroarea pe ordinea de zi pana la eliminarea dusmanilor interni si externi ai republicii. 
In timp ce L. Carnot organiza fortele armate pentru aparare, pe plan intern Legea asupra persoanelor suspecte (17.IX) dadea dreptul Tribunalului Militar sa emita condamnari la moarte chiar si numai pe baza unor banuieli.
In acelasi timp, Conventia aproba masuri importante ca invatamantul primar obligatoriu si gratuit, abolirea sclaviei in colonii, un maximum al preturilor marfurilor alimentare de prima necesitate si al salariilor, adoptarea sistemului metric zecimal. Ca replica la cererile de a atenua regimul Terorii, Robespierre i-a executat atat pe reprezentantii aripii celei mai radicale, cu seful ei J. R. Hebert (III. 1794), cat si pe cei „indulgenti” ca Danton si Desrnoulins (IV1794).
Opozitia fata de Robespierre, din Conventie si chiar din Comitet, a devenit majoritara abia dupa ce liderul iacobin a adus modificari la Legea asupra persoanelor suspecte, inasprind-o prin extinderea prevederilor ei la parlamentarii acuzati de coruptie, tocmai in perioada in care marea victorie a francezilor de la Fleurus (26. VI) ar fi trebuit sa aduca o scadere a tensiunii. 
La 27.VII. 1794 (9 termidor anul II, conform calendarului revolutionar) deputati aflati in pericol s-au coalizat cu cateva figuri marcante ale Terorii (J. Fouche, P. Barras) si au ordonat arestarea si ghilotinarea lui Robespierre, a celui mai apropiat colaborator al acestuia, Saint Just si a numerosi adepti.


loading...

Adauga un comentariu