Actualitate

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de state candidate la aderarea la UE

Publicat: 23 iun. 2022
Decizia „istorică” a fost luată în această seară, în unanimitate, de către liderii UE

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în această seară, în unanimitate, de către liderii UE. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.

Reuniunile liderilor UE și Balcanii de Vest vor continua și mâine

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles. La Consiliul European urmau să fie discutate cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Săptămâna trecută, trei mari puteri ale UE – Germania, Franța și Italia – au spus că sunt de acord cu statutul de candidat pentru Ucraina, deși cu unele condiții suplimentare. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, o abordare similară. La rândul său, Moldova este văzută ca având mai multe șanse decât Georgia de a primi statutul de candidat la aderare, bucurându-se atât de sprijinul Comisiei, cât și al Germaniei, Franței și Italiei.

Criticiele țărilor din Balcanii de Vest au fost aduse în discuții astăzi

Criticile liderilor din Balcanii de Vest cu privire la modul în care aderarea țărilor lor este tratată de UE par să fi ajuns la urechile celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE, care și-au prelungit discuțiile reflectând asupra reacțiilor primite astăzi.

Un diplomat de rang înalt care a monitorizat discuțiile a remarcat că șefii UE s-au simțit obligați să reflecteze asupra feedback-ului primit de la colegii lor, iar discuția s-a prelungit, pentru că sunt diverse aspecte de luat în considerare. Printre acestea se numără blocarea de către Bulgaria a negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord și starea generală a democrației și a reformelor administrative din Bosnia și Herțegovina.

Discuția prelungită a avut ca efect concret amânarea deciziei istorice, așteptată pe scară largă, de acordare a statutului de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Este posibil ca acest lucru să fie intenționat, liderii încercând să demonstreze o preocupare reală față de ritmul lent al aderării națiunilor din Balcani, înainte de a da semnalul bucuriei la Kiev și Chișinău. În fapt, Ucraina și Republica Moldova vor fi pur și simplu la coada aderării, fără nicio garanție cu privire la momentul în care, sau dacă, vor începe vreodată discuțiile oficiale de aderare
Comentarii
  • Știați că România plătește din bani publici alocațiile la toți copii din Republica Moldova până își termină studiile, iar unii foarte mulți dintre aceștia au adeverințe false de studii?! Știați că în România toți elevii, studenții, masteranzii si doctoranzii din Republica Moldova au învățământul gratuit, cazare gratuită, hrană gratuită si bursă indiferent dacă sunt corigenți sau repetenți?! Știați că statul român oferă anual ajutoare nerambursabile Republicii Moldova în jur de 150 de milioane de euro? Știați că acum noi le tragem moldovenilor gratuit conducte de apă potabilă pe la Ungheni Iași și le vom furniza gratuit si apă potabilă? Știați că le plătim gratuit toată energia electrică?! Și totul din bani publici! De ce nu iese în spațiul public nici un politician să spună asta???? Oare de ce?! Bineînțeles, scopul principal sunt voturile, asta se știe, că de la Băsescu încoace altfel nu ar fi luat atâtea voturi! Deci, ….?!

  • Ce nu stiai tu e ca ca o parte din acei copii de basarabeni au ajund medici,profesori,ingineri care se regasesc pe piata muncii di Iasi si nu numai!

Adauga un comentariu