Stiri si curiozitati

Reputatul profesor Gheorghe Cuzincu a murit. De ce a fost reţinut de Securitate

Publicat: 15 sept. 2020
Tricolorul Romaniei cu doliu
Celebrul profesor Gheorghe Cuzincu a murit. A fost unul dintre cei mai cunoscuți dascăli de la noi din ţară.

Celebrul profesor Gheorghe Cuzincu a murit. A fost unul dintre cei mai cunoscuți dascăli de la noi din ţară. Pe timpul regimului comunist a fost reţinut şi interogat de Securitate. Gheorghe Cuzincu a fost considerat un etalon al corectitudinii şi intransigenței.

Zi neagră în învăţământul din România. Reputatul profesor Gheorghe Cuzincu a trecut la cele sfinte. Pe 31 iulie împlinise vârsta de 79 de ani.

Cine a fost Gheorghe Cuzincu

Gheorghe Cuzincu a murit la vârsta de 79 de ani. Dascălul s-a născut în judeţul Iaşi, la Dobrovăţ. A absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, promoţia 1965, din capitala Moldovei.

La 1 septembrie 1965 a fost numit profesor titular de chimie la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Acolo şi-a desfăşurat activitatea didactică până în anul 2000. Era cunoscut ca un simbol al corectitudinii și intransigenței.

De ce a fost reţinut de Securitate

Incidentul pe care l-a avut cu Securitatea, în vremea lui Ceauşescu, este bine cunoscut. Cuzincu a fost reţinut pentru 24 de ori şi interogat penru ca fiul unui nomenclaturist să treacă clasă, fiind aproape corigent la Chimie.

A fost săltat într-o dimineață, dus la sediul Miliției și pe motivul că a spus bancuri cu Ceaușescu a fost pus să dea declarații.

În tot acest timp, în sala de clasă, un alt profesor s-a prezentat la oră şi l-a ascultat pe fiul nomenclaturistului căruia i-a dat nota maximă. Cu acel zece, elevului i-a ieșit media, mai ales că era și sfârșitul anului. S-a vorbit mult pe tema acestui incident în oraș, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectați dascăli. Corectitudinea lui era aproape proverbială.

Gheorghe Cuzincu, profesorul care punea note cu trei zecimale

Regretatul profesor Gheorghe Cuzincu punea note cu trei zecimale. În lucrările şi tezele corectate de acesta apărea note cum ar fi 6,123 sau 5,178. Nici până acum nimeni nu cunoaşte algoritmul ciudat de notare, însă pe marginea foii erau trecute tot felul de note, iar la urmă le făcea media.

Cei care au lucrat cu excepționalul profesor au învățat chimie la un nivel de olimpiadă. Cine nu putea, trebuia să meargă la alt liceu sau la altă clasă. Era intransigent cu cei care nu învățau.

În cei 35 de ani de activitate didactică în liceu s-a bucurat de simpatia colegilor, dar şi a profesorilor de chimie din oraş. A fost responsabilul cercului pedagogoc al profesorilor de chimie din zona Vaslui, organizând acţiuni ştiinţifice de profil de ţinută.

Înmormântarea profesorului Gheorghe Cuzincu, care a murit la 79 de ani, va avea loc pe 15 septembrie la ora 11:00.

Academicianul, prof. univ. dr. Constantin Toma, de la Facultatea de Biologie, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a decedat

Academicianul, prof. univ. dr. Constantin Toma, de la Facultatea de Biologie, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a decedat. Prof. univ. dr. acad. Constantin Toma s‑a născut la 19 noiembrie 1935, în satul Gugești, județul Vaslui.

Nu a avut o copilărie ușoară, la vârsta de șase ani a rămas practic fără tată pentru o perioadă lungă de timp, tatăl său fiind mobilizat în război din anul 1941 până în 1944. Dintr‑o mare nenorocire, tatăl său a decedat la 14 octombrie 1947, lăsând o mamă văduvă cu șase copii, dintre care cel mai mare, Constantin, în vârstă de 12 ani.

Pe lângă activitățile didactice și științifice, academicianul Constantin Toma s‑a implicat și în multiple activități administrative, organizatorice și de conducere, dintre acestea amintim:

Director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași (1986–1990);

Decan al Facultății de Biologie‑Geografie‑Geologie din Iași (1989–1990);

șef al Catedrei de Biologie vegetală de la Facultatea de Biologie din Iași

(1990–1996); Secretar științific al Senatului Universității „Al. I. Cuza”

din Iași (1990–1992); Decan al Facultății de Biologie din Iași (din 1996);

Președinte al Societății de Științe Biologice din România, filiala din Iași (din 1986); Vicepreședinte al Societății de Științe Biologice din România din 1990); Președinte de onoare al Societății de Științe Biologice din România (din 2008); Președinte al Subcomisiei Monumentelor Naturii a filialei din Iași a Academiei Române (din 1992);

Membru în Consiliul Național de Evaluare și Acreditare Academică (din 1994);

Adauga un comentariu