Secretele istoriei

Reputatul psiholog Nicolae Margineanu, detinutul 5012 din temnitele comuniste

Publicat: 11 iun. 2014
3

Detinutul 5012. O mare personalitate a Romaniei interbelice a fost rezumata la un numar. Considerat a fi unul dintre cei mai pregatiti intelectuali, profesorul Nicolae Margineanu a pus bazele psihologiei muncii in Romania, s-a ocupat de organizarea unor scoli de ucenici la Resita, Brasov si Hunedoara. La numai 24 de ani, a devenit doctor in filozofie la Cluj, iar apoi a urmat o serie de specializari la universitati de prim rang din Europa si din Statele Unite ale Americii, fiind bursier al fundatiei Rockefeller, potrivit digi24.ro.

S-a intors in tara, dar nu a intrat in politica. In 1945 a pledat pentru retrocedarea Ardealului de Nord, la cererea prim-ministrului Petru Groza. Rasplata sa?

„Culmea, pe aceasta baza s-a ajuns sa fie si el acuzat de spionaj american, ceea ce desigur ca nu era adevarat”, spune istoricul Silviu Moldovan, sef serviciu in cadrul CNSAS.

Psihologul Nicolae Margineanu a devenit peste noapte un element extrem de periculos pentru guvernarea comunista din simplul motiv ca era un fan declarat al democratiei Americii, tara in care traise doi ani. Intre anii 1945-1947 a fost vicepresedintele Asociatiei de prietenie romano – americana si a tinut conferinte despre libertatea din SUA, cand multi oameni de cultura se inscriau in Asociatia Romana de Strangere a Legaturilor cu URSS, ARLUS.

Vezi si Coriolan Sabau, un marturisitor al credintei in inchisorile comuniste
„Chiar in ancheta, tata a recunoscut ca SUA sunt a doua lui patrie. A fost extrem de bine primit acolo, a avut trei oferte sa ramana conferentiar. Povestea tata ca in ancheta a fost atat de rau batut, se temea sa-si piarda viata, mai bine declar ce spun ei ca sunt aberante acuzatiile ca a avut o intalnire cu un reprezentant american cand era plecat din tara”, povesteste Nicolae Margineanu, fiul psihologului N. Margineanu.

Calvarul profesorului Nicolae Margineanu, care a durat 16 ani, a inceput de la un denunt al unui coleg de la Universitatea din Cluj.

Dupa nationalizare, in toamna anului 1948, Nicolae Margineanu a fost judecat in procesul Marii Finante, alaturi de industriasii tarii, desi el nu era om de afaceri. A fost acuzat de spionaj, tradare si de sprijinirea unor organizatii fasciste.

Ancheta a durat o jumatate de an. Tortura era metoda folosita de comunisti pentru a smulge marturisiri de la profesorul Margineanu. Cel mai premiat psiholog al tarii se intalnea cu psihologia brutelor.

Vezi si Iuliu Maniu si perioada comunista
„Era batut de un analfabet, de un om care n-avea nicio idee despre ce inseamna cultura, ce inseamna profesor universitar, ce inseamna stiinta pe care-o profesa si care il ura numai pentru ca era altfel. Il ura numai pentru ca reprezenta ceva ce el nu intelegea”, spune psihologul Adrian Necula.

Profesorul Nicolae Margineanu a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica. Dupa un an de temnita, cantarea numai 43 de kilograme. Cu toate acestea, avea puterea sa le vorbeasca colegilor de celula despre preocuparile sale intelectuale.

Vezi si Tragica poveste a lui Constantin Oprisan
„Se incingeau discutii pe teme politice, Margineanu era un filozof, era un om de cultura, era un om pe care nu-l interesa daca terciul era mai gros sau mai slab, daca vom avea sansa sa ne eliberam mai repede sau mai tarziu. A tinut un ciclu de conferinte”, povesteste filosoful Mircea Nicolau, fost detinut politic.

Sotia sa, de care a divortat formal dupa condamnare, ii trimitea pachete cu mancare la toate inchisorile. Autoritatile refuzau sa-i spuna unde se afla inchis Nicolae Margineanu. In cei 16 ani cat a stat inchis, familia a primit vesti despre el doar de la cei care ieseau din temnite.

„Aflam din cand in cand de la un detinut care a fost eliberat ca a fost la Aiud sau este, sau este la Jilava. Aflam cateva informatii, dar nu erau foarte sigure, insa”, isi aminteste Nicolae Margineanu.

In anul 1964 a primit vestea eliberarii la Aiud, acolo unde comandantul penitenciarului, Gheorghe Craciun, era preocupat de un singur lucru: exterminarea detinutilor inchisi din motive politice.

„Am vorbit cu sora mea, sa-mi trimita o telegrama ca e bolnava, si cand am primit telegrama m-am blestemat, daca sora mea e chiar bolnava, si cand am dat telefon, si am sunat si am auzit vocea tatalui nu mi-a venit sa cred. Vocea continea tot ce stiam eu despre tata. Parca pluteam atunci”, povesteste Nicolae Margineanu.

Dupa ce a devenit din nou liber, Nicolae Margineanu a mai primit o lovitura. A aflat ca fratele sau fusese ucis de comunisti.

Desi a publicat un volum de memorii, profesorul Nicolae Margineanu a preferat sa nu discute prea mult despre perioada de detentie.

„A spus ca nu vrea sa faca de rusine neamul romanesc, cu ce s-a intamplat acolo. Tata ne povestea uneori ca a avut doua lucruri care l-au salvat. Faptul ca stia ca era nevinovat, avea constiinta nevinovata, si stia ca nu e inchis pentru o vina de-a lui, si sa creada ca peste doua saptamani o sa fie eliberat”, afirma Nicolae Margineanu.

Dupa moartea lui Dej si in timpul regimului Ceausescu, marele profesor Nicolae Margineanu a fost o perioada un simplu bibliotecar desi a obtinut din noua bursa Rockefeller si ar fi putut sa profeseze in America. A fost reprimit la catedra abia in anii 70, ca profesor suplinitor. Psihologii erau prea periculosi pentru comunisti.

Dupa ce a fost eliberat, Nicolae Margineanu si-a dorit sa mai traiasca 16 ani, adica exact perioada cat a fost inchis. Asa s-a si intamplat. Profesorul Margineanu a fost unul dintre cei mai mari psihologi ai lumii. O personalitate nedreptatita de istorie.

„Tata mi-a transmis ceea ce mama lui, taranca, i-a spus cand l-a dus prima data la Blaj la gimnaziu: un lucru sa tii minte – sa tii sufletul curat ca si camasa pe care ti-o spal cand mergi duminica la biserica”, povesteste Nicolae Margineanu.

Abia dupa 50 de ani de la pronuntarea sentintei, in anul 1998, Curtea Suprema de Justitie i-a achitat pe Nicolae Margineanu, ca si pe ceilalti condamnati din procesul Marii Finante.

Adauga un comentariu