Funny

Restaurantul nord-coreean care ascunde un secret periculos. Ce se vinde, de fapt, aici

Publicat: 02 iun. 2019
9

Coreea de Nord ar incalca sanctiunile impuse de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in 2017 prin intermediul unui restaurant deschis in orasul vietnamez Hanoi.

Acesta ar fi, de fapt, o „fatada” pentru o companie care vinde softuri performante de recunoastere faciala.

„Intelegem ca programatorii care lucreaza in strainatate produc pentru regim sute de mii de dolari americani anual, asa ca au capacitatea de a strange fonduri peste granite”, a declarat analistul Jason Arterburn, specializat pe situatia din Coreea de Nord si China, de la Centrul pentru Studii Avansate pentru Aparare.

Expertii mai avertizeaza ca cei care dezvolta aceste softuri si care isi vand produsele online ar putea ajuta hackerii de la Phenian.

Conform sanctiunilor impuse de ONU, Coreea de Nord are interdictia de a vinde arme in strainatate, insa nu este clar daca aceste programe performante sunt folosite in scopuri militare, scrie CNN.

Programele de recunoasere faciala ar putea oferi o portita prin care Phenianul sa obtina bani in strainatate, in ciuda sanctiunilor.

„Serviciile ce tin de tehnologia informatiei nu sunt incluse in sanctiunile ONU. Este o metoda prin care Coreea de Nord sa faca rost de bani”, a explicat analistul Cameron Trainer.

Potrivit expertilor, activitatile ilegale ale restaurantului din Hanoi ridica ingrijorari cu privire la ceea ce se intampla, de fapt, in spatele multor afaceri deschise de Coreea de Nord in strainatate.

„Ironia e ca actioneaza asa pe fata incat este mult mai dificil de a descoperi cum anume contribuie la evitarea sanctiunilor. Oamenii sunt foarte ingrijorati de asta”, a spus George Lopez, expert care a facut parte din comisia care supravegheaza daca au Coreea de Nord respecta interdictiile impuse de ONU.

Adauga un comentariu