News Flash:

Restaurarea sinagogii

25 Iunie 2007
1576 Vizualizari | 0 Comentarii
• Sapaturile arheologice au dovedit ca, in secolul al XVII-lea, evreii din Iasi se rugau intr-o scoala de baieti israeliti • Carmuirea din acea vreme nu permitea evreilor sa ridice sinagogi din piatra • Sinagoga din Iasi este cea mai veche sinagoga de piatra din tara


In urma unei finantari primite de la Ministerul Culturii si Cultelor, sinagoga din Iasi va fi supusa unui proiect de restaurare. Conform legilor in vigoare, inainte de restaurarea propriu-zisa, fiind vorba si de un monument istoric, este nevoie de o expertiza arheologica. Pentru acest lucru a fost solicitata echipa condusa de catre arheologul Stela Cheptea, echipa care a supravegheat si lucrarile de la pasajul subteran din fata Halei Centrale. In urma sapaturilor, arheologii au descoperit un lucru inedit. "Cantemir spune ca evreii nu aveau voie sa construiasca sinagogi din piatra, ci numai din lemn. Dar tot el pomeneste ca in apropiere de Biserica Curelari exista o scoala de baieti israeliti. Cred ca sinagoga este chiar scoala respectiva. Desi in exterior avea aspect de scoala, inauntru era o adevarata sinagoga. Acest lucru a fost dovedit si de sapaturi. Cred ca ei au ascuns acest lucru", a declarat arheologul Stela Cheptea. Dupa decaparea tencuielilor va fi stabilita intreaga cronologie a reparatiilor.

Cert este ca in pamant se pastreaza doua nivele de constructie. "Pe aceasta strada au existat alte patru sinagogi. Nu erau zidite, erau din lemn si aveau aspect de casa. Sapaturile arheologice au confirmat ca spre sfarsitul secolului al XVII-lea exista o constructie care era orientata spre Ierusalim si care spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, din anumite motive, a fost daramata. Pe locul ei, cu o corectura de orientare, s-a construit actuala cladire, cu anumite modificari in partea de est", a mai declarat Stela Cheptea. Aceasta sustine ca spre sfarsitul secolului al XVIII-lea in mijlocul sinagogii a fost construit un amvon cu forma poligonala, care a fost refacut ulterior. Astazi pe zidul respectiv stau cele doua mari candelabre. "Sinagoga din Iasi este cea mai veche sinagoga de piatra din tara. Ea prezinta degradari mari din cauza ca edificiul nou nu e pe aceeasi fundatie si din cauza deselor intemperii", a mai adaugat directoarea. Comunitatea de evrei a achizitionat terenul din zona Targu Cucu in secolul al XVII-lea de la Manastirea Aroneanu. Sinagoga este una dintre cele mai importante monumente istorice ale orasului. "Este importanta pentru istoria Iasului pentru ca arata ca grupurile de noi veniti primeau o anumita locatie din partea domnului. Catolicii, armenii, si in cele din urma, evreii, sunt cele trei mari grupuri de alogeni care s-au stabilit in acest oras. Probabil cea mai veche dovada a prezentei acestora este o piatra de mormant care a fost descoperita la cimitirul Ciurchi si este datata in jurul anului 1610. Prima data sigura care atesta prezenta evreilor pe aceste meleaguri este anul 1665, fapt confirmat de catre o alta piatra de mormant", a mai declarat Stela Cheptea. In 1939 in Iasi existau 112 sinagogi, iar circa 50 la suta dintre locuitorii orasului erau evrei, adica aproximativ 50.000. In prezent, in Iasi mai traiesc cateva zeci de evrei.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013137 (s)