Coronavirus

Restricții dure în Olanda: Carantină timp de cinci săptămâni

Publicat: 15 dec. 2020
Carantină impusă în Olanda
Carantină impusă în Olanda

Restricții dure vor fi aplicate în Olanda începând din această săptămână. Carantină timp de cinci săptămâni a anunțat premierul olandez Mark Rutte, în încercarea de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, cea mai severă măsură adoptată până acum, informează AFP şi EFE.

„Olanda se va închide timp de cinci săptămâni”, a declarat Mark Rutte într-o declarație de presă televizată, de la sediul guvernului din Haga, în faţă căruia erau adunaţi protestatari.

Proteste în Olanda din cauza restricțiilor

Strigăte şi fluierături la adresa premierului Rutte au putut fi auzite în timp ce acesta ţinea discursul.

„Nu avem de-a face cu o simplă gripă aşa cum cred oamenii din spatele nostru”, a spus Mark Rutte, referindu-se la protestatari.

Olandezilor li se recomandă să rămână acasă şi să primească maximum două persoane pe zi, a spus premierul, adăugând că aceste măsuri vor dura până pe 19 ianuarie.

Toate magazinele neesenţiale, cu excepţia supermarketurilor, a magazinelor alimentare şi a farmaciilor, vor fi închise începând de marţi, în timp ce şcolile vor închide începând de miercuri.

Muzeele, cinematografele, sălile de spectacole şi sălile de sport, precum şi grădinile zoologice vor fi, de asemenea, închise, a adăugat Mark Rutte.

Premierul olandez le-a cerut concetăţenilor săi să reducă ieşirile, să nu călătorească în străinătate şi să limiteze la unu, maxim doi, numărul invitaţilor cu ocazia sărbătoririi Crăciunului.

Creștere mare a numărului de infectări

Restricțiile dure au fost impuse din cauza numărului contaminărilor care a înregistrat o creştere bruscă şi bilanţul deceselor a depăşit 10.000.

Locul din care a fost pronunţat discursul este important, biroul prim-ministrului olandez fiind folosit de obicei doar pentru anunţurile foarte solemne. De la începutul crizei sanitare provocate de epidemie, majoritatea măsurilor au fost anunţate dintr-o simplă sală de conferinţe de presă.

Măsurile anunţate sunt cele mai severe de la începutul pandemiei noului coronavirus. În martie, Olanda a aplicat „izolarea inteligentă”, menţinând deschise magazinele şi închizând şcolile.

Și Lituania intră în lockdown

Lituania anunță intrarea în lockdown de miercuri, 16 decembrie, până la data de 31 ianuarie. Noile restricţii vin pe fondul creşterii incidenţei infectărilor cu noul coronavirus şi a deceselor asociate COVID-19, transmite dpa.

Începând de miercuri, 16 decembrie, vor rămâne deschise doar magazinele cu produse de primă necesitate, iar învăţământul se va desfăşura doar de la distanţă, a anunţat guvernul după o şedinţă desfăşurată duminică.

Ce restricții se impun în lockdown

Cele 3 milioane de locuitori vor avea libertatea de mişcare restricţionată. Ei nu vor putea călători în afara localităţii, scrie Agerpres.

Ieşirile din casă vor fi interzise, cu excepţia celor din motive întemeiate: deplasarea la locul de muncă, la medic, la cumpărături sau la o înmormântare.

De asemenea, lituanienilor li se cere să-şi limiteze contactele la o singură familie sau gospodărie

Decizia de impunere a restricţiilor a fost una din primele măsuri ale noului guvern condus de prim-ministrul de centru-dreapta Ingrida Simonyte, instalat vineri.

Lituania are în prezent una din cele mai mari rate de incidenţă a infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Ţara baltică s-a aflat sub un lockdown parţial de luna trecută, dar acesta nu a oprit răspândirea virusului. De la începutul pandemiei, Lituania a raportat 93.000 de cazuri pozitive la coronavirus şi 815 decese.

 

Adauga un comentariu