National

Resursa naturala din Romania de care foarte putina lume stie. A ajuns sa faca furori in randul agricultorilor

Publicat: 05 aug. 2018
Editia PDF
14 Oct. 2019

Cunoscuta pentru utilizarea la pavare sau la fabricarea cimentului, o varietate a acestei roci, descoperita intr-o cariera din Harghita, a ajuns sa faca furori printre agricultori, datorita proprietatilor sale nutritive.

Dolomita amorfa, spre deosebire de cea cristalina, are o legatura mai slaba intre ionii de calciu si magneziu ceea ce favorizeaza descompunerea si asimilarea in corp/planta mult mai rapida. Pe scurt, calciul si magneziul, impreuna cu alte minerale precum fier, fosfor, mangan, cupru, cobalt, zinc, seleniu si sodiu sunt extrem de importante organismelor vii.

Proprietatile sale au fost descoperite de curand, prin demersul lui Vasile Mihoc, proprietarul singurei cariere de dolomita amorfa din tara, localizata in satul Delnita (judetul Harghita). El a cumparat cariera in anul 2000, perioada in care se vindea foarte putina productie, pentru ca nu se stia la cel foloseste. Prin 2006 s-a gandit chiar sa o vanda din cauza datoriilor, dar nu a vrut sa o cumpere nimeni, pentru ca nu aveau ce face cu roca exploatata aici, povesteste el. Acum Mihoc vrea sa o faca ingrasamantul minune al romanilor.

In mai 2010, Vasile Mihoc a inceput sa faca cercetari asupra rocii exploatate in localitatea din Harghita.

Exploatarea de la Delnita mai are circa 9 mil. tone de minereu. Macinata, roca se transforma intr-o pulbere similara unei faini, care se adauga in hrana animalelor sau se foloseste ca ingrasamant pentru plante.

In urma cercetarilor s-a constatat ca vacile dau cu un litru si jumatate de lapte mai mult zilnic si mult mai gras ca de obicei. La fel, gainile care consuma roca miraculoasa fac oua mai multe si mai mari. In cazul legumelor, productia care foloseste drept ingrasamant dolomita amorfa este cu 30% mai mare. Rezultatele sunt aproape imediate, spune proprietarul carierei.

Produsul a fost deja cumparat de fermieri si legumicultori din Oltenia, Timis si din jurul Bucurestiului.

Mihoc vrea sa inceapa cercetarile pentru a putea administra praful de roca si oamenilor, sub forma de supliment de Calciu si Magneziu pentru oase.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit