Stiri medicale

Resveratrolul prezinta si proprietati fungicide

Publicat: 10 dec. 2010
7

Este unanim cunoscut faptul ca, in ceea ce priveste consumul de alcool, mai ales de vin rosu, Franta se situeaza pe primul loc in lume. Francezii sunt recunoscufi ca mari gurmanzi si, nu intamplator, bucataria franceza este renumita in intreaga lume. Pe langa aceasta, medicii au observat ca francezii sufera mult mai rar de afectiuni cardiovasculare decat populatiile din alte tari, cu exceptia celor care consuma cu preponderenta peste si animale marine, cum ar fi Japonia. Intr-adevar, ciroza hepatica si bolile cardio-vasculare sunt mult mai rar intalnite in randul populatiei franceze decat in alte tari, de exemplu in SUA, unde mentinerea sanatatii a devenit o moda, dar numarul persoanelor cu afectiuni cardiace este dublu.

Acest fenomen este mentionat in lumea medicala sub denumirea de paradoxul francez. Medicii considera ca este benefic consumul zilnic al unui pahar de vin rosu bun, despre ale carui proprietati de a indeparta din organism radicalii liberi si substantele radioactive s-a tot vorbit, in jurul lor nascandu-se adevarate legende. Vinul incetineste depunerea colesterolului LDL si contine, de asemenea, potasiu si caroten. 0 combinafie ase- manatoare poate fi gasita in mere, iar dintre bace, in capsuni si zmeura. Strugurele este o sursa bogata de resveratrol. Resveratrolul, la fel ca si alte proantocianide bioflavonoidice, se prezinta si sub forma unor substante biologic-active existente in suplimentele alimentare. Efectul sau antioxidant a fost studiat incepand cu anul 1969 in mai multe institute din Europa si SUA. S-a constatat ca bioflavonoidele obtinute din semintele de struguri rosii neutralizeaza mai multe tipuri de radicali liberi decat alte substante binecunoscute pentru efectul lor antioxidant, cum sunt seleniul, zincul, vitamina A, C si E, beta-carotenul, desi aceasta nu inseamna ca resveratrolul poate inlocui substantele enumerate.

Resveratrolul prezinta si proprietati fungicide. Strugurele este benefic organismului in multe feluri. Urmatoarele produse distribuite de compania CaliVita International in Romania contin substante active care provin din struguri rosii: Vital AB, Senior Formula, Smokerade si Zen Thonic. SILIMARINA S-ar putea alcatui o lista foarte lunga cu plantele care au efecte benefice asupra functiilor ficatului. Dintre acestea se distinge insa ciulinul Mariei (lat. Sylibum Marianum), care are efectul hepatoprotector cel mai puternic. Cercetarile efectuate asupra unui extract special cunoscut sub denumirea de silimarina (grupa flavonoidelor) confirma acest lucru. Acesti compusi protejeaza ficatul intr-o masura deosebit de mare si sprijina functia detoxifianta a acestuia. Silimarina, functionand ca antioxidant, previne vatamarea ficatului. Activitatea sa antioxidanta este asemanatoare cu cea a vitaminelor E si C, dar este de cateva on mai puternica. Efectul hepatoprotector al silimarinei a fost confirmat in cadrul a numeroase experimente.

De exemplu, in meniul animalelor au fost adaugate substante nocive, in doze extreme ca de ex. Tetraclorid de Carbon, toxina din Amanita Phalloides si Nitrat de Prazeodium care au provocat leziuni grave ale ficatului. Animalelor imbolnavite astfel li s-a administrat silimarina si s-a demonstrat ca acest flavonoid ofera o protectie eficienta impotriva tuturor agentilor si are un puternic efect tamaduitor. Unul dintre factorii care joaca un rol cheie in efectul detoxifiant al silimarinei este continutul de glutation al tesuturilor ficatului. Nivelul de glutation din ficat este in stransa corelatie cu capacitatea detoxifianta a ficatului. Cu cat continutul de glutation al ficatului este mai mare, cu atat creste capacitatea sa detoxifianta si invers.

Cercetatorii confirma ca, sub efectul administrarii flavonoidului obtinut din Ciulinul Mariei (Silimarinei), functiile ficatului se amelioreaza. Acesta este benefic in mai multe afecfiuni ale ficatului, printre care ciroza, hepatita cronica, degenerescenta grasa a ficatului (Steatosis Hepatis ? boala care apare ca urmare a efectului chimicalelor acumulate sau a consumului excesiv de alcool), precum si in Cholangiolitis. La bolnavii de ciroza imbunatafeste si functionarea sistemului imunitar. Poate cel mai semnificativ efect al sau consta in prelungirea duratei de viata a persoanelor cu afectiuni grave. Produsul hepatoprotector complex Liver Aid dintribuit in Romania prin compania CaliVita International contine silimarina (extract de Ciulinul Mariei), pe langa alte substanfe hepatoprotectoare, cum sunt L-arginina, L-cisteina, L-ornitina, L-carnitina, metionina, acidul alfa-cetoglutaric, alfa-lipoic, colina, crom si seleniu.

Adauga un comentariu