National

Retea specializata in clonare de carduri, destructurata de DIICOT

Publicat: 08 ian. 2015
1
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploiesti impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti, Constanta, Bucuresti,  Alba – Iulia  si Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Valcea, Braila si Bistrita-Nasaud au efectuat astazi, 8 ianuarie, 34 de perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Prahova, Constanta, Valcea, Alba, Braila, Bistrita – Nasaud si a municipiului Bucuresti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate formata din 31 de persoane, specializata in comiterea de infractiuni informatice si cu mijloace de plata electronica.
In cauza exista suspiciunea ca, in perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, membrii gruparii au obtinut si perfectionat echipamente de skimming in Romania, pe care le-au folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca,  Norvegia, Turcia, Franta, Marea Britanie, Spania, Ecuador, Filipine, Panama)  pentru obtinerea unor date de identificare de carduri bancare, inscriptionarea ulterioara pe carduri blank si retrageri de numerar. Activitatea infractionala era desfasurata in mod organizat, strict ierarhizat, membrii gruparii avand atributii bine determinate in cadrul retelei.
Ca modalitati de operare in activitatea de skimming exista suspiciuni ca membrii gruparii fie introduceau cipuri electronice in POS – urile unor magazine, unde patrundeau prin efractie simuland furturi marunte fie utilizau dispozitive confectionate artizanal in special in zone nesupravegheate de camere video ( benzinarii, spalatorii auto si bancomate). La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiesti vor fi aduse 30 de persoane in vederea audierii. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii Constanta si Directia de Operatiuni Speciale.
Actiunea a fost realizata cu sprijinul Brigazilor Mobile de Jandarmi Constanta si Ploiesti. In cauza s-a cooperat cu autoritati judiciare din Suedia, Franta, Germania si cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.
Adauga un comentariu