Local

Rețeaua de fibră optică din Iași va fi îngropată în subteran pe măsură ce se extinde sistemul de supraveghere video stradal

Publicat: 27 oct. 2020
Rețeaua de fibră optică din orașul Iași care gestionează sistemul de supraveghere video stradal este îngropată în subteran
Rețeaua de fibră optică va fi îngropată în canalizări speciale pe raza municipiului Iași

La nivelul Iașului, rețeaua de fibră optică rămasă pe stâlpi va fi îngropată în subteran după ce vor fi montate și camerele de supraveghere în toate zonele tranzitate din oraș

Întreaga rețea de fibră optică din Iași va fi îngropată în subteran. Conducerea Poliției Locale Iași a anunțat că este necesară încheierea unui contract pentru executarea unor lucrări de îmbunătățire a sistemul de supraveghere video stradal din Municipiul Iași.
Prin dezvoltarea sistemului de supraveghere video stradal, Poliția Locală Iași urmărește îmbunătățirea activității de combatere și prevenire a infracționalității. Au fost identificate zone în care rețeaua de fibră optică este amplasată aerian și are perioada de exploatare de peste 10 ani, ceea ce duce la o funcționalitate defectuoasă. Prin implementarea acestei lucrări se va dezvolta sistemul de supraveghere video stradal din municipiul Iași și va putea fi asigurată o funcționare de calitate superioară a sistemului de supraveghere video din zona de lucru.

În Iași au fost realizate două canalizări speciale pentru cabluri și telecomunicații

Zona identificată de autorități pentru reamplasarea rețelei de fibră optică și a accesoriilor pentru interconectarea punctelor de supraveghere video se desfășoară pe traseul BCU – str. Păcurari – șos. Păcurari – Rond Gama și Moara de Foc – str. Canta – Rond Canta.
De precizat faptul că, în zona BCU – intersecție Bd. Carol I cu str. Toma Cozma – str. Gen. Berthelot, cablurile vor fi îngropate în tronsonul de canalizare cu fibră optică existent deja.

Valoarea totală estimată pentru lucrările de reamplasare a rețelei de fibră optică din aerian în subteran este de 121.400 lei, bani din bugetul Poliției Locale Iași. Canalizarea este amplasată pe domeniul public al municipiului Iași, iar la interval de 100 m sunt amplasate camere pentru tragere. La nivelul Iașului, canalizarea pentru cabluri are două variante: canalizarea cu 16 tuburi gofrate PVC cu diametrul de 63 mm în care coexistă oepratorii de telecomunicații, precum și o canalizare cu tubulatură de 100 mm PEHD pentru rețeaua de telecomunicații a sistemului de management a traficului.

Zeci de camere video sunt montate în parcurile și intersecțiile aglomerate din Iași

În această perioadă se desfășoară și procedurile de extindere a sistemului video stradal. Aceasta va fi realizată în parcul Guliver din zona centrală a orașului, pe strada Săulescu, dar și parcul American din zona Rond Tramvai Târgu Cucu. Concret, în parcul Guliver din strada Săulescu vor fi amplasate 10 camere video și vor fi legate de rețeaua orașului care ajunge în zona parcării Victoria, iar pentru conectare se va folosi un circuit separat din magistrala subterană Dispecerat – Piața Unirii. Circuitul respectiv va fi folosit pentru 3 cutii de distribuție care vor fi montate în parc. De asemenea, în parcul American vor fi instalate 10 camere video care vor fi legate din punctul video existent în rondul de tramvai. Cutiile de distribuție vor fi amplasate pe stâlpii CTP Iași, iar pentru zona esplanadei se va monta un stâlp metalic nou cu camere video.

Aceste lucrări de extindere sunt realizate după ce, în primăvara acestui an, mai multe zone din municipiul Iași au fost acoperite cu sistemul de supraveghere video stradal în zona Toma Cozma, Copou și BCU.

Sistemul de supraveghere video este operat de Poliția Locală Iași

În prezent, Poliția Locală Iași are în exploatare un sistem de supraveghere video stradal care este folosit pentru combaterea și prevenirea infracționalității. Instituția gestionează 230 de camere video funcționale și intenționează ca până la finalul anului numărul camerelor funcționale de pe străzile Iașului să ajungă la 770. Ultimele parcuri în care s-au făcut astfel de lucrări sunt parcul Expoziției și parcul Copou, iar toate echipamentele și materialele ce intră în componența lucrării se amplasează pe domeniul public al Municipiului Iași.

Comentarii
  • Pe timpul lui Nichita s-au facut santuri in Iasi si s-au pus tuburi de plastic care pot fi vazute la orice scara de bloc ca au 1 m inaltime si sunt nefolosite
    Atunci s-au cheltuit milioane de euro pe motiv ca se vor duce cablurile in subteran si nu o sa ai arate stalpii de pe marginea strazilor ca bradul de craciun dar tot pe stalpi au ramas cablurile in afara de Stefan cel Mare prin fata Primariei ca sa li se arate iesenilor ca s-a facut lucrarea.
    Acum se vine din nou cu mutatul fibrei optice in subteran se vede ca Primarul Chirica este scolit de Nichita domnul 10%

Adauga un comentariu