Local

Reteaua sanitara ieseana risca sa intre in colaps

Publicat: 19 feb. 1999
1

•Numarul cadrelor medii este insuficient •Necesitatea aparitiei caselor de asigurari este din ce in ce mai stringenta

Ieri, 18 februarie 1999, in aula Universitatii de Medicina si Farmacie, la initiativa Directiei pentru Sanatate publica a avut loc sedinta de bilant pe anul l998 a activitatii unitatilor sanitare din judetul Iasi. Invitati la aceasta analiza au fost primarul Constantin Simirad si prefectul Florin Vitan, precum si directorii spitalelor din judet. S-au trecut in revista toate unitatile publice si private din sectorul medical, directorul, dr. Constantin Scripcariu accentuind faptul ca sectorul privat este insuficient si ca spera intr-o largire a acestuia pentru ca necesitatile populatiei si totodata bazele materiale ale unitatilor sa se imbunatateasca.

11.000 de oameni au grija de sanatatea iesenilor

Un accent deosebit s-a pus pe numarul personalului mediu angajat, care la ora actuala este insuficient. „Cu toate ca avem nevoie de un numar mai mare de cadre medicale cu studii medii, nu ni-l putem permite. Anual 250 de absolventi ai liceelor sau unitatilor postliceale sanitare nu au asigurat locul de munca. La ora actuala in spitalele iesene lucreaza 11.000 de salariati, dar cifra este foarte mica in raport cu necesitatile. O alta problema cu care ne confruntam este profesionalismul celor angajati in desfasurarea actului medical. De aceea in cursul anului 1998 s-au organizat cursuri de perfectionare ale cadrelor medii, concursuri pentru obtinerea celei de-a doua specialitati pentru medici si examene de doctorat” a declarat Paul Malasanu director pe probleme de personal din cadrul Directiei Sanitare Iasi.

Clinica de dermatologie de la „Sf. Spiridon” se poate prabusi oricind

In cursul anului 1998 nivelul investitiilor s-a cifrat la 30 miliarde lei suma incontestabil foarte mica in raport cu necesitatile. Multe spitale iesene au nevoie de reparatii capitale. Clinica de dermatologie din cadrul Spitalului Universitar „Sfintul Spiridon” se afla in renovare de citiva ani, la ora actuala ea neputind fi utilizata din cauza inaltului risc de a se prabusi. In aceeasi situatie se afla si Spitalul de Urgente pentru renovarea caruia sint necesare 60 miliarde de lei. Totodata achizitionare de medicamente pune serioase probleme „gestionarilor” bugetului alocat de stat sectorului medical iesean.

„Medicii lucreaza in conditii improprii. Cu toate acestea prestatia actului medical este de necontestat. Avem specialisti de renume dar nu avem baza materiala necesara pentru a le oferi conditii pentru indeplinirea sarcinilor lor. De aceea multi pacienti se indreapta catre alte centre universitare care au fost mai mult sprijinite material si a caror dotare este net superioara. Incercam din rasputeri sa facem fata situatiilor cu care ne confruntam dar situatia actuala este practic de netolerat. Necesitatea aparitiei Caselor de asigurari este din ce in ce mai stringenta dar, se pune problema datoriilor spre furnizori, care intr-adevar exista, si care vor trebui preluate de noile institutii” a declarat directorul economic Dumitru Roman.

Datoriile la furnizori se cifreaza la 65 de miliarde lei din care 31 de miliarde sint catre farmacii. Cu toate acestea, iesenii se vor putea mindri, dupa cum declara directorul Directiei de Sanatate publica” cu cea mai moderna cladire, destinata Casei de asigurari de sanatate din Romania„.
Adauga un comentariu