Stiri

Retelele de socializare nu pot bloca pirateria

Publicat: 17 feb. 2012
Curtea Europeana de Justitie a decis ca retelele de socializare online nu pot fi fortate sa blocheze utilizatorii sa descarca ilegal muzica, intrucat aceasta ar creste costurile lor si ar incalca dreptul la intimitate, unde aceasta decitie survine in plin scandal pe marginea ACTA.
 
Curtea de la Luxemburg a emis aceasta decizie in cazul ce implica doua companii belgiene: compania de strangere a drepturilor de autor SABAM si reteaua sociala Netlog.
 
SABAM s-a adresat unui tribunal belgian in 2009 pentru a ordona Netlog sa-si impiedice utilizatorii sa descarce ilegal piese muzicale din portofoliul companiei. Judecatorii belgieni s-au adresat curtii europene, care a sprijinit Netlog.
 
„Proprietarul unei retele de socializare nu poate fi obligat sa instaleze un sistem de filtrare, care sa vizeze toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilegala a produselor muzicale si audio-vizuale”, se arata intr-un comunicat al Curtii.
 
„O astfel de operatiune ar insemna o incalcare serioasa a libertatii Netlog de a-si continua activitatea, intrucat ar necesita instalarea unui sistem computerizat complict, costisitor si permanent, pe propria cheltuiala”, continua textul.
 
Judecatorii au mai spus ca fortarea companiilor sa instaleze filtre pentru identificarea, analiza si procesarea informatiilor personale ale utilizatorilor incalca dreptul acestora la intimitate si poate insemna si blocarea continutului legal.
 
Obligatiile companiilor ce furnizeaza servicii pe internet fac in prezent subiectul unei dispute ce a scos zeci de mii de oameni in strada.
 
Luna trecuta, congresmenii americani au incercat sa introduca legislatie anti-piraterie insa au renuntat dupa interventia Casei Albe si a companiilor de Internet.
 
In Europa, mii de oameni au protestat impotriva ACTA, un acord international anti-piraterie semnat de unele tari europene. Protestatariis e tem ca ACTA le va incalca dreptul de a descarca filme si muzica si va incuraja supravegherea Internetului.
 
Retelele sociale precum Facebook, Flickr, Twitter si YouTube au un model de business bazat pe impartasirea, de catre utilizatori, a opiniilor si informatiilor, la fel ca si Netlog


loading...

Adauga un comentariu