Conserve

Reteta de ketchup de casa

Publicat: 28 sept. 2012

Ingrediente:

2 kg rosii coapte
250 g ceapa alba
0,5 kg ardei capia
150 g mar
100 g telina
1 lingurita piper
2 catei usturoi
2 linguri sare
½ lingurita cimbru
½ lingurita oregano
1 baton scortisoara
100 g zahar (optional)
2 ardei iuti
30 ml otet
1 lingura fulgi ardei iute
10 frunze busuioc
1 aspirina

Mod de preparare:

Am  spalat bine toate legumele si marul. Rosiile le-am taiat in patru, eliminand cotorul, apoi am taiat in bucati. Ardeii i-am taiat pe jumatate, eliminand cotorul si semintele, apoi i-am taiat fasii de cca 1 cm. Ceapa si telina, curatate, le-am taiat marunt.
Marul l-am curatat de coaja si l-am taiat si pe el marunt. Cateii de usturoi i-am curatat si cu lama unui cutit i-am strivit.
Am pus toate intr-o cratita care nu lipeste, pe foc potrivit. Am lasat sa fiarba cca 45 minute, pana ce si telina era fiarta. Am oprit focul si am lasat cateva minute sa se mai racoreasca, apoi am pasat cu blenderul. Apoi am dat compozitia printr-o sita, pentru ca pasta sa fie cat mai fina.
Am pus din nou pe foc sosul, adaugand zaharul, oretul, ardeii iuti taiati feliute si fulgii de ardei, si am lasat sa fiarba 30 minute. Cine doreste poate strecura din nou sosul de semintele ardeilor.
Am adaugat condimentele: sare, piper, cimbru, oregano, batonul de scortisoara si am lasat sa fiarba cca 1 ora.
Am adaugat frunzele de busuioc si am mai lasat sa fiarba cca 30 minute. Cand compozitia a capatat o consistenta groasa, inseamna ca este gata. Cu cateva minute inainte sa opresc focul, am pus si aspirina pisata marunt. Inainte de a opri focul am sos din sos batonul de scortisoara si o parte din frunzele de busuioc (n-am reusit pe toata si m-am gandit ca nu-i bai daca raman acolo).
Intre timp am sterilizat borcanele in cuptor.  Am pus compozitia fierbinte in borcanele calde, am pus mai intai o folie, apoi capacul si le-am invelit intr-o patura pana a doua zi.
Ketchup recomandat de Simona.



loading...

Adauga un comentariu