Culinar

Reţetă de mici, aşa cum se făceau odată

Publicat: 08 mai 2020

Rostogolit tocmai de pe dealurile Anatoliei până pe plaiurile mioritice, micii – sau mititeii – sfârâie pe grătarele neaoşe de câteva sute de ani. Totuşi, în pofida gradului mare de rudenie, kebabul turcesc nu se aseamănă mai deloc, la gust, cu micul românesc. De altfel, de-a lungul anilor, însuşi micul şi-a schimbat puţin ingredientele. Iată o reţetă aproape de origini!

Ingrediente:

1 kg de ceafă de viţel • 500 g ceafă de porc • 500 g pulpă de miel (şi mai demult, jumătate din această cantitate era carne de cal) • 1 căpăţână usturoi românesc • 1 ardei iute • 1 lingură sare • piper (după gust) • 1 legătură cimbru • 3 linguri smântână nefermentată (alternativ, 1 linguriţă bicarbonat) • 1 linguriţă mirodenii amestecate (ienibahar, rozmarin, chimen) • 1 linguriţă boia.

Pentru fiertură: 1 ceapă mare uscată • 1 morcov mijlociu • 2-3 oase mari de vită.

Mod de preparare:

Se încinge grătarul – ar fi mare păcat să „strici” micii în tigaie – şi se pregătesc mititeii luînd gogoloaie din pastă şi dându-le formă cilindrică. Mâinile se umezesc din când în când, să nu devină prea lipicioase. Dacă ai, poţi folosi şi maşina de făcut cârnaţi, căci merge mai repede. Micii îi întorci de câteva ori pe grătar. Sunt gata când devin sprinţari şi carnea se împământeneşte la culoare. Se servesc cu franzelă şi muştar iute, desigur.




Adauga un comentariu