Culinar

Reţetă de plăcinte moldoveneşti și minciunele de la Mirela Vaida

Publicat: 01 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reţetă de plăcinte moldoveneşti și minciunele de la Mirela Vaida
Aluatul pentru plăcinte e mai aromat dacă pui în el coajă rasă de lămâie și esență de vanilie și de lămâie

Astăzi învăţăm să facem plăcinte moldoveneşti după o reţetă oferită de Mirela Vaida pe canalul ei de Youtube. Se fac foarte uşor şi au gust delicios. Bonus, învăţăm să pregătim şi nişte minciunele. Sunt, de fapt, nişte gogoşi întoarse.

Plăcintele se pot face nu doar cu brânză dulce de vaci, ci şi cu brânză sărată, măr râs ori dovleac plăcintar. Aşadar, reţeta poate fi adaptată după gusturile fiecăruia. Prezentatoarea TV de la emisiunea Acces Direct ne ajută să facem ceva bun, indiferent de zi sau de ocazie. Cu alte cuvinte, dacă se anunță musafiri în vreo 2-3 ore, rețeta aceasta te va salva.

Reţetă de poale-n brâu din Moldova

Originea reţetei se bănuieşte a fi din Basarabia, dar nu se ştie cu exactitate.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • puţină sare
  • puţin zahăr (ca să fie mai dulce aluatul)
  • drojdie uscată, dizolvată în apă caldă / 1 cub de drojdie
  • puţin unt
  • 2 gălbenuşuri
  • puţin lapte cald

Ingrediente pentru umplutură:

  • cam 1 kg brânză de vaci
  • 1 pumn de stafide sau chiar mai multe
  • coaja rasă de la două lamai
  • 2 ouă întregi
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 esenţa de rom
  • 1 esență de vanilie
  • 1 esenţă de lămâie

Mod de preparare:

Pune făina într-un lighean. Fă o gaură în mijloc şi pune acolo sarea, zahărul, drojdia dizolvată, gălbenuşurile. Adaugă apoi laptele călduţ. Amestecă pentru a se omogeniza. După ce ai obţinut o compoziţie omogenă şi ai încorporat toate ingredientele, frământă uşor, apoi acoperă cu un prosop curat şi lasă la crescut cam 30 de minute.
Între timp poţi pregăti umplutura. Pune toate ingredientele pentru umplutură în alt lighean şi amestecă foarte bine. E posibil ca umplutura să fie uşor moale, datorită ouălor. În acest caz poţi pune câteva linguri de gris. Grisul întăreşte umplutura atât cât trebuie, pentru că el se umflă.

Ia aluatul din lighean şi împarte-l în mai multe bucăţi. Fiecare bucată întinde-o pe masa pe care ai presărat făină în prealabil. Întinde-l folosind un sucitor. Trebuie să obţii o foaie mai subţire. Pune în mijlocul fiecăreia câte o lingură de umplutură. Uneşte apoi colţurile foii de aluat.
Tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt sau hârtie pergament. Pune plăcintele în ea şi mai lasă-le să crească încă vreo 30 de minute. Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.

Se ung plăcintele cu un ou bătut bine, folosind pensulă de silicon. Dacă vrei, în oul bătut poţi pune şi nişte ulei de măsline. Bagă tava în cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.

Gogoși minciunele făcute conform sfaturilor primite de la Mirela Vaida

Dacă ţi-a mai rămas aluat, întinde-l în foi potrivite ca mărime, cu ajutorul unui sucitor. Taie apoi foaia de aluat sub formă de pătrate mai mici. Se face o gaură în mijlocul fiecăreia, după care se intoarc un capăt prin acea gaură. Se pun deoparte şi se mai lasa puţin la crescut.
Încinge ulei într-o tigaie mare şi pune gogoşile la prăjit. După ce s-au rumenit pe ambele părţi se scot pe nişte prosopele absorbante de bucătărie. Se presara zahăr pudră pe ele şi se servesc. La fel poţi proceda şi cu plăcintele, proaspăt scoase din cuptor.

Nu uita: dacă nu ai lapte în cască, să știi că poți face desert chiar și așa. Spre exemplu, niște gogoși fără lapte sau, de ce nu, și niște clătite fără lapte.

Sfaturi pentru plăcinte poale-n brâu

Înainte de a te apuca de treabă, citeşte şi aceste trucuri adunate de la gospodine:

  • făina se cerne înainte de a o amesteca cu celelalte ingrediente;
  • drojdia proaspătă se freacă cu puţin zahăr în prealabil, după care se pune în gaură făcută în făina din lighean;
  • laptele se încălzeşte foarte puţin şi se adaugă treptat în compoziţie;
  • e bine ca sarea să nu intre în contact cu drojdia, ca să nu afecteze procesul de creștere. De aceea, se amestecă foarte bine cu făina;
  • aluatul e gata de frământat atunci când devine elastic şi nu e lipicios;
  • brânză pentru umplutură trebuie scursă foarte bine de zer. În caz contrar, când pui şi ouăle, umplutura devine prea lichidă.

Spune-ne cum ți se pare această rețetă de plăcinte moldovenești oferită de Mirela Vaida. Mai jos găsești și materialul video postat de Mirela Vaida, pentru a te ajuta la gătit:

Adauga un comentariu