Culinar

Rețetă de sirop de trandafiri. Din ce soiuri de floare se prepară

Publicat: 13 mai 2021
sticla cu dop in care este sirop de trandafiri
Siropul de trandafir este ideal pentru aromatizarea limonadei, dar și pentru a fi servit cu apă minerală

Din parfumaţii trandafirii se poate prepara dulceaţă, dar şi sirop. Nu sunt dificile reţetele, însă trebuie să ai răbdare. Ca să-ţi iasă bine preparatele, e nevoie de timp. Siropul, spre exemplu, se face în mai multe etape, după care se depozitează doar în frigider. Uite cum se face o reţetă de sirop de trandafiri.

Cu acest dulce poţi să aromezi limonada, dar şi să umpli nişte clătite pufoase ori nişte gogoşi delicioase. Dacă vrei să faci mai mult sirop, foloseşte şi mai multe petale de trandafir. Cât despre cantitatea de apă, zeama de lămâie şi de zahăr, acestea le vei mări după ochi. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 160 gr petale de trandafiri
  • 500 gr de zahăr
  • 600 ml de apă
  • zeamă de la o lămâie

Mod de preparare:

Mai întâi trebuie să speli bine petalele de trandafir. Ideal este să culegi florile imediat după o ploaie, pentru că deja ar fi îndepărtată orice urmă de mizerie de pe ele. Strecoară-le apoi şi pune-le la fiert timp de 5 minute, împreună cu apă. În momentul în care se albesc, se iau de pe foc şi se strecoară lichidul rezultat. Peste sirop se adaugă zeama de lămâie şi zahărul. Se pune totul iarăşi la fiert. După circa 10 minute de fiert, iarăşi siropul se îngroaşă. Se ia de pe foc, se adaugă peste petale, se acoperă cu un vas şi se lasă aşa, până a doua zi.
A doua zi se pune totul la fiert, adică siropul şi petalele. După un clocot se strecoară iarăşi compoziţia, iar siropul rezultat se pune în sticle şi se depozitează în frigider.

Trandafiri buni pentru făcut dulceaţă

Ştii cum îţi dai seama din ce trandafiri poţi face dulceaţă sau sirop? Simplu! Dacă trandafirul e foarte puternic parfumat, e bun pentru folosit în bucătărie. Dacă nu e parfumat, nu obţii dulceaţă din el. Iată câteva soiuri de trandafir, din care se prepară dulceaţă:

  • trandafir de Damasc. I se mai spune trandafirul Kazanlak, Rosa Damascena Trigintipetala (pentru că trandafirul are 30 de petale). Are o înflorire abundenţă şi un parfum destul de intens;
  • trandafir Honey Vanilla. Înfloreşte de mai multe ori pe an, iar florile lui rezista, după tăiere, până la 12 zile. Petalele sunt de culoarea vaniliei;
  • trandafir Madam Issac Pereire. Este ales de multe persoane întrucât rezista la secetă, dăunători şi diverse boli. Indiferent de vreme, şi păstrează vigoarea;
  • trandafir Pinguin. E des utilizat în aranjamentele florale, pentru că e foarte rezistent. Înfloreşte cam din mai şi până pe la începutul lunii noiembrie. Are florile mari, albe, cu umbre uşoare de roz şi crem;
  • trandafir Crysler Imperial. Florile sunt de un roşu închis, spre grena. Inflorese ca şi trandafirul Pinguin şi are înfloriri repetate;
  • trandafir Rose de Rescht. Seamănă binişor cu trandafirul de Damasc. Înfloreşte abundent, iar florile sunt mai mici, dar foarte parfumate;
  • trandafir Rosa Graham Thomas e de un galben aprins, dar foarte parfumat. Înfloreşte repetat, din primăvară şi până toamna târziu;

Trandafirul – De ce este recomandat

Uite câteva motive pentru care să nu eviţi trandafirul:

  • scade intensitea simptomelor cauzate de greaţă;
  • ceaiul din trandafiri ajută la digestie şi la unele probleme gastrice;
  • detoxifiază şi întăreşte sistemul imunitar;
  • petalele de trandafir sunt o sursă de: vitamine (B, C, D, E) şi minerale (fier, calciu, fosfor, zinc).




Adauga un comentariu