News Flash:

Reteta de SUCCES, cautata de un iesean tocmai prin Canada! Daca aplica aceasta metoda, poate deveni MILIONAR! Are un exemplu REAL! FOTO

14 Iunie 2019
3849 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7354 RON (0.0000)
USD: 4.2654 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Dorian Dumitrascu si Relu Cojocaru

• Apicultorii din judet pleaca in alte tari pentru schimburi de experienta si pentru a invata cum se face apicultura performanta • Unul dintre iesenii marcati de vizita in Canada povesteste cum traiesc apicultorii de acolo • Conationalul sau, stabilit in Canada de 20 de ani, explica diferentele si asemanarile dintre Romania si Canada • "Aici, statul nu te ajuta cu bani, asa cum se intampla in Romania, sa iti faci un business in apicultura insa, iti reduce taxele daca te dezvolti", spune apicultorul stabilit in Canada

 

In ultimii ani, apicultorii din judet au prins "gustul" schimburilor de experienta cu specialisti din alte state si astfel descopera noi metode prin care isi pot creste productia. Acestia afla secretele romanilor stabiliti in strainatate, care reusesc sa castige bani frumosi din aceasta meserie si incearca sa aplice ceea ce au invatat, aici, in Iasi.

 

Unul dintre acestia este Relu Cojocaru, apicultor din localitatea Popricani, care sustine ca experienta acumulata in ultimii ani se datoreaza unui proiect romano-elvetian. Acesta a reprezentat Romania in America, Canada, Dubai, dar si in China.

"M-au ajutat foarte mult aceste deplasari. De exemplu, am observat, dupa vizita in Canada, ca mierea noastra e mai buna decat cea din America. Insa acolo exista capital si statul ajuta apicultorii prin reducerea taxelor. Si la noi se face ceva in acest sens, iar programul cu mierea in scoli ar trebui sa impulsioneze putin piata", spune apicultorul.

Ferme apicole de milioane de dolari

Inginer de meserie si apicultor de 12 ani, ieseanul a fost anul trecut in Canada, unde a vizitat ferma apicola a lui Dorian Dumitrascu, stabilit in Canada in urma cu 12 ani. Ceea ce l-a uimit pe apicultorul iesean la vizita in Canada a fost faptul ca aici apicultorii pot ajunge foarte bogati din aceasta meserie, ceea ce in Romania nu se prea poate.
"Munca in apicultura se desfasoara practic la fel ca in Romania. Si acolo sunt probleme din cauza pesticidelor, ca aici in tara. Insa diferenta o face gradul de tehnologizare foarte ridicat si faptul ca se face apicultura performanta pentru ca utilajele moderne aduc calitate si eficienta. Se investeste mult in asta. De aceea ajung unii apicultori din Canada sa fie milionari. E greu de crezut asta, dar chiar se intampla. Acestia detin mii de familii de albine, ceea ce pentru noi e mai greu sa ajungi la acest nivel. Daca la noi se produc 20-25 de kilograme de miere la o stupina, in Canada se dubleaza productia sau uneori se tripleaza. Cred ca e din cauza ca ploua mai mult. Lipsa de clienti nu duci, pentru ca ai deja contracte semnate cu ei", sustine Relu Cojocaru.

Prietenul sau, apicultor stabilit in Canada de aproape 12 ani, lucreaza ca manager intr-o corporatie care are si o divizie pentru cresterea albinelor. "«Bee division» se numeste. Corporatia are mai multe divizii, in diverse domenii, dar eu ma ocup doar de apicultura. Cand m-am angajat, am crescut numarul familiilor de albine de la 700 la 2.000 si apoi mi-am facut si eu o mica ferma cu 300 de stupine. Aici statul nu te ajuta cu bani, asa cum se intampla in Romania, sa iti faci un business in apicultura insa, iti reduce taxele daca te dezvolti. Zona unde sunt eu e o populatie de gasca. Au strambat putin din nas cand am venit eu si i-am condus, dar ne-am obisnuit rapid unii cu altii, pentru ca aici notiunea de sef nu prea exista. Exista si aici o problema cu forta de munca. Am avut si romani angajati, care nu erau foarte muncitori si am renuntat la unii dintre ei. Aici se munceste mai mult ca in tara, iar daca nu te tii de munca, nu reusesti. Acum am angajati si din Romania, dar si din Paraguay, vreo 12. Cand sezonul e plin, cand plecam cu albinele pe camp, cu stupinele care au 7 nivele si sunt mai inalte ca noi, fiind greu de carat, am nevoie de angajati, si ajung la vreo 20 de oameni", sustine Dorian Dumitrascu, din Canada.

Pesticidele, marea problema

Una dintre problemele cu care se confrunta apicultorii din Romania, dar si cei din Canada, este faptul ca pesticidele pe care le folosesc agricultorii omoara albinele. De aceea se folosesc tratamente, iar calitatea mierii este la fel ca cea din Romania. "Pretul mierii de aici e acelasi cu cel din Romania. Noi producem mai ales miere poliflora, incheiem contracte cu clientii care ne platesc in 5 rate, iar pretul pe anul trecut la miere il aflu abia acum, in septembrie. Difera de la an la an acest pret. Nu vrem banii imediat, pentru ca nu depindem de ei, asa cum fac micii producatori din Romania, care doar din asta traiesc. Mierea produsa aici ajunge in America. Intr-adevar, noi avem doar 5 luni pe an sa ducem albinele sa polenizeze, pentru ca 7 luni pe an e destul de rece, insa pentru noi e suficient", mai spune Dorian Dumitrascu, apicultorul stabilit in Canada, care marturiseste ca se va intoarce in tara cand va iesi la pensie.

Vezi si: Om de afaceri in toata regula, la doar 23 de ani! Un tanar a dat lovitura in afaceri, la Iasi. Vinde produse consumate zilnic de ieseni - FOTO

Miere bio, produsa la Iasi

Revenind la apicultorul din Popricani, acesta se lauda cu miere bio, care nu are niciun reziduu, pentru ca albinele nu sunt tratate cu nimic, la fel cum nici plantele pe care se aseaza sa le polenizeze. Din acest motiv, producerea mierii bio presupune cheltuieli mai mari pentru apicultori, spune Relu Cojocaru, dar si riscuri mai multe, pentru ca acestia pot pierde familii intregi doar din considerentul ca, in cazul mierii bio, nu se permite tratarea albinelor. Ideea de a produce miere bio i-a venit dupa vizita in Canada. Apicultorul explica diferentele intre mierea bio si cea conventionala.

"E vorba de tehnologia de productie. Mierea conventionala provine de la albine care sunt tratate cu compusi chimici pentru a ucide parazitii. Noi, apicultorii, avem un dusman, varroa, care omoara familiile de albine. Ca sa va explic mai bine, produce boli de stomac la albine. Pentru acest parazit sunt folosite 3 substante chimice, insa reminiscenta este foarte mare, pentru ca acest compus chimic poate ramane in ceara si peste 20 de ani. Unele studii au aratat ca aceste substante pot provoca cancerul. In bio nu exista asa ceva, nu tratam albinele cu astfel de compusi chimici. Noi facem tratamentul doar cu substante naturale, folosim doar tratamente cu uleiuri volatile. Nu avem voie sa folosim nimic de sinteza. Oricum, iese la analize imediat daca mierea nu e bio si nimeni nu risca asta pentru ca poti pierde certificarea, iar aceasta se obtine foarte greu. Un an dureaza conversia, iar in fiecare an apicultorul se certifica din nou. Analizele se fac intr-un laborator din Germania", explica apicultorul. Acesta a obtinut deja 15.000 de euro fonduri europene pe care vrea sa le utilizeze la crearea unei linii de imbuteliere. "Asta imi lipseste acum si de aceea am vrut sa iau banii de la GAL (n.r- GAL Valea Prutului)", incheie apicultorul.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

apicultori
strainatate apicultor relu cojocaru miere bio popricani proiect canada
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Albină și pescaru  | #704597
Da, pai când se murea de cancer mai tare, pe timpul lui Ceaușescu sau acuma? Ce tot minți cu mierea bio? Dar ce, albinele îs la tara și toată industria nu ma e? Toată mierea e boi! Auzi, ei fac cu esențe, dar poate faceți și sex! Cu ele. Ne mai spune ca e verifice în fiecare an, FALS! Apicultorii "bio" îs verificați prin SONDAJ! Mai bine se apuca de pescuit!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1576 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032608 (s)