Culinar

Rețetă simplă de cozonac de post cu nucă: Iese incredibil de pufos și aromat!

Publicat: 02 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețetă simplă de cozonac de post cu nucă Iese incredibil de pufos și aromat
Cozonacul de post este unul care se desface fâșii și care va atrage multe complimente.

Ți-e poftă de ceva dulce, dar ții post? Ei bine, în acest articol ți-am pregătit o rețetă de cozonac de post, ideală de încercat dacă nu consumi ouă sau lactate.

Cozonacul de post se prepară ușor și iese incredibil de bun. Va fi pufos și aromat, fapt ce va satisface și cele mai pretențioase gusturi. Cozonacul de post este unul care se desface fâșii și care va atrage multe complimente. Ca să nu mai lungim vorba, în continuare vă voi explica, pas cu pas, cum se prepară un cozonac, numai bun de încercat, fie că țineți post, fie că nu. Spor la gătit!

cozonac tăiat de post cu nucă și cacao
Cozonacul de post se prepară ușor și iese incredibil de bun.

Cozonac de post: Rețetă simplă, pentru un cozonac delicios

Pentru doi cozonaci mari, aveți nevoie de: pentru aluat – un kilogram de făină de patiserie 000, o cană de zahăr (aproximativ 250 de grame), o linguriță rasă de sare, coaja de la două lămâi sau de la o lămâie și de la o portocală, semințele de la o păstaie de vanilie sau esență, două pliculețe de drojdie uscată sau drojdie proaspătă cât o nucă, 150 de mililitri de ulei, 500 de mililitri de apă călduță, un vârf de cuțit de turmeric (este opțional, dar dacă aveți, va da o culoare frumoasă cozonacilor); pentru umplutură: 300 de grame de nucă, alune, migdale măcinate, 200 de grame de zahăr, rom, coniac sau esență de rom și apă, cât să capete consistența unei creme; pentru glazură – o lingură de miere de albine și apă sau o lingură de zahăr și apă.

Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Mod de preparare

Pentru început, cerneți făina, amestecați cu drojdia uscată și faceți o adâncitură în mijloc. Aici, puneți apa călduță, în care ați dizolvat zahărul, sare, turmeric și arome. După ce ați încorporat totul, adăugați uleiul călduț treptat. Dacă este necesar, mai puneți puțină apă. Aluatul nu trebuie să fie foarte moale, dar trebuie să se desprindă de pe mână. Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească.

Împărțiți aluatul în două, întindeți fiecare bucată și umpleți-le după bunul plac. Folosiți umplutura despre care v-am vorbit, la care puteți adăuga rahat sau fructe confiate (în loc de nuci) și rulați cozonacii. Apoi puneți-i în tăvi și lăsați-i la crescut pentru 30 de minute, cât să își dubleze volumul.

După ce au crescut, se introduc în cuptorul preîncălzit, la temperatura de 160 de grade Celsius, pentru 15 minute. Ulterior, focul se lasă la 180 de grade, iar peste 30 de minute se face proba cu scobitoarea.

Dacă aluatul nu se lipește de scobitoare, înseamnă că sunt gata! Puteți scoate cozonacii pe un grătar, fără tavă. Imediat, ungeți-i cu miere diluată în puțină apă sau cu zahăr diluat în apă. Vor avea un luciu frumos, iar coaja se va înmuia. După preferință, puteți presăra cozonacii cu zahăr, mac, susan, nucă măcinată și cu orice altceva vă doriți. Sau puteți să îi lăsați simpli, vor fi la fel de buni.

Poftă bună!

doi cozonaci lucioși
Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Secretele unui cozonac de post reușit: În loc de apă, puteți pune în aluat lapte de cocos și ulei de cocos la frământat. Pentru că această rețetă nu conține lapte sau ouă, cozonacii se vor usca foarte repede. De aceea, este bine să îi puneți în pungi de hârtie, la frigider. Se vor păstra moi și pufoși pentru cel puțin șapte zile.

Adauga un comentariu