Actualitate

Reteta unei combinatii de zeci de milioane euro. Iata cum se incearca demolarea cu forta a zonei industriale din Iasi. Ce se ascunde in spatele afacerii – FOTO DOCUMENT,VIDEO

Publicat: 02 sept. 2018

@ Vanzarea cu forta a unor active din Zona industriala a ajuns sa fie denuntata de catre cei care au inchiriat spatii in locurile cu pricina @ La mijloc este fosta fabrica Tomiris, actuala Teba Industry din Calea Chisinaului @ Privatizarea din urma cu 15 ani s-a facut pe genunchi, iar statul roman a avut de pierdut @ Sute de oameni au fost dati afara, iar autoritatile locale au pierdut suprafete importante de teren @ Acum se cere ca statul sa inceapa procedurile pentru a intra in posesia terenului vanat de rechinii imobiliari ce au pus mana si pe un centru comercial din afara Iasului @ Municipalitatea ieseana a ramas impasibila la aceasta afacere @ Sefii din Palatul Roznovanu au dat din umeri cand au fost intrebati daca vor cu adevarat ca Zona industriala sa fie rasa de pe fata pamantului

Caz incredibil la Iasi. O zona din municipiul Iasi a devenit extrem de vanata de catre o serie de afaceristi dubiosi. Zona industriala a luat ochii mai multor persoane, iar totul a ajuns sa se faca pe sub mana, contra a zeci de milioane de euro. La mijloc este un tun imobiliar de proportii, de aceasta data sub lupa unor rechini imobiliari intrand fosta fabrica Tomiris, actuala Teba Industries SA. Miza este de aproape 11 hectare situate pe Calea Chisinaului, unde sunt amenajate mai multe hale de productie. Proprietarul acestui teren este Teba Iasi Industry SA, cu sediul in Arad, administrata de catre italianul Eugenio Donato Constantini. Insa, pe fir a intrat societatea PK Ebony SRL din Bucuresti, cu actionariat suta la suta luxemburghez. In acest timp se negociaza vanzarea activelor, insemnand teren, cladiri si hale. Deja a fost semnat un precontract intre Teba Industry si PK Ebony, datat in 30 mai 2018, suma luata in calcul fiind de 28,8 milioane de euro, banii urmand a fi dati in doua rate.  

Cine este PK Ebony

Conform datelor oficiale, PK Ebony este administrata de catre Victor Semionov si Dewald Lambertus Joubert. Actionariatul este completat de catre PKM Holdings SARL din Luxemburg si PK Orange SRL din Romania. Activitatea principala a societatii este de cumpararea si vanzarea bunurilor imobiliare. Victor Semionov a fost partener alaturi de sud-africanul Martin Slabbert in unul dintre cele mai mari fonduri de investitiii New Europe Property Investments (NEPI). In portofoliu se afla mai multe investitii in tara pe piata mall-urilor. Semionov apare si in conducerea Prime Kapital Development SRL, societatea care a preluat complexul comercial Carrefour ERA.

Conform unui PUZ introdus in dezbatere publica, cladirile existente vor fi recompartimentate, drumurile vor fi reconfigurate, iar parcarea va fi extinsa. In total, vor fi construite patru cladiri cu regim de inaltime P+1, un cinematograf si un mall care va avea cel mai mare hypermarket din zona Moldovei. Dimensiunea proiectului este data si de locurile de parcare care vor fi amenajate, 8.778 la numar. Din acestea, 3.417 locuri de parcare vor fi amenajate la sol, iar 5.631 locuri de parcare vor fi amenajate pe acoperisul cladirilor sau in interiorul acestora. Tranzactia a avut o valoare de aproape 40 milioane de euro.

Citeste si: EXCLUSIV! Scandalul anului pe piata imobiliara! Combinatii de 30 milioane de euro cu 11 hectare de teren si atacuri mafiote. Afaceristii din zona sunt amenintati cu demolarea

Aceasta vanzare a fost insa denuntata e chiasii de la Teba, cei care s-au trezit in fata faptului implinit, desi au contribuit din plin la dezvoltarea zonei, platind chirii si investind sume uriase in modernizarea halelor. Insa au fost descoperite si alte situatii ce au aratat modul cum a fost privatizata Tomiris si cum s-a ajuns ca statul sa-si ia o teapa de zile mari dupa privatizare. 

Contractul a fost insa denuntat, pentru ca cei afectati de vanzare spun ca situatia este cu totul diferita. Avocatul Dragomir Tomaseschi a aratat ca in momentul privatizarii fabricii Tomiris, statul a fost pacalit. Practic, afacerea s-a facut cu 450 mii dolari, scopul fiind insa pastrarea activitatii fabricii. Doar ca oamenii au fost disponibilizati, iar halele au fost date spre inchiriere catre oameni de afaceri ce au trecut ei la dezvoltarea acestei zone. In tot acest timp, statul roman a fost nevoit sa plateasca despagubiri catre cei disponibilizati, despagubiri care au ajuns sa coste cu mult peste pretul vanzarii halelor de la Teba. 

Desi Tomaseschi a pus ca primaria ar trebui sa ceara terenurile, sefii din Palatul Roznovanu au dat din umeri. Executivul iesean pare total dezinteresat de ceea ce se intampla in Zona industriala, parca preferand sa vada noi locuri unde se ridica birouri peste birouri, astfel nefiind revitalizata economia locala asa cum ar trebui de fapt.

"Parca suntem in filmul Nu ne vindem tara, o dam degeaba si mai si platim. Fac un apel la autoritatile statului, la Primarie, la Consiliul Judetean, la Autoritatea de Administrare a Activelor Statului, sa promoveze actiuni pentru ca statul sa redevina proprietar legal al suprafetelor de teren. Este vorba aici de circa zece hectare de teren. Nu inteleg de ce autoritatile statului au stat intr-o pasivitate culpabila. Activitatea societatii a fost intrerupta. La privatizare s-au dat utilajele si cladirile, dar nu si terenurile", a spus avocatul Dragomir Tomaseschi, reprezentantul unor chiriasi de la Teba, societatea Ispal. 

Citeste si: Dezinteres in Primarie fata de halele din Zona Industriala! In Consiliul Local s-au cerut lamuriri despre vanzarea cladirilor de la marginea Iasului, insa sefii din Palatul Roznovanu ridica din umeri

Dragomir Tomaseschi a aratat cum contractul incheiat intre PK Ebony si Teba este suspect si ca se doreste indepartarea cu forta a chiriasilor de buna credinta, doar pentru a-i satura pe altii. In plus, Tomaseschi a spus negru pe alb ca primaria trebuie sa treaca la revendicarea terenului. 

"Actiunea autoritatilor de a cere terenurile este cu atat mai justificata cu cat societatea mai are cativa angajati si este deja o privatizare complet esuata. Au fost numerosi cetateni mostenitori au celor deposedati de terenurile pe aceste locuri. Dupa Revolutie, cererile le-au fost respinse pe motiv ca firmele trebuie sa lucreze, sa produca. Mostenitorii au primit bani din partea statului, iar acesta a fost vaduvit de sume importante. Rog autoritatile sa promoveze actiuni in favoarea statului pentru revendicarea terenurilor. Nu doresc sa arata cu degetul, dar autoritatile locale trebuie sa faca ceea ce trebuie pentru a revendica aceste susprafete. De exemplu, Primaria municipiuluI Iasi, daca era proprietara pe teren, putea sa incheie contracte de parteneriat public privat cu oameni de afaceri locali, care ajuta enorm la dezvolatrea zonei. Rog autoritatile lcoale sa faca ceea ce trebuie in acest caz si sa revendice aceste suprafete de teren. La privatizarea din 2002 erau 800 de angajati care in mai putin de doi ani au au fost dati in somaj", a mai mentionat avocatul Dragomir Tomaseschi.

Ce spun chiriasii. Scandalul a bubuit

Unul din marii chiriasi de la Teba este si societatea de mobila Ispal. Acestia au aratat cum au facut investitii de milioane de euro in spatiul inchiriat, cum au platit chiria la timp si cum s-au trezit apoi cu acel contract denuntat. De altfel, cei de la Teba au cerut actualizarea contractului de inchiriere cu Ispal. Prin noul contract ar fi fost modificata si perioada intelegerii. A fost transformata din 2027 in 2022. Mai mult, Teba a cerut chiriasului sa plateasca la termen de 45 de zile, in loc de 60 de zile cat era inainte. Astfel, s-a fortat evacuarea pe toate planurile posibile, desi firma de mobila a facut investitii in acel spatiu. Si nu a fost singura care a bagat bani din propriul buzunar pentru ca fosta Tomiris sa nu cada. "Ei si-au manifestat interesul sa inchirieze, noi am facut investitii de milioane de euro. Avem circa 130 de angajati iar prin zona sunt cam 500 de persoane care lucreaza. Obiectul vanzarii este demolarea totala  si asa am inceput noi demersurile legale pentru a ne face dreptate. Avem 12 mii mp de hala acolo si platim 100.000 euro pe an chirie. Am depus actiune in instanta", a precizat Petrica Dascalu, reprezentantul Ispal.

Comentarii
Adauga un comentariu