Culinar

Retete de zmeurata cu alcool si fara. Cum faci bautura din zmeura

Publicat: 10 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Retete de zmeurata cu alcool si fara. Cum faci bautura din zmeura
Pentru a obține o zmeurată slab alcoolizată, folosește drept alcool țuica

Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Pe acest principiu, îţi propun să prepari o zmeurată de casă savuroasă. Cu ea îi poţi servi pe musafiri de ziua ta, ba chiar o poţi oferi drept cadou cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ce poate fi mai potrivit pentru cei dragi, dacă nu ceva făcut de tine însuţi? Așadar, îți propun în acest material câteva rețete de zmeurată preparată în casă.

Perioada de înflorire a zmeurei este din mai şi până în iulie, iar din fruct se extrage xilitolul, un îndulcitor artificial, care se foloseşte cu precădere în prevenirea şi tratarea cariilor dentare. Inedit este faptul că zmeura conţine mai multă vitamina C decât portocalele şi e recomandată mai ales femeilor, datorită faptului că îmbunătățesc culoarea şi starea pielii, fiind folosită în diverse creme. Poate nu ştiai, dar principalul producător de zmeură la nivel mondial este… Rusia! Fructul şi chiar şi frunzele de la planta sunt utilizate în medicina populară din Rusia pentru a scădea temperatura şi pentru a trata răceala şi gripa.

Acum, că am aflat şi câteva curiozităţi despre zmeură, această dulce amintire a copilăriei noastre, hai să vedem câteva reţete de zmeurată de casă.

Reţetă de zmeurată de casă

Retete de bautura cu zmeura intalnim mai ales la rusi
Zmeurata este o băutură alcoolizată, nu foarte tare, cu gust dulceag și aromă aparte

Pentru a avea cât mai multă savoare, pentru zmeurata de casă îţi recomand să culegi chiar tu fructele ori să le cumperi de la cineva de încredere. Cele din comerţ nu au o calitate superioară, iar acest lucru afectează produsul final.

Ingrediente:

  • 500 g zmeură
  • 200, maxim 250 g zahăr
  • 400 ml alcool dublu rafinat

(din aceste cantităţi vei obţine în jur de 1 litru de lichior de zmeură – zmeurată)

Mod de preparare:

Spală bine fructele, apoi lasă-le la scurs. Întinde-le după aceea pe nişte prosoape absorbante de bucătărie, pentru a se usca. Pune zmeura şi zahărul în straturi, într-un borcan de 3 litri. Dacă vrei să îi dai o aromă aparte, acum e momentul să pui şi mirodeniile (vanilie, scorţişoară, cardamom etc.).

Acoperă gura borcanului cu un tifon curat. Dacă nu ai, e suficient să pui pe ea o farfurioară. Lasă fructele să se macereze la temperatura camerei, în jur de 3-4 zile. Agită uşor borcanul dimineaţa şi seara. Agitarea are rolul de a ajuta la dizolvarea zahărului.

Toarnă alcoolul peste fructe şi siropul lăsat de ele. Pune capac la borcan şi lasă-l într-un loc din camera unde ştii că nu ai treabă. Tot aşa, e bine să-l agiţi din când în când. După o săptămână strecoară zmeurata de casă printr-o sită cât mai deasă şi pune-o în sticlă cu dop etanş. Lichiorul de zmeură de păstrează într-un loc răcoros până în momentul servirii, dar nu în frigider. Ideal este să-l pui în cămară ori în beci.

Reţete de zmeurată. Cum se face cu ţuică

Cauta retete de zmeurata pentru a face o bautura savuroasa de vara
În această băutură se poate pune nu doar țuică, ci și pălincă

Unele persoane recomandă ca pentru vişinată şi zmeurată să nu se folosească ţuica, întrucât aceasta are o aromă mai tare, care afectează calitatea altora. Totuşi, poţi încercas să prepari o zmeurată cu ţuică după reţeta de mai jos, ca să te convingi dacă iese bună sau nu. Ideea este că vei obţine o băutură mai slab alcoolizată decât dacă ai folosi alcool dublu rafinat.

Ingrediente:

  • 500 gr zmeură
  • 500 gr zahăr
  • 500 ml ţuică

Mod de preparare:

Pune fructele şi zahărul într-un borcan de sticlă, în straturi. Repetă acelaşi procedeu cu tifonul. După 7 zile adaugă ţuica. Înfiletează capacul la recipient şi depozitează-l la temperatura camerei, dar ferit de razele soarelui. După aproximativ 2 luni, zmeurata cu ţuică poate fi gustată.

Reţetă de zmeurată fără alcool

Pe internet se gasesc si retete fara alcool
Vara poți savura chiar și o zmeurată fără alcool

Când ne gândim la afinată, vişinată de casă ori zmeurată, sigur avem în minte o băutură alcoolică. Pentru persoanele hipertensive însă le recomand zmeurata fără alcool. Se face foarte uşor, numai din două ingrediente:

Ingrediente:

  • 1 kg zmeură
  • 500 gr zahăr

Mod de preparare:

După ce speli fructele şi le usuci, pune-le într-un borcan de maxim 2 litri, în straturi alternative cu zahărul. Înfiletează capacul la borcan şi agită bine, pentru ca toată zmeura să intre în contact cu îndulcitorul.

Apoi borcanul trebuie pus într-un loc răcoros, fără soare direct. Zmeura va lăsa destul de mult suc în borcan. După 12 ore se trec fructele printr-o sită cât mai deasă. Se vor obţine în jur de 500 ml suc concentrat de zmeură. Ce a rămas în sită poate fi folosit pentru o prăjitură cu zmeură.

Aceasta e zmeurata fără alcool. Dacă vrei să mergi mai departe cu reţeta, peste suc ar trebui să torni cam 1,4 litri alcool (ideal e să foloseşti alcool de fructe).

Reţete de zmeurată. Se prepară și cu miere

Se pot prepara retete chiar si cu miere de albine
Băutura îndulcită cu miere are aceeași savoare inconfundabilă precum cea făcută cu zahăr

Sună uşor neobişnuit, dar să ştii că la zmeurata de casă se poate folosi miere de albine, în loc de zahăr. Reţine însă că vorbim mai mult de un cocktail, decât de o băutură lăsată la macerat câteva zile.

Ingrediente:

  • 500 gr zmeură
  • 2-3 linguri miere de albine
  • 2 pahare de apă (minerală sau plată)
  • maxim 3 linguri zeamă de lămâie
  • 2 căni cuburi de gheaţă

Mod de preparare:

Pune fructele într-o sită mai deasă, sub care este un bol. Zdrobeşte fructele şi lasă-le la scurs în jur de 2 ore. Apoi pune într-un blender zeama de lămâie şi gheaţa şi amesteca până când obții fulgi de gheaţă. Toarnă sucul de zmeură într-un pahar, adaugă fulgii, completează cu apă şi serveşte. Drept decor poţi folosi zmeură şi mentă.

Sfaturi pentru zmeurată de casă făcută ca la carte:

Fructele trebuie sa fie proaspete pentru ca bautura sa iasa buna
Ideală este zmeura fermă, de culoare aprinsă și care nu are nici un defect

Iată ce e bine să reții despre rețete de zmeurată:

  • se aleg şi se folosesc doar fructele fără defecte;
  • fructele se spală în apă rece, dar nu excesiv, întrucât își pierd din aromă;
  • alcoolul se toarnă peste fructe abia după ce acestea şi-au lăsat zeamă. În caz contrar, compromiţi băutura;
  • nu e neapărată nevoie să adaugi şi apă în zmeurată, întrucât fructele deja conţin apă, aşa că alcoolul se diluează;
  • în loc de alcool dublu rafinat se poate pune pălincă fiartă de două ori, care are peste 60 de grade. În acest caz, băutura finală ar avea în jur de 30 de grade;
  • zmeurata de casă se depozitează doar în recipiente de sticlă, nu şi în PET-uri, pentru a nu-i fi alterată calitatea.

Zmeurata de casă se consumă la temperatura camerei ori rece.

Cum se depozitează zmeura proaspăt culeasă?

Zmeura este un fruct văratic extrem de perisabil. Pentru a beneficia de toţi nutrienţii lui, indicat ar fi să-l cumperi cu maxim 3 zile înainte de a-l folosi, spre exemplu, pentru dulceaţă de zmeură ori pentru zmeurată.

Criterii de cumpărare:

  • fructul trebuie să fie curat, fără pete ori defecte;
  • alege fructele care sunt ferme la palpare uşoară şi care au o culoare aprinsă;
  • evită zmeura moale sau zemoasă.

Dacă vrei să o consumi proaspătă, în timpul zilei, bagă zmeura în frigider. Întrucât în interior este o temperatură mică, va rezista câteva zile. Ideal este să nu o speli decât în momentul consumului. Acoperă vasul cu zmeură cu un prosop de hârtie.

Dacă vrei să o ai la iarnă, pentru tarte, atunci pune-o în pungi, în congelator, curăţată în prealabil. Mai întâi o treci pe sub un jet uşor de apă, după care o usuci. Ca să-şi păstreze culoarea, stropeşte-o cu puţină lămâie.

Iată și un video culinar despre zmeurata de casă:

Adauga un comentariu