Culinar

Rețete simple cu pui. Cum gătești carnea de țară ca să iasă mâncarea bună

Publicat: 25 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețete simple cu pui. Cum gătești carnea de țară ca să iasă mâncarea bună
Carnea de țară este mult mai gustoasă decât cea din comerț, pentru că provine de la păsări care nu mănâncă decât iarbă și porumb

Ai primit sau cumpărat carne de ţară? Eşti un norocos. Carnea de la găini crescute tradiţional, ca la ţară, este mult mai bună şi mai gustoasă decât cea din comerţ. Profită de acest lucru şi prepară câteva rețete simple cu pui. Sunt uşoare, la îndemână şi, cu siguranţă, vor hrăni pe toţi cei din casă.

De ce e atât de căutată carnea de ţară? Pentru că, cel mai adesea, provine de la pui şi găini pentru care nu s-au folosit îngrăşăminte, hormoni şi antibiotice. Pur şi simplu, au mâncat iarba, boabe de porumb, grâu sau boabe de ovăz şi orz. Carnea din comerţ, pe de altă parte, provine de la păsări care, în numai o lună, ajung de la câteva sute de grame la 2-3 kilograme. Acest luru este imposibil când vine vorba despre păsările de la ţară.
Spor la gătit şi poftă bună!

Reţetă pui cu ciuperci şi smântână

Este excelentă pentru prânz.

Ingrediente:

  • 1 piept mare de pui
  • 6 ciuperci mici
  • 2 cepe
  • 200 g smântână dulce de gătit
  • 1-2 linguri făină
  • 2 linguri ulei
  • piper
  • sare
  • pătrunjel verde

Mod de preparare:

Prima dată speli carnea şi o porţionezi cum doreşti. Apoi speli ciupercile şi le feliezi. Prăjeşte carnea în ulei încins, pe ambele părţi. Scoate-o pe prosopele absorbante de bucătărie şi acoper-o cu o farfurie, ca să se menţină caldă.
Căleşte, în aceeaşi tigaie, ciupercile, după care adaugă carnea şi toarnă apă cât să acopere totul. Lasă să fiarbă în jur de 20 de minute. Între timp dizolva faina în apă rece şi încorporeaz-o şi pe ea în compoziţia din tigaie. Pune smântâna şi amesteca în mod continuu, apoi potriveşte de sare şi piper. După ce a fiert în jur de 10 minute, opreşte focul şi decorează cu pătrunjel verde.

Reţetă de ostropel de pui

Ideală de servit împreună cu o mămăliguţă fierbinte.

Ingrediente:

  • 1 kg carne de pui
  • 150 g roşii decojite în suc de roşii
  • 2 cepe medii
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • ulei, sare și piper după gust
  • 1-2 linguri oţet din vin

Mod de preparare:

Prima dată porţionează carnea, apoi spal-o şi las-o să se scurgă bine de apă. Când e gata, prăjeşte-o în ulei încins. Cât timp se rumeneşte carnea, curata şi taie mărunt usturoiul şi ceapă. Spală roşiile şi taie-le în cubuleţe mici.

Pune ceapa şi sarea peste carne şi stinge cu puţină apă. Lasă să fiarbă înăbuşit. În momentul în care ceapă s-a înmuiat, adauga roşiile, usturoiul, sucul de roşii, o jumătate de ceşcuţă de apă (în care ai diluat oţetul) şi frunza de dafin. Potriveşte, de asemenea, gustul de piper şi sare. Acoperă vasul cu capacul şi lasă să fiarbă la foc înăbuşit. Mâncarea e gata când sosul a scăzut şi s-a legat.

Reţetă de supă de pui

Uşoară şi bună la gust.

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui
  • 50 g fidea cu ou
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 1 felie ţelină
  • câteva fire de mărar
  • sare şi piper

Mod de preparare:

Spală carnea şi pune-o la fiert. Ori de câte ori trebuie, aduna şi îndepărtează spumă care se formează la suprafaţă. Apucă-te să pregăteşti legumele. Curăţă şi taie mărunt ţelina, cartofii şi morcovii. Pune-le în oală când nu se mai formează spumă la suprafaţă. Lasă să fiarbă bine, după care încorporează fideaua. După maxim 10 minute, potriveşte de sare şi piper. Dacă vrei să transformi supă în borş, nu ai nevoie decât de nişte borş de puţină pus înainte de fidea.

Dacă ai cumpărat o găină, atunci e bine să o frăgezești înainte de gătire efectiv. Cu cât găina e mai bătrână, cu atât are nevoie mai mult de frăgezire. Carnea dezosată o poți folosi și la găluștele cu griș.

Adauga un comentariu