Culinar

Rețete vechi de murături, gustoase și ușor de făcut. Cum să pregătești murături delicioase ca la bunica acasă

Publicat: 10 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețete vechi de murături gustoase și ușor de făcut. Cum să pregătești murături delicioase ca la bunica acasă
Murăturile asortate sunt gustoase, ușor de făcut și pot fi servite alături de alte preparate culinare savuroase.

Gospodinele se întrec în tot felul de rețete vechi de murături, gustoase și ușor de făcut. Murăturile sunt nelipsite din cămară alături de alte preparate savuroase și aromate. Pentru a obține cele mai bune murături, care să își păstreze gustul și proprietățile chiar și pe timpul iernii, este important să știm câteva trucuri simple. Iată cum să pregătești murături delicioase ca la bunica acasă.

Rețete vechi de murături, gustoase și aromate

Când vine vorba de murături, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Murăturile sunt nelipsite de la masă și sunt pregătite cu grijă de gospodine, depozitate în cămară și servite în sezonul rece. Pe placul multora dintre noi sunt castraveții murați, gogonelele murate la borcan pentru iarnă, conopida în oțet, dovleceii murați, gogoșarii murați în oțet, pepeni murați felii la borcan, varza murată, salata asortată de murături și multe altele.

Toate aceste rețete sunt ușor de făcut, iar pentru a ne bucura de gustul murăturilor mai mult timp, este important să știm cum să pregătim saramura perfectă pentru murături. Mai mult, murăturile trebuie depozitate la loc uscat și răcoros pentru a se menține mai mult timp.

Pe lângă gustoasele murături, din cămară nu trebuie să lipsească delicioasele compoturi sau zacusca. Aceste preparate culinare gustoase sunt ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta de odinioară a bunicii, succesul va fi garantat și ne vom încânta papilele gustative cu adevărate delicii.

Cum să pregătești acasă niște murături delicioase

Dacă vrem să pregătim pentru sezonul rece niște murături asortate la borcan atunci vom avea nevoie de 3 kg de pătlăgele, o căpățână de conopidă, 5 morcovi, o căpățână de țelină și frunze de țelină, o sfeclă roșie, 4 bucăți de hrean, 2 ardei iuți, o căpățână de usturoi, 4 mere sau gutui, după preferințe, boabe de piper, boabe de muștar, frunze de dafin, frunze de vișin, bețe de mărar și sare neiodată.

Mai întâi se spală gogonelele  și se pun la scurs. După aceea se curăță morcovii, sfecla și țelina și se taie felii. Hreanul se curăță de coajă și se taie pe lung în fâșii subțiri. În borcanele sterilizate se pun bețele și frunzele de țelină, apoi se așază legumele asortate astfel încât să încapă cât mai multe în borcan.

Printre ele se așază câte un cățel de usturoi, bucățele de hrean și ardei iute pentru a oferi murăturilor un plus de savoare. După aceea se pregătește saramura pentru murături. Se pune apa la fiert, iar la 1 l de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, apoi se adaugă în apă foile de dafin, boabele de piper și de muștar.

După ce apa dă în clocot și sarea se topește, se mai lasă puțin, se ia de pe foc și se pune saramura călduță în borcane peste legume. Se presează murăturile cu bețele de mărar, iar deasupra se pun frunze de vișin astfel încât murăturile să stea sub saramură. Se pun capacele la borcane și se lasă borcanele cu murături asortate la loc uscat și răcoros.

După două săptămâni se pune în fiecare borcan câte o aspirină pentru ca zeama să se păstreze limpede și să nu facă floare deasupra. Se depozitează borcanele în cămară pentru a-și păstra prospețimea mai mult timp. Cu siguranță vom obține cele mai bune murături de casă făcute după rețeta de odinioară a bunicii.

Murăturile asortate sunt gustoase, ușor de făcut și pot fi servite alături de alte preparate culinare savuroase. Rețetele de murături sunt diverse și pot fi adaptate în funcție de preferințe.

Adauga un comentariu