Actualitate

Retragerea cehilor din Tepro – O afacere cu multe necunoscute

Publicat: 19 iun. 1999

•Dupa citeva zile de greva, salariatii firmei Tepro SA iasi au reusit ca, sub conducerea sindicatului, sa alunge unul din marii investitori din Iasi: firma ceha Zelezarny Veseli AS, care a adjudecat pachetul majoritar de actiuni de la firma ieseana anul trecut.

„Cehul ne vinde”, „cehul ne falimenteaza”, „nu fiti slugi la straini” sint citeva lozinci dintr-un puhoi care a reusit sa mascheze o alta: „Doar PAS poate salva Tepro”.

Cehul se retrage

Vestea posibilei retrageri a firmei Zelezarny Veseli din afacerea cu Tepro Iasi a fost diferit perceputa angajatii combinatului si de FPS Iasi. Daca primii s-au bucurat si isi imagineaza ca vor scapa de concedieri, statul roman va pierde mai multe milioane de dolari – cele platite pentru adjudecarea pachetului de actiuni, precum si banii dati pentru stingerea datoriilor catre terti (Sidex, bugetul de stat etc.) precum si credibilitatea externa daca investitorul ceh Szelezarny Veseli se retrage de la firma Tepro. Purtatorul de cuvint al FPS Iasi Edi Roman si-a exprimat mihnirea fata de aceasta situatie si a declarat ca pe linga faptul ca firma ceha isi va retrage cele 3 milioane de dolari investite, va putea cere daune de alte citeva milioane de dolari pentru pierderile inregistrate in aceasta afacere. „Si asa se retrag investitorii iar firma ceha a suportat mai multe luni atacurile sindicatului si grevele muncitorilor, actiuni care i-au adus mari prejudicii. In cel mai bun caz Zelezarny Veseli va transfera pachetul altui investitor, dar cu tot ceea ce s-a intimplat aici, nu cred ca va fi vreun amator. Noi, ca ieseni, am pierdut foarte mult si daca cehii pleaca, nu va mai veni nimeni” , a declarat Roman.
Pe de alta parte, FPS Iasi este de parere ca aceasta retragere reprezinta un semnal negativ si pentru angajatii de la Tepro, deoarece acestia isi vor pierde locurile de munca daca combinatul nu va fi preluat de nimeni. La rindul sau, presedintele FPS Radu Sirbu a declarat ca Zelezarny Veseli este cel mai mare investitor strain din Iasi, iar retragerea sa va fi un eveniment negativ pentru Moldova, unde investitorii straini ajung mult mai greu decit la Bucuresti, Transilvania si chiar Dobrogea. „Personal, voi incerca sa-l lamuresc pe investitorul ceh sa ramina, pentru ca economia Moldovei are nevoie de el. Cu toate tulburarile sociale de acolo, cred ca situatia se va relansa dupa ce se va ajunge la un compromis”, a spus Radu Sirbu.

Amanuntele unei afaceri

Dupa ce a cumparat pachetul de actiuni, firma ceha a reusit in citeva luni sa acopere datoriile Tepro catre Sidex Galati, catre terti si sa incerce aplicarea unui program de restructurare menit sa rentabilizeze firma ieseana.
Interesanta este istoria privatizarii firmei iesene. Scoasa la licitatie in 1997, singura oferta remisa FPS Bucuresti a fost cea a PAS – asociatia salariatilor, care oferea 4.025 de lei pe actiune fata de pretul solcicitat de 25.000 ede lei. Licitatia a fost reluata in mai 1998, cind din trei ofertanti (PAS Tepro, firma ceha si o persoana fizica) pe „baricade” a ramas PAS prin eliminarea celorlalti doi ofertanti. Conform metodologiei, PAS trebuia sa accepte pretul de 25.000 de lei/actiune. Cum PAS oferea doar 4.025 de lei, licitatia a fost reluata in iunie 1998. La aceasta s-au prezentat firma ceha si PAS, iar in urma punctajelor licitatia a fost cistigata Zelezarny Veseli. Urmare a unui schimb de note, FPS impune cehului modificarea pretului actiunii, iar cehii accepta sa plateasca, in loc de 0,93 USD/actiune, mai mult: 1,265 USD/actiune. Pe linga acestea, cehii au ridicat valoarea investitiilor pe care s-au angajat sa le faca la 4,9 milioane USD in urmatorii doi ani.
In acel moment, firma ieseana avea, la un capital de 121,9 miliarde de lei, datorii de peste 120 de miliarde – pe care cehul s-a angajat sa le stinga.

Cum poate salva PAS firma Tepro, sau motivele declansarii unul conflict

Incepind cu 1999, in momentul in care firma a pus la punct un plan de restructurare, au inceput miscarile sindicale. Unul din liderii sindicatului, Dan Andronache, a fost schimbat in urma unei „lovituri de palat” care are accente nelegale, prin manipularea unei importante mase de sindicalisti, transformati in masa de manevra. Ulterior, tot conflictul, pornit de la pozitia sindicatului fata de disponibilizari, a fost efectiv deturnat in sensul alungarii investitorului ceh. De ce? Raspunsul ar putea fi dat de serviciile secrete sau chiar de catre cei implicati in afacere. Cert este ca, prin alungarea cehului si renumele prost de care se bucura acum Tepro SA (datorita actiunilor in forta a sindicalistilor), firma ieseana este la discretia PAS – care a incercat in repetate rinduri cumpararea actiunilor. Ceea ce nu stiu sindicalistii este faptul ca, pentru cumpararea actiunilor si indeplinirea cerintelor FPS, fiecarui salariat din PAS ii sint necesare peste 80 de milioane de lei. Bani care cu greu pot fi imprumutati, si cu greu pot fi dati inapoi daca fabrica nu va merge bine. Si, dupa cum a apucat-o in ultimul timp, nu va merge.

Un amanunt picant

Dupa cum am aratat, nu se stie cine este in spatele xafacerii Teprox. De semnalat este faptul ca, la Movas Vaslui, spune Dan Andronache, fostul lider de sindicat, lucrurile s-au petrecut apoape identic cu cele din Iasi; dupa ce firma a fost cumparata de firma ceha Zelezarny Veseli AS, sindicalistii au declansat un scandal care a degenerat, in cele din urma, intr-un proces. In care patronul ceh cerea, spune Dan Andronache, 1,2 milioane USD…

Dan Vlas
Catalin Cocaloading...

Adauga un comentariu