News Flash:

Retrocedarea multor terenuri ramane un deziderat

19 Februarie 2001
892 Vizualizari | 0 Comentarii
Revolutie agrara esuata

•In judetul Iasi exista numeroase cazuri in care fostii proprietari par a se lupta cu morile de vant •Propact solicita urgentarea restituirii terenurilor agricole

Asociatia proprietarilor de pamant, paduri si bunuri imobile - Propact - a luat pozitie impotriva blocarii legii restituirii terenurilor fostilor proprietari (Legea Lupu). Reprezentantii asociatiei, desi recunosc ca exista unele semne care le dau sperante pentru viitor, au solicitat sprijin autoritatilor locale, pentru ca Legea nr.1/2000 sa fie aplicata. In prezent, in judetul Iasi exista numeroase probleme legate de restituirea terenurilor fostilor proprietari, in mare parte vinovati de situatiile confuze aparute fiind primarii comunelor.

O noua nationalizare

Cu o situatie aparte se confrunta Statiunea de Cercetare si Productie Viti-Vinicola Iasi, cu sediul in Copou. Statiunea a fost infiintata in 1959. Mare parte a terenurilor a apartinut proprietarilor agricoli, 230,75 ha, dintr-un total de 410 ha.
Dupa 1989, o data cu aparitia Legii fondului funciar, s-au reconstituit drepturile de proprietate si s-a acordat statutul de actionar unui numar de 55 de proprietari, pentru o suprafata de 191,748 ha. Desi majoritatea din cei 55 au solicitat calitatea de locator, in final toti au devenit actionari. Cand ei au solicitat restituirea terenurilor, li s-a oferit aceeasi suprafata, dar pe raza comunei Trifesti, teren aflat si acum in litigiu deoarece fusese acordat mai multor familii de tineri din respectiva comuna. "Pe parcursul anilor 1999, 2000 si 2001, Prefectura Iasi, dandu-si seama de implicatiile acestui mod de tratare a suprafetelor fostilor proprietari, emite o serie de adrese catre Directia Agricola si Ministerul Agriculturii, prin care cere reglementarea situatiei. Cu toate acestea, este aprobata Hotararea de Guvern 517, prin care se trece in administrarea domeniului public intreaga suprafata a statiunii, de 410 ha, iar fostilor proprietari nu le mai ramane nimic. Cu alte cuvinte, respectiva hotarare a insemnat o noua nationalizare, mai grava, avand in vedere ca s-a petrecut la zece ani dupa evenimentele din 1989", a declarat Gheorghe Cucos, unul din proprietarii terenurilor de pe raza Statiunii de Cercetare si Productie Viti-Vinicola Copou.
In aceste conditii, cei 101 autori si mostenitori vor solicita autoritatilor locale retrocedarea terenurilor, pe cat va fi posibil pe vechile amplasamente, "astfel incat sa ne putem constitui intr-o asociatie de productie, cu cele 230,75 de hectare. La constituirea statiunii, in 1959, nu exista nici o constructie, fonduri fixe si mobile, instalatii etc, decat cele ale vechilor proprietari. Toate constructiile, instalatiile si utilajele care asigura in acest moment baza de productie a statiunii (exclusiv cele de cercetare), printr-un bun management, trebuiau realizate din fondurile obtinute din profitul de pe aceste terenuri. In concluzie, la acest punct cerem recalcularea intregului patrimoniu si cota parte din patrimoniu, raportata la suprafetele detinute, pentru ca noua asociatie sa poata deveni productiva si rentabila", considera proprietarii respectivelor terenuri.

Situatie complicata la Cotnari

Situatii similare pot fi intalnite in ceea ce priveste suprafete de teren de langa Gradina Botanica din Iasi si de pe raza comunei Cotnari. In primul caz, noua familii au titlurile de proprietate in buzunar, de anul trecut platesc si impozit, insa risca in acest moment ca toate actele de proprietate sa le fie anulate, ca urmare a unui memoriu trimis de catre conducerea Universitatii iesene. Desi tabara adversa sustine ca terenurile se afla in incinta Gradinii Botanice, care constituie domeniu public si ale carei terenuri nu pot fi trecute in proprietate privata, cele noua familii afirma ca intre terenurile lor si Gradina Botanica se afla o parcela de aproximativ patru hectare de teren.
La Cotnari situatia este ceva mai complicata. Pe tarlaua Bejeneasa exista 222 ha confirmate scriptic, in vreme ce alte 59,96 ha se afla in diferite amplasamente. "Fostul IAS Cotnari a predat consiliului local acele terenuri, insa acestea nu au mai ajuns la oameni. Exista aproximativ 300 de titluri de proprietate care stau in sertarele Primariei Cotnari si pe care proprietarii nu vor sa le ridice, deoarece nu sunt emise pentru terenurile lor", a declarat reprezentantul proprietarilor de teren din Cotnari.
Acest grup de fosti proprietari nu este singurul care se lupta sa-si recupereze terenurile din Cotnari, mai existand Asociatia Proprietarilor de Pamant Cotnari, cu membri ale caror terenuri se afla arendate la fostul IAS. Spre deosebire de primul caz, in cel de-al doilea, oamenii isi pot ridica drepturile cuvenite, in urma unor precontracte semnate cu conducerea fostului IAS, fara a le fi emise, insa, titluri de proprietate. Vinovat de intreaga situatie este fostul primar din Cotnari, care a "reusit" sa incurce destul de mult calculele proprietarilor de teren. Presedintele interimar al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Agrostar, Stefan Nicolae, a declarat ca va interveni pe langa ministrul Octav Cozmanca pentru ca activitatea fostului primar din Cotnari, in ceea ce priveste situatia respectivelor terenuri, sa fie verificata, astfel ca toti cei indreptatiti sa poata obtine titlurile de proprietate.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014762 (s)