International

Reuniune OPEC, Rusia si alti exportatori pentru a ingheta productia de titei

Publicat: 04 mart. 2016

Statele membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti exportatori se vor reuni, undeva in perioada 20 martie – 1 aprilie, pentru a discuta despre inghetarea productiei de titei, a anuntat, vineri, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, citat de agentia EFE.

„Pana acum, se amesteca diferite propuneri, de la 20 martie la 1 aprilie. Se analizeaza drept sediu Doha, Viena si Rusia„, a declarat Novak, pentru presa locala.

El a subliniat ca Rusia este dispusa sa participe la aceasta reuniune, la care vor fi prezenti atat membrii OPEC, cat si tari din afara cartelului, precum Kazahstan sau Azerbaidjan, cu mari rezerve de petrol si gaze in Marea Caspica.

Ministrul rus a subliniat ca, momentan, eforturile comune ale tarilor exportatoare pentru stabilizarea pietei si reducerea volatilitatii „dau rezultate”.

De asemenea, acesta a anuntat ca, in curand, va efectua o vizita in Iran, tara in cazul careia a afirmat recent ca ar putea fi facuta o exceptie, deoarece abia si-a reluat exporturile de petrol, dupa cativa ani de sanctiuni.

Novak, care intotdeauna a refuzat o posibila diminuare a extractiilor, asa cum cerea Venezuela, a semnalat ca 50 de dolari pe baril ar fi un pret cu care exportatorii ar fi de acord, dar nu a exclus o posibila revenire la 100 dolari/baril.

Rusia, a carei economie este in recesiune de la finele lui 2014, este dispusa sa inghete productia la nivelurile din ianuarie 2016, cand acestea le-au depasit cu 1,5% pe cele din 2015.

Conform presei ruse, principalele companii petroliere din Rusia s-au aratat dispuse sa sprijine propunerea de inghetare a productiei, dar, in schimb, cer ca Executivul sa nu le creasca impozitele.

La mijlocul lui februarie, Rusia a ajuns la un pre-acord cu Arabia Saudita, Qatar si Venezuela pentru inghetarea productiei la nivelurile din ianuarie 2016, pentru a frana, astfel, caderea preturilor la barilul de petrol, care, pe 11 februarie, a ajuns la 26 de dolari, cel mai scazut pret din ultimii circa 13 ani.loading...

Adauga un comentariu