Magazin

Revelion 2013 la Balea Lac

Publicat: 27 dec. 2012
1

Rezervatia naturala Balea – istoric

Caldarea Glaciara Balea, care adaposteste emblematicul Lac (4,6 ha, altitudine 2.034 m) cu cea mai frumoasa cabana semilacustra, este pe departe cel mai important centru al sporturilor de altitudine din Carpatii Romaniei. Situata in inima masivului Fagaras – el insusi cel mai grandios complex montan al Carpatilor nostri – zona Balea Lac, parte a rezervatiei naturale omonime (180 ha suprafata) prezinta un relief glaciar tipic cu morene, terase, vale in forma de „U“, dominat de creste adanc crenelate din care se inalta, dinspre nord-est spre sud-vest, varfurile Vaiuga (2443 m), despartit de Iezerul Caprei (2.417 m) de Saua Caprei (2.315 m) si Paltinul (2.398 m). De aici coboara muchia Balii spre nord, pana dincolo de cascada, in Varful Mierea, la 1.500 m. Peisajul de o frumusete austera unica este coplesitor atat vara, cat mai ales in anotimpul alb. Atunci se muta aici fascinanta lume a nordului inghetat, cu zapezi inalte, sclipitoare, atarnate parca de streasina inaltimilor ce se contopesc in albul norilor efemeri. Din Saua Netedului – „poarta“ accesibila a Rezervatiei Faunistice Arpasel – privirea cuprinde o nesfarsita succesiune de culmi inalte si imblanite de hlamida iernii care ascunde vai glaciare complexe suspendate sau simple, varfuri ascutite si pinteni, ace si turnuri masive aliniate cuminte pe un fronton alpin cu iz himalaian.

Obiective turistice

Statiunea Balea Lac este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, situata la peste 2.000 m altitudine in muntii Fagaras. Dispune de aer curat, liniste, peisaje spectaculoase si numeroase obiective turistice. Zona Balea Lac face parte dintr-o rezervatie naturala a Romaniei ce se intinde pe o suprafata de 180 ha, avand relief glaciar, terase si creste inalte cum ar fi: Iezerul Caprei – 2.417 m, Saua Caprei – 2.315 m si Paltinul – 2.398 m.

Indiferent de sezon, statiunea Balea Lac este minunata si pregatita sa isi intampine turistii. Iarna, aici se organizeaza sarbatorile zapezii. In plus, sezonul rece dureaza aici aproximativ jumatate de an, astfel ca se poate practica patinajul pe lacul Balea, ce ingheata in totalitate. Se poate opta si pentru vizitarea cascadei Balea, din apropierea careia porneste un traseu de telecabina pana la lac. Vara, se poate ajunge in statiune pe soseaua Transfagarasan, denumita si „drumul printre nori“ datorita altitudinii mari la care se afla, numeroaselor serpentine si frumusetii peisajului abrupt.

Lacul Capra este un lac glaciar situat in muntii Fagaras, la o altitudine de 2.241m. E despartit de Balea Lac de un versant ce poate fi traversat printr-un traseu de aproximativ 45 minute. In apropierea lacului se afla monumentul alpinistilor decedati in 1963, in urma unei avalanse. Daca ajungeti la acest lac, va recomandam trasee ce duc catre varful Vanatoarea lui Buteanu (2.507 m) sau la cascada Balea, plimbari cu telecabina ori cu bicicleta pe Transfagarasan sau oricare alt traseu turistic ce va este la indemana. Pe timpul verii se poate ajunge la Balea Lac pe soseaua Transfagarasan, cea mai spectaculoasa atat din tara, cat si din Europa. Aceasta a fost construita intre anii 1970 – 1974. La finalizarea constructiei, s-au realizat 92 kilometri de sosea, 27 viaducte si poduri. Tunelul Capra – Balea este cel mai lung din Romania – 887 metri.

Hotelul si Biserica de Gheata din Balea Lac

Singurul hotel de gheata din Europa de Est este, in fiecare sezon de iarna, edificat in inima Masivului Fagaras, la Balea Lac. Forma lui este, in linii mari, asemanatoare cu cea a obiectivelor edificate in ultimii doi ani, doar ca numarul camerelor a crescut la 14.
ICE HOTEL dispune de un bar, un restaurant si un loc de primire a invitatilor, iar fiecare camera este iluminata in functie de numele pietrei pretioase dupa care este denumita: diamant, safir, aquamarine, ametist, rubin, malachit, chihlimbar, smarald, turcoaz, lapis lazuli, quart, olivine, tourmaline, topaz. Obiectivul este deschis pentru vizitare incepand din ajunul Craciunului 2010.
La fel ca in sezonul trecut, Winter Park si Biserica de Gheata completeaza unicul „complex de gheata“.

Promovarea proiectului de marketing turistic „ICE HOTEL –  Balea Lac“ 2011 este realizata la nivel national de Klingeis Consulting si de Untravelled Paths LONDRA, la nivel international.
Hotelul de gheata pune la dispozitie un tur intreg sau puteti cina in restaurantul acestuia. Cei mai buni DJ vin pentru a intretine o atmosfera speciala, transformand hotelul intr-un club de noapte.

Adauga un comentariu