International

Revista Charlie Hebdo a mai fost victima unui atentat in 2011

Publicat: 07 ian. 2015
1

Publicatia satirica Charlie Hebdo din Paris, unde miercuri a avut loc un atac armat soldat cu 12 morti, a fost victima unui atentat, in noiembrie 2011. Tot atunci, site-ul publicatiei a fost atacat de hackeri.

Se presupune ca atacul din 2011 a avut legatura cu decizia de a redenumi revista „Charia Hebdo” (facand referire la legea islamica sharia) si de a-l trece pe profetul Mahommed drept redactor-sef al publicatiei.

Citeste si „Je suis Charlie”, mesajul de solidaritate fata de atacul din Franta

Coperta, care-l infatisa pe profetul Mahommed, a circulat pe retelele sociale cateva zile, transmite Gandul.

Charlie Hebdo a mai publicat, in septembrie 2012, o serie de caricaturi in care aparea un personaj ce semana cu profetul Mahomed.

Desi numele profetului nu era scris explicit, imaginile faceau clar referire la acesta si au starnit furia islamistilor, care au lansat numeroase amenintari cu moartea la adresa jurnalistilor de la Charlie Hebdo.

Citeste si Catalin Striblea: Bine ca serviciile secrete franceze sunt bune la filat procurori romani

Jurnalistul Laurent Leger de la Charlie Hebdo spunea la vremea respectiva ca revista nu a intentionat niciun moment sa provoace furie.

„Scopul este sa radem. Vrem sa radem de extremisti, fie ei musulmani, evrei, catolici. Orocine poate sa fie o persoana religioasa, dar nu putem accepta gandurile si actele extremiste, In Franta, avem intotdeauna dreptul de a scrie si desena. Si, daca unii oameni nu sunt incantati de asta, ne pot da in judecata, iar noi ne putem apara. Aceasta este democratia. Nu arunci bombe, discuti si dezbati. Dar nu actionezi violent. Trebuie sa rezistam presiunii extremismului”, a declarat atunci Leger.

Adauga un comentariu