Titlurile zilei

Revoltă în cartierul Bucium din Iași din cauza companiei E.ON! Proprietarii vilelor de lux nu au energie electrică de aproape 1 an. „Am închiriat un apartament și mă uit pe geam la casa mea” – FOTO

Publicat: 10 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Revoltă în cartierul Bucium din Iași din cauza companiei E.ON Proprietarii vilelor de lux nu au energie electrică de aproape 1 an. Am închiriat un apartament și mă uit pe geam la casa mea - FOTO
Au plătit sute de mii de euro pentru vilele din zona Bucium, dar nu au curent electric

Zeci de proprietari din zona Bucium nu sunt racordați la rețeaua de energie electrică. Au plătit un proiect, dar E.ON le-a propus o soluție incredibilă, în curtea unui privat. Noii locuitori au fost înșelați din momentul în care au cumpărat terenurile de la Ovidiu Petrache, un afacerist care furnizează rulouri de gazon la Primăria Iași

Probleme pentru proprietarii de vile din zona Bucium, de pe strada Marta Trancu-Rainer, din municipiul Iași, situate chiar în spatele cartierului Brătianu, construit de fostul deputat Relu Fenechiu, condamnat pentru fapte de corupție. Mai mulți proprietari au finalizat vilele din zona amintită, dar imobilele încă nu sunt racordate la rețeaua electrică. Documentația a fost depusă încă de la începutul anului 2020, dar reprezentanții E.ON, actuala Delgaz Grid SA, nu au onorat solicitarea.

„Noi suntem aici mai mulți proprietari, care am cumpărat parcele. Ca să pot solicita extinderea rețelei, am fost nevoit să înființez o firmă. Am făcut asta, am plătit și vreo 20.000 de lei. După extindere, veneau și ceilalți vecini și se conectau. De aproape 1 an și 4 luni nu se întâmplă nimic. Stăm ca în Evul Mediu”, a precizat Gavril Ursache, prioprietarul unei vile din zona amintită.

Reprezentanții Delgaz Grid nu au răspuns apelurilor telefonice pentru a oferi un punct de vedere. Proiectul de conectare la rețeaua publică a fost realizat de societatea Paco Construct Grup SRL, controlată de doi asociați: Cristian Panaite și Fabian Gabriel Zapodeanu.

E.ON a găsit o soluție care i-a scos din minți pe proprietari

Reprezentanții E.ON nu s-au sinchisit să găsească o soluție pentru locuitorii din zonă. Ba mai mult, soluția indicată făcea referire la o conectare în rețeaua de pe o proprietate privată. Mai mult, proprietarii au fost nevoiți să închirieze apartamente, pentru că nu pot locui în propria casă.

„Delgaz Grid a propus ca soluție să ne conectăm la un bloc deja construit, unde este o rezervă de curent. S-a vorbit cu proprietarul, dar nu este de acord, pentru că ia în calcul o extindere. Până la urmă, omul are dreptate, acolo este proprietate privată. Nu este normal ce se întâmplă. Nu putem să-l obligăm să ne lase. Asta a fost soluția plătită de noi. Lumea a investit măcar 100.000 de euro pentru case, dar nu sunt utilități. Și este vorba de o zonă din Iași, nu de undeva de la sat. Eu mi-am luat un apartament în chirie, tot în zonă. Seara mă uit pe geam la casa mea în care nu pot locui. Uitați-vă în ce țigăneală trăim”, a precizat Alexandru.

Între timp, mai multe vile sunt în curs de execuție, iar beneficiarii sunt nevoiți să folosească generatoare din cauza lipsei de utilități. În acest moment, proprietarii revoltați așteaptă o comunicare oficială din partea E.ON privind aplicarea unei noi soluții care, din nou, poate fi de durată. Compania nu se află pentru prima oară în centrul unui scandal.

Problemele au început în momentul în care parcelele au fost cumpărate de la afaceristul Ovidiu Petrache

În zona Bucium, terenul de 5 hectare era deținut de afaceristul Ovidiu Petrache din București, furnizor de rulouri de gazon la Primăria Iași. Conform Planului Urbanistic Zonal, zona a fost dezmembrată în 80 de parcele cu posibilitatea de construire cu respectarea regimului de înălțime P+1. Proprietarii și-au dat seama că problemele au început în momentul în care au fost semnate contractele de vânzare-cumpărare. Ovidiu Petrache s-a angajat că se va ocupa de racordarea la toate ultilitățile, inclusiv la rețeaua de energie electrică. A perceput și un comision de 2.500 de euro pentru fiecare familie. Dar, în continuare, cartierul se află în beznă.

„De asemenea, declarăm că rețelele de energie electrică, de gaze naturale, de apă și de canalizare, au fost realizate integral pe cheltuiala noastră Petrache Ovidiu-Marian și Petrache Ioana-Roxana”, se arată în contractul înregistrat la un notariat din Iași.

Între timp, cumpărătorii nu au mai crezut în promisiunile vânzătorului și încearcă să se racordeze singuri la rețea.

În Bucium, Ovidiu Petrache a provocat un scandal de zile mari

La Judecătoria Iași, deja au fost înregistrate acțiuni împotriva afaceristului Ovidiu Petrache. Spre exemplu, Gheorghiță Filipciuc i-a cerut lui Ovidiu Petrache să returneze suma de 32.550 de euro, contravaloarea unui teren din Bucium, însă afaceristul a refuzat. Tranzacția a fost perfectată în 2017, dar nu exista un acord final. După o perioadă de 3 ani ar fi intervenit prescrierea. Astfel, cumpărătorul ar fi pierdut și banii, și terenul. Ovidiu Petrache și-a dat seama că afacerea putea să fie mult mai bună. În 2017 a vândut cu 30 euro/mp, dar în doi ani, prețul s-a dublat. La un moment dat a cerut cumpărătorilor să achite o sumă suplimentară față de înțelegerea inițială.

Relația afaceristului cu Primăria Iași este destul de strânsă. Din 2019, Rulouri de Gazon SRL, societatea lui Ovidiu Petrache, a colaborat cu municipalitatea, dar și cu societatea de întreținere spații verzi, Servicii Publice Iași SA. A furnizat echipamente și utilaje pentru întreținerea gazonului de pe stadionul „Emil Alexandrescu”, dar și rulouri de gazon. În 2019, cifra de afaceri a societății a fost de 18,6 milioane de lei, profit de 4,8 milioane de lei, datorii de 1,6 milioane de lei, cu un număr de 44 de angajați. În zona Bucium sunt anunțate o multitudine de proiecte imobiliare.

Adauga un comentariu