Titlurile zilei

Revoltă în cartierul ieșean Mircea cel Bătrân! Dezvoltatorul Alexandra Malasi proptește un bloc în ferestrele vecinilor. Terenul se află chiar lângă calea ferată – FOTO

Publicat: 08 mai 2021
Alexandra Malasi și terenul unde va fi construit blocul cu 4 etaje
Dezvoltatorul imobiliar are din nou probleme cu vecinii, de data asta în cartierul Mircea cel Bătrân

Un proiect cu un bloc de 4 etaje a pus pe jar comunitatea din cartierul Mircea cel Bâtrân, din Iași. Dezvoltatorul Alexandra Malasi a propus investiția chiar lângă calea ferată. Vecinii spun că blocul va umbri complet imobilele din jur. Președintele asociației de proprietari susține că nu știe nimic despre nemulțumirile din bloc

Dezvoltatorul imobiliar Alexandra Carmen Malasi, patroana firmei Ediol Construct SRL, se află în centrul unui nou scandal. Recent, investitorul a anunțat un nou proiect imobiliar pe strada Lotrului, nr.6, în cartierul Mircea cel Bâtrân din Iași. Pe o suprafață de 969 de metri pătrați urmează să fie construită o clădire de locuințe colective cu regimul de înălțime S+P+4. Conform indicatorilor urbanistici propuși, procentul de ocupare a terenului va fi de 30 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1.50. Astfel, rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 1.453 de metri pătrați. În acest context, vecinii aflați vizavi, în blocul B25, de pe strada Vămășoaia, nr.14, au precizat răspicat că se vor opune proiectului imobiliar.

„Ne închide de tot aici acest bloc, și așa suntem spre Nord și nu avem lumină. Vecinii au semnat că nu vor să apară acest bloc. Înainte, pe terenul ăsta erau niște construcții unde se vindeau piese auto. Vechiul proprietar a vândut”, a spus unul dintre proprietarii din bloc.

Ion Melinte, alt vecin, susține că s-a întocmit un tabel cu semnături, care a fost lăsat la președintele asociației de proprietari.

Consultare publică de fațadă pentru proiectul Alexandrei Malasi

Pe data de 06.05.2021, la Primăria Iași s-a organizat o sesiune de consultări publice privind oportunitatea proiectelor imobiliare din municipiul Iași. Pe ordinea de zi se afla și proiectul celor de Ediol Construct. Însă niciun vecin de pe strada Lotrului nu s-a prezentat la dezbateri pentru a depune obiecțiuni. Întrebați de reporterii „BZI”, aceștia au precizat că nu știau despre dezbaterea organizată de Primăria Iași. În ciuda faptului că au fost strânse semnături, Vasile Păun, președintele asociației de proprietari, a negat existența unei inițiative.

„Nu știu nimic despre acest bloc, nu cunosc amănunte. Nu are nicio treabă cu asociația. Dacă Primăria aprobă… Nici nu mă pot opune. Nu m-a anunțat nimeni despre consultare”, a precizat Vasile Păun.

Alexandra Malasi a fost reclamată anul trecut în momentul în care un proprietar s-a arătat nemulțumit de calitatea lucrărilor de la blocul Ediol Residence, de pe aleea Strugurilor, nr.65.

Afacerista susține că a făcut doar ce i-a permis Primăria Iași

Contactată telefonic, Alexandra Malasi a explicat că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost întocmit cu respectarea indicatorilor din zonă.

„Și noi ce să facem, continuăm PUZ-ul. Avem toate avizele, avem și avizul de oportunitate. Acum așteptăm. Noi facem ce ni se permite. Acolo este o proprietate privată, nu construiesc într-o zonă de vile. Dacă zice cineva că le iau soarele… Este dreptul nostru la proprietate privată”, a precizat investitorul.

Conform PUZ, vor fi amenajate 17 locuri de parcare, 14 în subteran și 3 pe teren proprietate.

„Pe amplasament se vor amenaja platforme de colectare a deșeurilor. Acestea vor respecta distanța de minimum 10.00m de la ferestrele locuințelor, vor fi împrejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere și vor fi prevăzute cu sistem de spălare și sifon de scurgere racordat la canalizare”, se arată în documentația PUZ.

Afacerista Alexandra Malasi a avut probleme în cartierul Alexandru cel Bun încă de la stadiul de fundație

În vara anului 2018, Alexandra Malasi a cumpărat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Primăria Iași, pentru construirea unui bloc de locuințe P+2, pe strada Basarabi, nr.60, pe o suprafață de doar 350 de metri pătrați. La stadiul de săpături, vecinii din jur au sărit cu reclamații din cauza organizării de șantier. Mai precis, șantierul s-a extins și pe trotuar, blocând accesul pietonilor. În acea perioadă, un metru pătrat construit se vindea și cu 1.400 de euro. Conform ultimelor date financiare, Ediol Construct a înregistrat, în anul 2019, o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei, profit de peste 500.000 de lei, cu un singur angajat. În societate mai apare ca asociat Edion Paja, cetățean albanez. La finalul anului 2020, cei doi asociați au înființat și societatea Fresco Line SRL.

Comentarii
 • Demisia CHIRICA, nu poti sa negi ca nu stii atat timp cat exista semnatura primarului s-au a unui viceprimar.
  Nu ai stiut de autorizatia de constructie, trebuie sa o ANULEAZI.
  Nu o faci inseamna ca esti partas la aceasta golanie.
  V-ati bagat picioarele in PUG numai ca sa construiti bloc langa bloc fara parcari, dar mai ales spatiu verde.
  Datorita PRIMARIEI si a CL Iasul a ajuns la performanta de a avea 9 metri patrati de spatiu verde.
  Nu va jucati cu sanatatea iesenilor ca ne suparam si va scoatem in suturi din Palatul Roznovanu.
  HOO….!

 • Chirica si-a luat 10% comison, din valoarea terenului ca sa dea avizul. Afacerista e multumita ca o sa construiasca si iese pe profit. Fostul proprietar e multumit ca a vandut vagauna aia de teren. Toata lumea e multumita, in frunte cu jegul ala de primar manca-l-ar puricii de spagar micut si corupt…

 • Nu inteleg de ce se mai supara astia din Mircea pe Chirica. L-au votat, acum sa se spele pe cap cu el. Se stie ca pensionarii din Dacia, Alexandru, Mircea si Nicolina l-au votat pe Chirica. Si sigur stiau de dandanalele primarului, asa ca au fix ceea ce au votat. Pe merit. Asa ca ciocu mic.

 • Locuri de parcare si parcuri nu ar face in Galata si Mircea Cel Batran!!!!Cum arata spatiile verzi langa biserica Adormirii Maicii Domnului si scolii Ion Simionescu nu-l deranjeaza pe primar,nemaivorbind ce mizerie e in spatele blocuri -noroie ,strazi varza,copacii care asteapta ani de zile sa fie toaletati si lipsa locurilor de parcare !!!???Si primarul se simte haituit ,de parca primaria a mostenit-o de la masa!!!

 • Locuri de parcare si parcuri nu ar face in Galata si Mircea Cel Batran!!!!Cum arata spatiile verzi langa biserica Adormirii Maicii Domnului si scolii Ion Simionescu nu-l deranjeaza pe primar,nemaivorbind ce mizerie e in spatele blocuri -noroie ,strazi varza,copacii care asteapta ani de zile sa fie toaletati si lipsa locurilor de parcare !!!???Si primarul se simte haituit ,de parca primaria a mostenit-o de la masa!!!

 • Lipsa de parcuri si spatii verzi este acuta in zona!!!! Desi locuri pretabile din patrimoniu public sunt destule, dar delasarea autoritatilor este arhocunoscuta la Iasi! Acorda interes doar acelor actiuni ce le pot aduce un venit nelegal! Cosmeliile, improvizatiile, constructiile neautorizate, gratarele din gradinile abuziv facute de – a lungul caii ferate chiar nu se sesizeaza nici-o institutie abilitata!!!RUSINE, suntem in sec XXI, su inca traim printre gradini imprejmuite abuziv, constructii ilegale si insalubre, gratare intre blocuri, animale crescute prin aceste gradini dintre blocuri…. Rusine!!!

Adauga un comentariu