News Flash:

Revolta parintilor de la tara

2 Aprilie 2001
1139 Vizualizari | 0 Comentarii
•O delegatie de parinti de la Scoala Frasuleni i-a "smuls" ieri inspectorului scolar general promisiunea ca scoala din sat nu se va desfiinta

Ieri s-au prezentat la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi aproximativ 12 oameni din satele Frasuleni si Sendreni. Acestia erau nemultumiti deoarece ISJ Iasi a propus ca scolile din satele respective sa fie desfiintate - comasate, iar elevii sa invete la scoala coordonatoare din comuna Victoria. Oamenii au dat buzna in biroul inspectorului general si i-au explicat acestuia ca nu sunt de acord cu comasarea scolilor. "La Sendreni nu exista scoala gimnaziala. Elevii din clasele V-VIII de la Sendreni merg doi kilometri pe jos pana la scoala din Frasuleni. Daca se comaseaza scolile, ar insemna ca elevii sa mai mearga pana la Scoala Victoria inca 9 km. Chiar daca merg cu microbuzul tot le va lua foarte mult timp. Ar insemna sa plece foarte dimineata de acasa si sa se intoarca foarte tarziu. Noi nu avem bani sa le dam pentru pachete, deci vor sta flamanzi jumatate de zi. Apoi este vorba si de siguranta copiilor. Cine isi asuma raspunderea pentru viata acestora in cazul unui accident?", au spus oamenii din Sendreni si Frasuleni.
In replica, Mihai Dumitriu le-a spus parintilor ca este spre binele elevilor sa invete la Scoala Victoria unde sunt mai multi profesori calificati decat la Frasuleni, unde nu este calificat decat profesorul de matematica. "Nu vreti ca elevii sa invete mult mai bine? Este vorba despre copiii vostri", a spus Mihai Dumitriu. Parintii au sarit imediat cu replica: "Dar si acum copiii nostri invata foarte bine! Avem tineri care au terminat clasele V-VIII la Frasuleni, au intrat la liceu si chiar la facultate. Noi am investit in scoala din sat. Am renovat-o si arata foarte bine. De ce sa o desfiintati?", au mai sustinut parintii.
Mihai Dumitriu a incercat sa le explice parintilor ca este vorba doar de o simpla propunere si nu se va pune in aplicare decat daca se va considera ca este spre binele copiilor. "Daca ne desfiintati scoala, noi nu vom trimite copiii la Victoria. Ii tinem acasa si ajung analfabeti", au precizat parintii suparati.
Ei au parasit biroul inspectorului scolar general numai dupa ce au smuls de la acesta promisiunea ca scoala din Frasuleni nu va fi desfiintata.

MEC va comasa totusi scolile din mediul rural

Se pare ca, totusi, in toamna, unele scoli din mediul rural vor fi desfiintate. Un proiect mai vechi al Ministerului Educatiei Nationale va fi pus in practica de actualul Minister al Educatiei si Cercetarii. Acest proiect vizeaza comasarea scolilor din mediul rural. In comunele unde sunt scoli care au numar mic de elevi si la care sunt incadrati in majoritate profesori necalificati, se desfiinteaza unitatile scolare respective, iar copiii urmeaza sa invete in scolile coordonatoare din centrul comunei. Acest proiect vizeaza numai comunele unde drumurile sunt pietruite, astfel incat sa poata circula microbuze pentru a transporta elevii de la un sat la altul. "Aceasta este linia generala pe care se va merge. Se doreste crearea unei scoli puternice in centrul comunei la care sa vina elevii din satele aferente. Astfel, toate investitiile vor fi in scoala din centru si aceasta va fi mult mai bine dotata. Iar elevilor le vor preda profesori calificati", a precizat Mihai Dumitriu.
MEC a cerut ISJ Iasi sa prezinte o situatie cu comunele iesene unde ar putea fi comasate scoli. Pentru moment s-au stabilit trei comune unde ar putea fi comasate scoli. Prima scoala de pe lista este cea din satul Hermeziu, comuna Trifesti. Distanta dintre Scoala Hermeziu si cea din Trifesti este de 5 km. Elevii din clasele V-VIII de la Scoala Hermeziu vor fi transferati la Scoala Trifesti. A doua scoala este cea din Frasuleni, comuna Victoria. Elevii de la clasele gimnaziale de la Scoala Frasuleni vor invata la scoala coordonatoare din Victoria. Este vorba despre 14 elevi in clasa a V-a, noua in clasa a VI-a, sapte elevi in clasa a VII-a si noua in clasa a VIII-a. Conform planului inspectoratului, acestia vor fi integrati in clasele de gimnaziu la scoala din comuna Victoria. "De asemenea, va fi comasata si scoala din satul Baiceni, comuna Stornicesti. La Scoala Baiceni, cu clasele I-IV, se practica invatamantul simultan deoarece sunt foarte putini elevi - cinci in clasa a I-a, patru in clasa a II-a, trei in clasa a III-a si trei in clasa a IV-a. Este un singur invatator care preda dimineata la clasele I-III si dupa-amiaza la clasele II-IV. Elevii de la Baiceni vor invata in clasele I-IV, la scoala din comuna Victoria. Nu se va mai face invatamant simultan, ci elevii vor fi integrati in clasele care invata dupa un program normal. "Aceste comasari vor fi efectuate efectiv incepand cu anul scolar 2001-2002, adica din luna septembrie anul acesta. Pana atunci, ISJ Iasi, in colaborare cu Consiliul Judetean si MEC, va cauta fonduri pentru a face rost de microbuzele necesare transportului", a incheiat Mihai Dumitriu.
Toate aceste planuri ale ministerului si inspectoratului ar putea fi insa stopate de revolta parintilor care nu sunt de acord cu desfiintarea scolilor. Nu numai cei din Frasuleni sunt nemultumiti. Si parintii si cadrele didactice din Herneziu - Trifesti sunt nemultumiti de ideea comasarii. Ei vor trimite un memoriu la inspectorat in care vor cere reanalizarea cazului. Unii inspectori cred ca in spatele profesorilor nemultumiti se afla de fapt suplinitorii necalificati de la sate care se tem ca-si vor pierde posturile.
Simona RELEA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1345 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019767 (s)

loading...