Eveniment-Social

REVOLTA studentilor ieseni! Motivul este unul care ne AFECTEAZA pe toti si-l vizeaza pe unul dintre ministrii-cheie din Guvernul Romaniei – FOTO

Publicat: 21 sept. 2018

@ Studentii agronomi si veterinari ieseni cer demisia lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, si a lui Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor – ANSVSA, pentru modul dezastruos în care acestia au gestionat criza pestei porcine, care a ajuns sa se extinda în 13 judete ale tarii, fiind ucisi peste 230.000 de porci si fiind distrus un întreg segment al industriei agroalimentare

Gripa porcina provoaca reactia dura a studentilor ieseni. Acestia cer demisia lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, si a lui Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru modul dezastruos în care acestia au gestionat criza pestei porcine, care a ajuns sa se extinda în 13 judete ale tarii, fiind ucisi peste 230.000 de porci si fiind distrus un întreg segment al industriei agroalimentare.

"Guvernul avea cunostinta despre pericolul pestei porcine înca din iunie 2016, moment din care Serviciul Român de Informatii (SRI) a facut 132 de sesizari pâna în august a.c., precum si din februarie 2017, când a fost avertizat de catre Comisia Europeana (CE) cu privire la necesitatea prevenirii acestui fenomen. Condamnam ferm politica marilor procesatori de carne care propun în mod abuziv interzicerea cresterii suinelor si a altor animale în gospodarii mici taranesti, urmarind prin aceasta crearea unui monopol neloial al marilor ferme pe piata agroalimentara, contrar legislatiei, practicii ecologice, traditiei zootehnice românesti si bunelor practici europene în domeniu", transmite Silvian Emanuel Man, presedinte Liga Studentilor (LS IASI).

Citeste si: Lider al unei importante ligi studentesti de la Universitatea Cuza din Iasi, la BZI LIVE: "Au fost presiuni uriase pentru a ne linisti… Am primit oferte de la toate partidele politice!"

Totodata, studentii agronomi si veterinari se delimiteaza de orice pozitie a unor formatori de opinie care îl sustin pe actualul ministru al Agriculturii sau care insinueaza ca pesta porcina africana a lovit sectorul zootehnic românesc ca urmare a unei "conspiratii".

"Ignorarea avertizarilor primite de Guvern în privinta iminentei izbucniri a epidemiei de pesta porcina arata incompetenta actualului ministru (Petre Daea – n.r.) si complicitatea cu unii producatori care au câstigat de pe urma crizei. Un întreg sector agroalimentar a fost aproape distrus, cu pierderi de zeci de milioane de euro, iar carnea de porc româneasca a ajuns sa fie refuzata la export. Pentru acest dezastru trebuie sa plateasca numaidecât persoanele responsabile, iar pentru aceasta ne punem nadejdea în ancheta desfasurata de Parchetul General. Totodata, atragem atentia asupra faptului ca fermierii din Republica Moldova au ajuns sa îsi piarda speranta în orice colaborare cu autoritatile române în materie agricola. Imaginea României ca partener de nadejde a fost grav afectata în stânga Prutului", a declarat si Andrinalina Gaina, studenta în cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

Citeste si: MESAJ DUR al studentilor din Iasi! Totul a plecat de la DISCURSUL ministrului Educatiei de la Universitatea Cuza

O alta reactie directa, in acest caz, o transmite si un alt student de la Agronomie. "Avem de-a face cu un vadit abuz din partea institutiilor Statului în ceea ce priveste criza pestei porcine africane, care a lovit nu doar marii producatori, care nu erau în vreo relatie de afaceri sau de prietenie cu persoane din actuala coalitie de guvernare, cât mai ales micii producatori si taranii, care au ajuns sa creasca porci în beciuri sau sa îi taie în ascuns. Pentru unele familii, cresterea câtorva porci este singura sursa de venit, care oricum abia poate asigura un trai la nivel de subzistenta. Pentru aceste cazuri în special, Ministerul Agriculturii ar trebui sa intervina urgent, sub o conducere competenta", a declarat si Corina David, studenta tot în cadrul USAMV.loading...

Comentarii
  • Cine sa mai tina PPA sub control cand medicii veterinari practic au fost desfiintati. Ei cauta diverse activitati din care sa poata supravietui deoarece obiectul muncii lor a disparut odata cu animalele din gospodarii.Munca pentru cateva bovine,ovine,cabaline si porcine este inutila si cu pierderi de timp din viata acestor profesionisti. Acum incep sa dispara porcii,oile si caprele iar veniturile personalului medical veterinar cresc. Dati o solutie de supravietuire a acestor specialisti de libera practica.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit