News Flash:

Revoltator! Clientii scoteau sume uriase din buzunar pentru produse false. Cand ajungeau acasa, erau socati de ceea ce cumparasera

12 Februarie 2018
10106 Vizualizari | 6 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6519 RON (-0.0005)
USD: 3.9743 RON (-0.0021)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

• Conditiile mai aspre de atestare ale produselor traditionale, care au intrat în vigoare în 2014, au redus drastic numarul acestor alimente recunoscute ca fiind produse traditionale • Clientii cumparau produse cu denumirea "traditional" care s-au dovedit a fi false • Iasul are doar 5 produse atestate de MADR ca fiind traditionale, iar unul este in curs de atestare

Pentru ca fabricantul trebuia sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele si sa foloseasca unelte rudimentare, nu moderne, putini au fost producatorii din Iasi care au reusit sa respecte normele impuse de lege. Din cele 65 de produse atestate inainte de modificarea legislatiei, au mai ramas doar 5. Motivele sunt de tot felul, iar producatorii dau vina pe autoritati pentru birocratie si conditiile greu de indeplinit.

"Pentru noi e mai dificil sa atestam produsele pentru ca trebuie sa filmam procesul tehnologic. Acest lucru se poate face doar cand e sezonul recoltei cireselor sau al nucilor pentru ca noi facem dulceata de cirese si de nuci verzi, adica in primavara sau in toamna. Procesul tehnologic e o conditie obligatorie ce trebuie indeplinita de producatorii traditionali. Noi vom depune toata documentatia necesara pentru atestare pana in luna mai si ne mai consultam cu reprezentantii Directiei Agricole pentru a obtine atestatul de producator", sustine Dan Herea, presedintele Asociatiei Producatorilor de la Hilita.

Zeci de produse traditionale false

Iasul nu are niciun produs din brânza sau de carne de porc pe lista atestata de autoritati, desi pietele sunt pline de producatori de brânza sau cei care vand carnati si produse de porc.

De asemenea, produsele de panificatie traditionale lipsesc acum cu desavarsire chiar daca in anul 2013 erau atestate la nivelul judetului 22 de produse de morarit si panificatie. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi sustin ca regulile drastice au intimidat producatorii din judet si doar adevaratii producatori vor avea produse traditionale pe rafturi.

"Sunt niste reguli clare ce trebuiesc indeplinite, care arata ca acele produse sunt cu adevarat traditionale. Nimeni nu poate abuza acum de aceasta denumire pentru ca se va stabili clar cine este indreptatit sa vanda cu acest logo", sustin reprezentantii DAJ Iasi.

Controalele Comisariatului Judetean pentru Protectia CJPC efectuate anul trecut arata ca unii comercianti se folosesc de aceasta denumire doar ca sa-si vânda marfa.

"S-au aplicat sanctiuni in valoare de 5.000 de lei pentru folosirea ilegala a acestei denumiri de "traditional", fara a avea logo-ul specific. Vom verifica in continuare operatorii economici care vand produse de acest fel", sustin reprezentantii CJPC Iasi.  

Retetele sunt vechi de peste 50 de ani

In anul 2014, s-a schimbat legea privind atestarea produselor traditionale. Pentru ca regulile sunt acum mai drastice, niciun producator din judet nu s-a incumetat sa faca demersurile pentru a obtine atestatul de producator traditional care certifica calitatea produselor facute ca pe vremea bunicilor. Abia anul trecut, Gica Neamtu, producator din Barnova, a atestat doua produsele traditionale, zacusca de vinete si gogosari si dulceata de nuci verzi.

Astfel, in 3 ani, toti cei 24 de producatori care aveau 65 de produse traditionale nu au atestat niciun produs. Unul dintre motivele pentru care judetul Iasi are doar 4 produse traditionale este faptul ca, cele vandute inainte de modificarea legislatiei erau produse realizate la nivel industrial.

Inainte de anul 2014, producatorii faceau pe banda rulanta produse despre care spuneau ca sunt traditionale, iar clientii plateau pret dublu pe kilogram, convinsi fiind ca vor consuma ceva de calitate superioara, care le aminteste de copilarie.

Acum, situatia sta altfel, iar legea este de partea clientilor: alimentele atestate trebuie sa poarte logo-ul de produs traditional pentru ca toti cumparatorii sa le deosebeasca la raft si sa stie ca nu arunca banii pe produse facute in cantitati foarte mari. In noua legislatie a produselor traditionale, se impune o cantitate maxima de productie de cateva sute de kilograme, pentru fiecare dintre produsele atestate ca fiind traditionale de MADR.

"Capacitatea de productie realizata, raportata la un an, nu poate depasi cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse traditionale atestate", se arata in ordinul privind atestarea produselor traditionale.

De asemenea, reteta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.

"Producatorul trebuie sa aiba date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta si din care sa rezulte legatura istorica a produsului traditional cu locul de productie sau o declaratie de notorietate din partea unei asociatii locale a producatorilor de produse traditionale", se arata in lege.

Citeste si : Dulceata de nuci verzi si zacusca de vinete si gogosari, primele produse traditionale din Iasi - GALERIE FOTO, VIDEO

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

modificarea legislatiei producatori daj produse traditionale cjpc
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

Nero  | #641452
Si care e legatura dintre falsurile din titlu si poza cu borcanele de la Hilita? Ele sunt falsurile?
Laura  |  #641528
Sau unit toti hotii la Hilita si vand toate chimicalele la oameni pe o gramada bani de ce nu siau facut in alta parte dulcetirile lor so strans bani prin sat sa se faca casa praznuirii ca sa aiba hotii sasi faca ei dulceturi ca sa vanda rusine nesimtitii
Damian  | #641517
Si Piata Nicolina este plina de impostori care te imbie cu fel de fel de produse de provenienta indoielnica sustinand ca sant din gospodaria dumnealor ,veti gasi la acesti asa zisi producatori produse lactate contrafacute unt,lapte ,branza ,smantana carnati ,slanina oua ,pui etc nimeni nu controleaza hala lactate din incinta pietei de ce ? moldovenii vand conserve ,scrumbie ,produse patiserie etc la fel depozitate in conditii precare ,provenienta dubioasa ,termen garantie expirat avem la Iasi DSVSA Iasi - ANSV ?ANPC - Autoritatea pentru protectia consumatorului ? sau dumnealor exista doar pe statul de plata in teren nu se vad ,de ce ?
:))  |  #641526
Ti-e ciuda ca nu mai cumpara lumea din magazinul tau? :))
Laura  | #641527
Ce produse traditionale la Hilita ca sunt pregatite la casa praznuirii din sat sau adunat toti hotii si vand oamenilor pe o grămadă de bani produse cu chimicale rusine sa le fie
who  | #641529
Nimeni nu va baga mana in buzunar. Exista cerere si oferta.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1470 (s) | 21 queries | Mysql time :0.023008 (s)