Actualitate

REVOLTATOR! Firmele primariei au adunat datorii cat jumatate din bugetul Iasului

Publicat: 12 iun. 2015

@ Datoriile regiilor si firmelor primariei depasesc jumatate de miliard de lei @ Pierderile colosale sunt motivate de managementul defectuos care a condus doua entitati spre faliment @ La una erau insa restante chiar si la contributiile sociale @ Acumularea pierderilor e explicata prin „reducerea cheltuielilor intr-o proportie mai mica decat a veniturilor” sau „realizarea de profituri mai mici decat se prognozase”

Municipalitatea ieseana a finalizat o analiza a principalilor indicatori economico-financiari înregistrati de cei noua operatori economici subordonati primariei. Potrivit datelor din exercitiul financiar 2014, primaria se lauda cu un bilant dezastruos al activitatii celor sapte societati comerciale din subordine, un SRL si a Regiei de Transport, toate aflate in administrarea Consiliului Local. În anul 2014, societatile pe actiuni la care primaria detine participatie majoritara sau integrala (SC CET SA, SC Citadin SA, SC Ecopiata SA, SC Fotbal SA, SC Salubris SA, SC Servicii Publice SA, SC TermoService SA, SC Tehnopolis SRL respectiv RATP – n.r.) au inregistrat in total datorii de peste jumatate de miliard de lei, dublu fata de cel mai optimist buget pe care l-a avut municipiul Iasi. Practic, cele sapte entitati unde este actionar majoritar municipalitatea inregistreaza datorii totale la momentul de fata de aproape 600 de milioane de lei, adica aproximativ 150 de milioane de euro.

Veniturile sunt in scadere cu peste 12 procente

In ultimul an, firmele primariei, cu exceptia SC CET SA, nu au înregistrat modificari strategice în functionare – fuziuni, divizari, transformari. „Facem mentiunea ca o situatie speciala în rândul operatorilor economici subordonati Municipiului Iasi o au SC CET SA, care se afla în stare de faliment si RATP, care se afla în procedura de insolventa”, au precizat oficialii primariei. Bilantul realizat de functionari arata ca cele noua societati si regii din subordinea primariei au realizat venituri totale în suma de 220 milioane de lei, cu 12,17% mai mici decât veniturile anului 2013. In ceea ce priveste subventiile si transferurile de bani, acestea au fost acordate efectiv doar catre RATP, reprezentând gratuitati si facilitati acordate unor categorii de cetateni. „Au fost acordate si in 2014 subventii catre RATP, valoarea lor fiind de 29.592 mii lei”, au precizat reprezentantii municipalitatii. In ceea ce priveste cheltuielile totale ale firmelor si regiei, acestea au o valoare de 245.028 mii lei si sunt cu 9,82% mai mici decât în anul 2013, urmare a reducerii cheltuielilor materiale, dar si a reducerii contributiei de asigurari sociale cu 5% de la 1 octombrie 2014.

Profit miraculos scos la RATP

In anul 2014, toti operatorii economici subordonati municipalitatii au înregistrat profit – chiar si RATP, exceptie facand SC CET SA, intrata in faliment, pierderile de la CET depasind 30 de milioane de lei, mai mult decat valoarea profitului înregistrat de ceilalti operatori economici, la un loc, adica 6,1 milioane lei. Citadin a avut un profit de 0,58 milioane lei, SC Ecopiata SA de 41.000 de lei, SC Fotbal SA de 16.000 de lei, SC Salubris SA de 2,4 milioane lei, SC  Servicii Publice SA de 0.47 milioane lei, SC Termo-Service SA de 0,15 milioane lei, SC Tehnopolis SRL de 78.000 de lei, respectiv RATP, care a inregistrat un profit de aproape un milion de lei. „Cea mai mare contributie la realizarea veniturilor în valori absolute, în anul 2014, au avut-o societatile comerciale pe actiuni, cu o suma totala de 134.791 lei si o pondere a acestora în veniturile totale de 61,05%. Veniturile realizate de catre RATP reprezinta 38,49% din totalul veniturilor.

Functionarii primariei au identificat drept cauze care au influentat nivelul pierderilor „intrarea CET in faliment”, „reducerea veniturilor”, dar si „reducerea cheltuielilor intr-o proportie mai mica decat a veniturilor”, precum si „realizarea de profituri mai mici decat se prognozase”. „Prezentarea acestor date si informatii a devenit o obligatie legala in fata cetatenilor. Practic vorbim de un efort al municipalitatii in relatia cu cetatenii de transparentizare a activitatilor publice. In acest raport sunt detaliate situatiile economice de la firme si regii, sunt prezentate inclusiv subventiile de transport date la RATP”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii iesene.

RAPORTUL pentru anul 2014 privind activitatea societatilor comerciale si a regiei autonome la care unitatea administrativteritoriala Municipiul Iasi detine participatie majoritara sau integralaloading...

Comentarii
  • Dar despre Dalkia,mai nou Veolia,unde primaria este participanta ce spuneti?Poate ne spune mirifica Icatoiu-o catastofa umana-sau Valeanu-o nulitate absoluta.Vorbeam de pierderi reale nu de cifre imaginabile.

Adauga un comentariu