Actualitate

Revoltator! Medicii au ajuns sa cerseasca sange pe la usile marilor companii! Situatie disperata, la Iasi

Publicat: 19 mai 2016
1

@ Criza din sanatate i-a impins pe medici sa faca un apel disperat la marile companii @ Pentru ca donatorii de sange au ajuns sa fie o raritate in Iasi, sefii din sistemul sanitar solicita firmelor sa isi aduca salariatii in numar cat mai mare pentru a face donatii @ Primele companii au inceput deja sa isi puna la dispozitie angajatii doritori sa faca astfel de gesturi umanitare si este posibil ca aceasta metoda sa aduca mii de persoane care vor dona sange pentru a acoperi criza din spitale

Situatie alarmanta in spitalele iesene. Ele se confrunta cu o puternica criza de sange. De ce s-a ajuns aici? Fiindca numarul donatorilor scade considerabil, iar odata cu ei si rezervele de sange din spitale. Numarul donatorilor care trec pragul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi poate fi numarat pe degete. Pentru a iesi din aceasta criza care se adanceste pe zi ce trece, medicii au apelat chiar la marile companii care sunt dispuse sa aduca angajati in numar cat mai mare pentru a dona sange in cadrul Centrului Regional din Iasi.

Cu toate ca programul de lucru incepe la ora 7:00, ieri, in jurul orei 10:00, holurile Centrului de Transfuzii Sanguine erau goale. Explicatia directorului Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi, Lavinia Scripcaru, pentru aceasta situatie este urmatoarea: „Donatorii nu mai vin sa doneze, iar dintre persoanele care vin, o treime sunt respinse fie temporar, fie definitiv, asa cum stabilesc cadrele medicale care hotarasc daca se poate incepe sau nu recoltarea de sange”.

Vazand ca situatia se inrautateste, directorul unitatii a facut apel la marile companii din oras, pentru a-i incuraja pe angajatii acestora sa doneze. Inca asteapta raspuns de la unele companii, la care numarul de angajati este considerabil. S-au organizat mai multe campanii pentru recoltarea de sange, ultima avand loc la Palas, unde angajatii companiei Arezzo Sky au fost de acord sa doneze sange. De asemenea, in perioada 7-14 aprilie, s-au recoltat aproximativ 50 de unitati de sange in urma campaniilor derulate la compania Antibiotice din Iasi si la Junior Chamber, iar de la Husi s-au strans alte 50 de unitati de sange de la donatori din Protopopiat si de la politisti din cadrul Politiei de Frontiera, in total fiind aproximativ 45 litri de sange.

Se apeleaza pe aceasta cale si la ajutorul iesenilor, care sunt asteptati la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi care se afla in vecinatatea Spitalului Sfantul Spiridon. „Ii asteptam in fiecare zi la sediul unitatii, incepand cu ora 7:00, pentru a da impreuna o sansa vietii”, a mentionat Lavinia Scripcaru, directorul centrului.

S-a discutat cu mai multe mari companii iesene, in speranta ca acestea vor sprijini campaniile demarate cu scopul de a recolta sange, asteptandu-se in momentul de fata un raspuns din partea acestora.
Tot directorul unitatii spune ca uneori, cu toate ca sunt foarte multe persoane care doresc sa ajute, conditiile care trebuiesc respectate ii impiedica pe medici sa inceapa procesul de recoltare de la unele persoane.

„Pentru a putea dona, potentialii donatori trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Varsta minima la care se poate dona este 18 ani, iar greutatea minima trebuie sa fie de 50 kg, dar, in baza unui tabel, aceasta poate varia de la un donator la altul. Mai exact, in functie de indicele de inaltime se stabileste greutatea necesara pentru a putea fi considerat apt pentru donare. De asemenea, donatorii nu trebuie sa aiba anemie, afectiuni cardiovasculare, sa nu aiba infectii cu transmitere prin sange, sa nu fie raciti, sa nu bea cu 72 ore inainte de recoltare sau sa nu ia pastile, iar acestea sunt doar cateva.”

Inainte de a incepe verificarea medicala a donatorului, acesta trebuie sa completeze un tabel pe proprie raspundere prin care isi asuma cele completate. Prima intrebare la care acesta trebuie sa raspunda este „Considerati ca aveti o stare perfecta de sanatate?”.

Aproximativ o treime din donatori sunt respinsi temporar sau definitiv

Zilnic, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi Iasi se prezinta aproximativ 60 de persoane, dintre care doar in jur de 40 sunt considerate ca fiind apte pentru a dona.Cantitatea de sange care este recoltata de la un singur donator este de 450 ml, iar procedura dureaza aproximativ 8-10 minute.

Donatorii sunt recompensati pentru ca au contribuit la salvarea unei vieti. Mai exact, ei primesc 7 tichete de masa, o reducere de 50% pentru abonamentele la mijloacele de transport in comun pentru o perioada de o luna, liber de la serviciu, scoala sau facultate in ziua donarii, iar persoanele care sunt considerate ca fiind donatori fidelizati, adica persoanele care doneaza o data la 3 luni, in cazul barbatilor sau o data la 4 luni, in cazul femeilor, pe o perioada mai lunga de timp, primesc gratuitate la anumite servicii medicale.

Adauga un comentariu