Actualitate

REVOLTATOR! Patronul milionar se lafaie in lux, iar salariatii mor de foame! Sute de oameni ai unei importante fabrici nu si-au luat salariile

Publicat: 17 mai 2019
1

@ Aproape 200 de angajati ai unei importante fabrici din Iasi au fost pacaliti pe fata de conducerea companiei la care au lucrat ani intregi @ Acestia nu si-au incasat integral salariile compensatorii conform contractelor de munca pe care le-au semnat in momentul angajarii, desi termenele de plata au fost depasite cu mult @ Din cele 4 salarii promise de angajator, majoritatea au incasat doar unul singur, fiind prostiti astfel sa renunte la orice pretentii trecute in contractele colective de munca @ Fostii angajati isi cauta acum dreptatea in instanta pentru a-si castiga drepturile salariale refuzate de compania controlata de milionarul Stefan Vuza @ Omul de afaceri Stefan Vuza a reusit sa puna mana pe atatea fabrici prin intermediul Serviciului Roman de Informatii

Nu doar autoritatile statului au fost pacalite in urma inchiderii activitatii in cazul Iasitex SA. Cei aproape 200 de angajati ai fabricii de textile care au fost disponibilizati colectiv la ultimul val de concedieri au fost pacaliti de conducerea fabricii care trebuia sa plateasca fiecarui angajat cate 4 salarii compensatorii in momentul plecarii din firma controlata de omul de afaceri Stefan Vuza. Cu toate ca termenul de plata a celor 4 salarii a fost depasit, niciunul dintre cei aproximativ 200 de angajati nu si-a incasat integral banii cuveniti.  

"Lucrurile sunt pe sfarsite acum, majoritatea salariatilor au fost prostiti la inceput prin acordarea unui singur salariu compensatoriu, altii au luat doua, pentru a renunta la conditiile trecute in contractele colective de munca. In mod normal trebuiau platite 4 salarii compensatorii pentru fiecare angajat in momentul disponibilizarii colective. In momentul de fata, la Iasitex SA mai sunt 5 angajati, juristi si personal de birou care se ocupa de ultimele treburi. Unii salariati au inceput sa deschida separat procese in care cer drepturile salariale complete conform contractelor", a explicat un fost angajat din conducerea Iasitex SA.

Vezi si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Fostii salariati isi cauta dreptatea in instanta

Conducerea fabricii a incercat sa evite plata integrala a salariilor, facand o serie de promisiuni angajatilor care urmau sa fie disponibilizati. Cei care nu s-au multumit cu conditiile impuse de conducerea Iasitex SA au deschis procese in instanta impotriva angajatorului, iar oamenii incep acum sa aiba castig de cauza si urmeaza sa incaseze restul salariilor cuvenite conform contractelor semnate cu Iasitex SA.

"Admite actiunea formulata de reclamanta Spiridon Doina Ana in contradictoriu cu parata SC Iasitex SA. Obliga parata sa achite reclamantei diferenta de trei salarii compensatorii ca urmare a concedierii colective prin decizia nr. 83 din 01.10.2018. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare ce se va depune la tribunal Pronuntata astazi 25.04.2019", se arata in pronuntarea magistratilor de la Tribunalul Iasi.

Concret, pentru a evita plata salariilor compensatorii, conducerea Iasitex SA a contestat un act aditional la contractul de munca care a fost incheiat in urma cu mai multi ani si care prevedea plata unui pachet de 4 salarii in momentul disponibilizarii.

Vezi si: EXCLUSIV! Un microfon a fost lasat intentionat deschis chiar sub masa boss-ului! Inregistrare EXPLOZIVA cu un controversat MILIONAR in rolul principal! (AUDIO INCENDIAR)

"Groparii" lui Stefan Vuza sunt mutati in alte locatii

Odata cu eliminarea muncitorilor din cadrul fabricii si vanzarea terenurilor si a bunurilor care apartin Iasitex SA, omul de afaceri Stefan Vuza a facut si o serie de schimbari in cadrul SCR Group, din care face parte inclusiv Iasitex SA.

Pincipalul personaj folosit de Vuza la ingroparea Iasitex, si anume Mihail Lazaroaie, a fost "transferat" la o alta firma din grupul SCR care ar putea avea aceeasi soarta ca fabrica din Iasi.

"Omul lui Vuza care s-a ocupat de inchiderea Iasitex, groparul Lazaroaie, a prins ceva experienta la Iasi, iar acum a fost mutat in Cluj la o alta firma. Vuza l-a pus pe Mihail Lazaroaie la conducerea Siterom din Cluj, iar acolo cel mai probabil o sa faca ce a facut si la Iasi", sustin surse din cadrul Iasitex SA.

Vezi si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

Reamintim faptul ca, un teren in suprafata de 30.700 mp care a apartinut Iasitex SA a fost cumparat de Agroland Capital SA, subsidiara a SIF Moldova, in schimbul sumei de 37 milioane de lei. Omul de afaceri Stefan Vuza a cazut la intelegere cu SIF Moldova sa transforme productia de materiale textile in afacere imobiliara, ceea ce s-a si intamplat.
In anii '90, la Iasitex lucrau peste 5.000 de muncitori. Din cei 2.450 de salariati cati erau in momentul preluarii de catre Stefan Vuza, in anul 2003, acum au mai ramas doar 5 angajati care se ocupa de ultimele proceduri pentru lichidarea fabricii.

Omul de afaceri Stefan Vuza a reusit sa puna mana pe atatea fabrici prin intermediul Serviciului Roman de Informatii. Oameni trebuie sa stie ca Vuza era considerat "pusculita SRI", toate afacerile lui fiind protejate de fostul director al SRI, Radu Timofte, decedat intre timp. Acum, ar trebui ca Sistemul sa iasa si sa explice oamenilor de ce Stefan Vuza a beneficiat de protectie ani la randul din partea SRI!

Comentarii
Adauga un comentariu