Eveniment-Social

REVOLTATOR! Persoanele cu handicap sunt umilite in mijloacele de transport in comun din Iasi

Publicat: 24 mart. 2015
1

@ Facilitatile pentru persoanele cu handicap sunt dotari de lux pe care transportul iesean inca nu le poate asigura

Tot mai multi ieseni se plang de serviciile de groaza de care „beneficiaza” cand utilizeaza mijloacele de transport in comun din oras. Principalii vizati sunt cei de la Unistil, chiar daca de multe ori sunt probleme si in cazul celor de la RATP. Dupa cum sustine chiar administratorul special al RATP, fostul director Maricel Gherca, reclamatiile au dus la demararea unui control zilele trecute pe mijloacele de transport in comun.

In ceea ce priveste facilitatile pentru persoanele cu handicap, firma Unistil, care opereaza pe o parte din traseele din municipiu ce merg spre localitati din Zona Metropolitana, lipsurile sunt destul de mari. „Eu am un handicap de vedere si beneficiez de gratuitate in municipiu. Pentru o singura statie, cand merg spre Ciurea, mi se percepe tariful pentru un bilet, chiar daca pana la iesirea din Iasi merg cu acelasi mijloc de transport. Cei care au handicap locomotor sunt sfatuiti, ca sa foloseasc un termen elegant, sa astepte alte mijloace de transport. Nu mai spun de personalul lor, soferi si taxatori, care au carente grave de comportament si limbaj, asta pentru ca folosesc cele mai triviale expresii posibile de fata cu femei si copii”, s-a plans Catalin Tanasa.

Razie printre rable

Lipsa dotarilor mijloacelor de transport cu facilitati pentru persoane cu handicap a fost detaliata de seful RATP. „Unistil are 36 de autobuze din care doar 20 au trape joase de acces. Noi la tramvaie nu avem, la autobuze da, iar din parcul de microbuze, 10 au astfel de dotari. Legat de reclamatiile din ultima vreme, acestea au dus la declansarea unui control derulat de cei de la Biroul de Reglementari Transporturi Urbane din cadrul primariei, pe linie de curatenie, siguranta, respectarea programului. Asteptam sa vedem concluziile lor”, a precizat Maricel Gherca.

Lipsa dotarilor care ar asigura facilitati pentru persoanele cu handicap locomotor a fost explicata si de viceprimarul Mihai Chirica. „Din pacate nu avem un parc atat de modern de mijloace de transport in comun pe cat ne-am dori. Chiar si cei de la Unistil au autobuze Euro 2 sau 3, care nu sunt prevazute cu astfel de dotari. O astfel de dotare apare abia de la Euro 4 in sus si ar dubla pretul de achizitie, in conditiile in care ultimele achizitionate au o valoare nominala de circa 17.000 de euro”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Comentarii
  • Treptele de la tramvaie sunt foarte inalte, trebuie sa te tii de bara ca sa urci in tramvai…..Scaunele, geamurile sunt foarte murdare, ma intreb la cit timp se face o igienizare a mijloacelor de transport in comun!

  • Cati bani ati luat de la RATP pentru articol,sincer?:)Eu nu merg cu autobuzul,dar vad ca astea de la Unistil arata mult mai bine ca ratp.:)Inafara de faptul ca sunt cumparate la pret de autobuze noi,din banii nostri,sunt terminate.Macar Unistil e privat,fac achizitii din bugetul lor.

Adauga un comentariu