Actualitate

Revoltator! Un patron din Iasi a scapat de o amenda de peste un miliard cu doar 100 de lei

Publicat: 14 nov. 2013
1

@ Un om de afaceri din Iasi care a incalcat grav legea a fost scos nevinovat @ Cu doar 100 de lei, agentul economic a scapat de o sanctiune contraventionala de cel putin 120.000 de lei @ Cazul i-a revoltat pe ceilalti agenti economici, care au fost obligati sa achite sute de milioane de lei atunci cand au gresit

Trei agenti economici din Iasi au reusit sa scape de amenzi usturatoare. Cei care au considerat ca patronii ieseni nu trebuie sa plateasca aceste amenzi, sunt procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi. In urma controalelor efectuate, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi au descoperit la firmele agentilor economici persoane fara nicio forma legala de munca. Pentru ca fiecare societate avea mai mult de sase persoane, in urma cercetarii, dosarele au fost inaintate cu propunere de incepere a urmaririi penale la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi. Pentru cei trei patroni, procurorii au hotarat sa le aplice cate o amenda administrativa. Unul dintre ei a primit o amenda administrativa de 100 lei, iar ceilalti doi de 250, respectiv 600 lei.

De la 1 mai 2011, cand a intrat in vigoare noul Cod al Muncii, ITM Iasi a trimis la parchet 19 dosare cu propunere de incepere a urmaririi penale pentru ca aveau la lucru sase sau mai mult de sase persoane. Pana in prezent au fost solutionate opt dosare, dintre care cinci au primit neinceperea urmaririi penale. Unul dintre cei 19 agenti economici avea la lucru 28 de persoane fara forme legale de munca, dosarul acestuia fiind solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Procurorii care au instrumentat cazul au considerat ca angajatorul nu trebuie pedepsit nici macar cu amenda administrativa.

De mai bine de trei ani de zile, inspectorul sef de la ITM Iasi a propus modificarea Codului Muncii, deoarece este inadmisibil ca un angajator care are cinci persoane la lucru fara forme legale sa primeasca o sanctiune contraventionala intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana, iar cel care are sase sau peste sase persoane sa plateasca doar o amenda administrativa intre 100 si 600 de lei. Dar exista si posibilitatea sa nu plateasca nici macar aceasta amenda.

„Codul Muncii trebuie modificat de urgenta. Sa se introduca sanctiune contraventionala, amenda, indiferent de numarul de persoane identificate in timpul controlului fara forme legale de munca. Acum, Codul Muncii stabileste amenda pentru cei care au sub cinci persoane care muncesc la negru, iar pentru cei care au peste sase, amenda se suspenda, dosarul fiind trimis la parchet cu propunere de incepere a urmaririi penale. De cele mai multe ori, sunt solutionate cu neinceperea urmaririi penale. O amenda administrativa de 100 lei nu poate fi comparata cu o amenda de 120.000 lei, de exemplu. Asta este clar discriminare. La Sanatate si Securitate in Munca, angajatorul poate plati jumatate din amenda minima in 48 de ore, dar la Relatii de Munca nu exista aceasta prevedere. Sa speram ca, in cel mai scurt timp, Codul Muncii va fi modificat pentru ca nu este corect”, a declarat George Albulescu, inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi.

Comentarii
  • *****.v.e.l.e. alea de la itm cind vin in control au gura mare pt ce? ca tot o tara de cicat avem,lasati oamenii de rind in pace ca nu va inbogateste nimeni prostalancelor de la itm.

  • Oare dece procurorii nu le-au dat dosarele mai departe la Tribunal pentru a fi judecati fiindca au incalcat legea. Poate se va gasi odata si cineva care sa introduca in PARLAMENT o LEGE care sa- JUDECE si pe procurorii care INCALCA LEGEA si care sprijina infractorii

Adauga un comentariu