International

Revolutia cutiei negre din avioane: cum vor fi descoperite problemele in timp real

Publicat: 11 feb. 2019

Cutiile negre de la bordul avioanelor sunt importante in determinarea motivului pentru care un avion s-a prabusit (sau a avut probleme). Acum, doi lideri in aviatie colaboreaza pentru a revolutiona felul in care datele, in cazul unui accident aviatic, sunt obtinute.

Cele doua companii, Honeywell si Curtiss-Wright Corp., lucreaza la dezvoltarea unei tehnologii pentru cutiile negre de la bordul avioanelor. Vor mari capacitatea interna de stocare si, pentru prima data, vor folosi conectivitatea prin satelit pentru a putea recupera imediat si de la distanta datele de la bordul aparatelor de zbor, in cazul unui accident. Dispozitivele vor permite proprietarilor, operatorilor si producatorilor sa poata accesa in timp real date critice legate de aparatul de zbor.

Sursa importanta de date, cutiile negre au ajutat la imbunatatirea standardelor de siguranta in materie de aviatie de la introducerea lor, in 1950. Ele furnizeaza informatii vitale legate de nivelul de combustibil, altitudine, performanta motoarelor, temperatura, directie, viteza etc. Astfel, in cazul unui accident, anchetatorii pot folosi aceste date pentru a intelege sirul evenimentelor care au condus la prabusirea avionului, dar sunt utile si pentru a lua masuri mai bune, care fac zborurile ulterioare mai sigure.

O cutie neagra este formata din doua componente: Cockpit Voice Recorder (CVR), care inregistreza sunetele din cabina de pilotaj si Flight Data Recorder (FDR), care intregistreza datele tehnice. Cele doua companii ofera fie CVR, fie FDR, ca aparate de sine statatoare, sau combinate intr-un recorder care ofera ambele tipuri de date.

Dezavantajul cutiilor negre este ca acestea sunt destul de dificil de localizat si recuperat dupa un accident aviatic. Au fost mai multe cazuri in care cutia neagra nu a fost niciodata gasita, dupa prabusirea unui avion. In ciuda importantei lor, cutiile negre nu folosesc cea mai noua tehnologie. Modele mai vechi inca stocheaza informatii pe banda magnetica. Dar si cele mai noi, care folosesc tehnologie digitala, trebuie gasite mai intai pentru a putea extrage datele.

Cu ajutorul acestei tehnologii, localizarea aparatului nu va mai fi o problema, pentru ca datele deja vor putea fi accesate de la distanta. Honeywell va moderniza software-ul aparatelor pentru ca datele din timpul unei zbor sa poata fi accesate in timp real.

Bill Voss, consultant in domeniul sigurantei aeriene, a declarat pentru Wall Street Journal ca tehnologia este foarte valoroasa pentru anchetatori si le va permite sa obtina rapid informatii despre un accident. „Vei avea niste date si le vei avea imediat”, a spus el.loading...

Adauga un comentariu