Secretele istoriei

Revolutia siciliana din 1848

Publicat: 12 ian. 2015
3

Revolutia siciliana din 1848 a avut loc intr-un an al revolutiilor si revoltelor populare. Revolutia siciliana din acel an a inceput la 12 ianuarie 1848, fiind una dintre primele din acel an. Ea venea intr-un context in care in Sicilia avusesera loc alte revolte de la inceputul secolului. Rezultatul ei a fost o constitutie care a ramas in vigoare timp de 16 luni, fiind una avansata pentru vremea ei in raport cu drepturile democratice, propunand si crearea unei confederatii a statelor italiene. Ea a fost un preludiu al prabusirii Regatului celor Doua Sicilii, care a avut loc in 1860–1861 odata cu miscarea Risorgimento.

Fostele regate ale Neapolelui si Siciliei au fost unite in 1815 prin Congresul de la Viena sub conducerea dinastiei Bourbonilor. Ambele regate formasera in trecut regatul normand si svab al Siciliei in secolele al XII-lea si al XIII-lea, separat in doua dupa Revolta Vesperilor Sicilieni din 1282.

Radacinile revolutiei din 1848 se gasesc inainte de Congresul de la Viena, in 1812, in timpul tumultoasei perioade napoleoniene cand dinastia Bourbon a trebuit sa plece din Napoli si sa-si mute curtea regala la Palermo cu ajutorul marinei engleze. Nobilii sicilieni au profitat de ocazie pentru a-i forta pe Bourboni sa accepte o noua constitutie pentru Sicilia bazata pe sistemul parlamentar Westminster, constitutie destul de liberala pentru acea vreme. Dupa Congresul de la Viena, insa, Ferdinand al IV-lea al Neapolelui (si al III-lea al Siciliei) a abolit imediat aceasta constitutie dupa ce s-a reintors la curtea regala de la Napoli. Exista o legatura puternica intre aceasta actiune si diferitele revolte populare care au avut loc pana la Risorgimento.

Vezi si Revolutia Tinerilor Turci

Revolutia din 1848 a fost organizata in Palermo si si-a avut centrul si originea acolo. Natura sa populara rezulta din faptul ca afisele si manifestele au fost distribuite cu trei zile inainte de 12 ianuarie. Planul a prevazut aceasta coincidenta cu ziua de nastere a lui Ferdinand al II-lea al celor Doua Sicilii, nascut chiar la Palermo in 1810 (in perioada napoleoniana).

Vezi si Revolutia din Octombrie – Marea Revolutie Socialista

Nobilii sicilieni au reusit sa resusciteze rapid constitutia din 1812, care includea principiile democratiei reprezentative si al rolului central al Parlamentului in guvernare. S-a avansat ideea unei confederatii a tuturor statelor italiene.

Parlamentul sicilian nu a reusit sa controleze orasul fortificat Messina, care avea sa fie capul de pod folosit pentru inabusirea revolutiei. Acest oras a fost cel care avea sa reziste cel mai mult si atacurilor lui Garibaldi din 1860.

Sicilia a rezistat ca stat cvasiindependent timp de saisprezece luni, armata Bourbonilor ocupand-o cu forta la 15 mai 1849. In timpul revolutiei, conducatorul tarii a fost Ruggero Settimo (Ruggeru Sèttimu in siciliana). Dupa capitulare, Settimo a fugit in Malta unde a fost primit cu toate onorurile unui sef de stat. El a ramas exilat acolo toata viata si a murit in 1863. Dupa formarea noului Regat al Italiei in 1861, lui Settimo i s-a oferit postul de Presedinte al Senatului in nou-infiintatul parlament, dar starea precara a sanatatii l-a impiedicat sa accepte.

Revolutia inceputa la Palermo a fost doar una dintr-o serie lunga de astfel de evenimente din Italia, desi poate a fost mai violenta decat altele. S-a raspandit rapid pe insula si in toata Italia si l-a determinat pe regele Sardiniei, Carlo Alberto, sa urmeze exemplul lui Ferdinand al II-lea si sa intocmeasca in graba o constitutie.
Adauga un comentariu